Fremragende Trustpilot
Plusbog logo
20% rabat tilføjes automatisk på alle nye medlemsordrer!
Kurv
blogImage98
blogImage98

5 gode grunde til at læse The Selection!

Kiera Cass' The Selection-serie er en skøn dystopisk ungdomsserie, der kan læses af kvinder i alle aldre. Læs med her og bliv klogere på serien, og få 5 rigtig gode grunde til, hvorfor du skal læse bøgerne.

af

- d. 10. januar 2016

I skrivende stund mangler jeg 10 sider af den tredje bog i The Selection-serien af Kiera Cass. Bogen hedder Den eneste ene, og jeg har lidt svært ved at se, hvordan “det hele” skal nå at blive godt igen. Lad mig forklare:

Kender du det, at der pludselig sker en masse tumult i den bog, du læser? Dit hjerte begynder at banke lidt hurtigere, og du skæver konstant til sideantallet, fordi du ikke helt kan forstå, at bogen er slut om lidt.

Du går faktisk lidt i panik, fordi du har svært ved at se, hvordan roen skal genoprettes på kort tid? Hvad hvis bogen slutter åbent? (Det er det værste!) Så skal du jo gå og vente på fortsættelsen.

Nå, men jeg sidder i bussen på vej til Viborg tidlig morgen og læser Den eneste ene. Lige når bussen drejer fra motorvejen ind til Viborg, sker en masse kaos. I bogen forstås.

Da der er 10 sider tilbage af bogen drejer bussen ind på Viborg station, og jeg skal af bussen og på arbejde. Så nu skal jeg vente en hel arbejdsdag med at læse afslutningen.

Det er næsten ikke til at bære.

 

Hvad handler The Selection-serien om?

The Selection er en dystopisk ungdomsserie på fem bøger (hvoraf de fire første nu er udkommet på dansk – den femte udkommer til november!). Handlingen foregår i USA langt ude i fremtiden, hvor USA ikke længere hedder USA, men Illéa, og man kan ikke længere huske, hvad Halloween og Thanksgiving er.

Ligesom i Hunger Games-serien og Divergent bøgerne, er landet delt skarpt op i sektioner. I Hunger Games var det i områder, hvor jo tættere på hovedstaden man kom, jo rigere blev områderne. I Selection er landet delt op i otte kaster. Den højeste kaste, kaste 1, tilhører kongefamilien og jo lavere kaste, jo fattigere er man.

Derudover er menneskets skæbne og erhverv bundet op om kasten. Det vil sige, hvis man tilhører kaste seks, er man dømt til at tjene (såsom rengøring) mens kaste fem, hvor vi møder romanernes hovedperson, pigen America, er kunstnere.

Som der er tradition for i Illéa, skal der foregå en udvælgelse, da det er på tide, at kronprinsen skal forloves. Kronprinsen skal finde sin udkårne gennem et udvalg af piger fra Illéa. Alle piger i en bestemt aldersgruppe, uanset kaste, har mulighed for at ansøge om at blive en del af udvælgelsen, som er en pulje af piger, hvoraf en af dem vil blive gift med prinsen og en dag blive dronning.

Hvis man bliver en del af udvælgelsen, kommer man til at bo i paladset og skal kæmpe om prinsens kærlighed mod de andre 34 piger, og en klækkelig sum vil blive sendt hjem til familien hver måned. En fordel hvis man kommer fra en lavere kaste.

 

The Selection er trekantsdrama, kærlighed, dystopi og store kjoler

I bøgerne følger vi America, som naturligvis bliver en del af udvælgelsen. Men hun er slet ikke interesseret i prinsen. Hun er nemlig forelsket i nabodrengen, der tilhører en lavere kaste, og den kærlighed er som udgangspunkt dømt til ikke at lykkedes. Men efterhånden som America lærer prinsen at kende (og får noget at spise), kommer hun i tvivl.

I bogens handling er der altså masser af trekantsdrama, kærlighed, store kjoler, etikette, dystopi og Hunger Games/Divergent stemning.

Jeg ANER ikke, hvorfor jeg er blevet så afhængig af The Selection-serien.

Min kollega, Helene, sad tidligere og grinte af mig, fordi jeg (en kvinde i trediverne-ish), med store kvaler udbryder: “Jeg har kun 10 sider tilbage. Kun 10 sider! Det er en serie om prinsesser. Altså Hunger Games-agtigt. Men lidt mindre blod. Lidt mere prinsesser. Piger, der har store kjoler på!”

Det, indrømmet, sælger ikke bøgerne særlig godt.

Så nu vil jeg forsøge at ridse op overf or dig – hvorfor jeg er blevet så afhængig af en dystopisk ungdomsbog om prinsesser, og hvorfor du bør tage et kig på bogen – uanset hvor gammel du er:

1. Læs the Selection, hvis du elsker Hunger Games og Divergent (og fortællingen om den stærke pige der modnes)

Jeg slugte den første bog i Hunger Games på en nat. Jeg leder ikke efter en Hunger Games afløser, for selvom bøgerne er knald-gode, er serien voldsom og blodig, og den overskred mine grænser for, hvad jeg synes bør være i en handling i en ungdomsbog. Men jeg kan godt lide at læse om en stærk uperfekt pige, der tør råbe lidt af det etablerede system og gøre modstand.

Det finder man også i The Selection.

America chokerer gang på gang – også sig selv. Det er klædeligt at læse om en kvinde, der modnes, uden at hun selv er klar over det. Hun prøver grænser af og tage chancer. Nogle gange vil det lykkedes hende, og mange gange vil hun fejle – men være erfaringer rigere. Ganske som i det virkelige liv.

Det er forfriskende at læse om en pige, der ikke er perfekt. Hun er ikke altid min umiddelbare favorit til at vinde prinsen og det halve kongerige, selvom hun er hovedperson. Hun er ikke en typisk heltinde, hvor jeg sidder og tænker: Hun fortjener det, og hendes nemesis fortjener det i hvert fald ikke. America fortjener ikke som en selvfølgelighed at vinde, for ligesom alle hendes konkurrenter, kommer hun til paladset med noget skjult i bagagen.

Ligesom vi lærer personer at kende i den virkelige verden, som et løg vi skræller i lag, kommer vi dybere ind på bogens personer, efterhånden som America lærer dem at kende. Det, jeg godt kan lide ved vores heltinde, er, at jeg kan identificere mig med hende. Hun har komplet egoistisk og har forbudte tanker. Hun er empatisk og omsorgsfuld. Hun har lyse sider og mørke sider.

2. Læs The Selection sammen med din datter

The Selection er selvfølgelig først og fremmest en ungdomsroman, men ældre kvinder kan sagtens læse med. Jeg har nydt at dykke ned i teenageuniverset med de store følelser, forvirringer og tanker, man ikke lige kan sætte ord på.

 Læs for eksempe bøgerne efter din datter og nyd dem sammen. Eller giv dem til din mor.

Min mor og jeg læser mange af de samme bøger. Lige siden jeg var 10 år gammel, har hun hugget mine bøger. Den gang var det Herta J. Enevoldsens skønne historiske ungdomsromaner om det danske kongehus. I dag – 25 år senere – er det Hunger Games. Til trods for, at min mor lige er fyldt 70, sluger hun glædeligt dystopiske ungdomsromaner med stor iver. Jeg glæder mig til at introducere hende for The Selection-universet.

3. Kiera Cass lader dig med The Selection udleve dine indre kjoledrømme

Jeg elsker at læse om alle de kreationer, som America og de andre piger tager på. I mine fantasier er det de smukkeste kjoler, der nogensinde er blevet lavet.

4. Læs The Selection for det perfekte trekantsdrama

Hvem sætter ikke pris på et godt trekantsdrama? I The Selection er der mange – for ikke alene er der trekantsdrama med America og to mænd – men der er også mellem prinsen og to (og måske flere) kvinder. Og der er tårer, knuste hjerter og forvirrede følelser. Genkendeligt fra min egen teenagetid. 

5. Perfekte, hvis du ikke kan få nok af The Bachelor på Tv

Jeg er ikke meget for at indrømme det – men jeg elsker at se Tv-programmet The Bachelor og The Bachelorette. Jeg elsker, at en person har 25 sindssygt smukke kvinder (eller mænd) at vælge imellem og herefter skal udleve sin indre polygamist i det perfekte date-land med store glitrende kjoler, store bøf-, pasta- og rødvinsmiddage hvor man aldrig tager på, helikopterture, turkise strande, yachts og picnics uden myg og blæst. Og det så naturligvis udmunder i, at man i sidste øjeblik udvælger sin udkårne uden at kigge tilbage på de 25 kvinder (eller mænd) man har snavet med den sidste måned. Og det er naturligvis og selvfølgeligt meget romantisk, problemfrit, uden jalousi.

  

Kiera Cass har netop meddelt at Udvælgelsen – første bog i The Selection serien bliver filmatiseret. Serien har ligget på New York times bestsellerliste, og den første bog har solgt over 3,5 millioner eksemplarer på verdensplan. 

Du kan læse meget mere om forfatteren bag The Selection-serien og finde alle bøgerne her. Du finder både de danske og engelske versioner af bøgerne.

Rækkefølgen i Selection-serien

Her er rækkefølgen i The Selection serien:


Tags:

Del vores blogindlæg
med dine venner