Hurtig levering
Fremragende Trustpilot
Op til 20% Rabat på nye medlemsordrer
Kurv
blogImage36
blogImage36

En tryllekunstner afslører ikke sine tricks

A.J. Kazinski er et pseudonym for det succesrige krimi-makkerpar Anders Rønnow Klarlund og Jacob Weinreich. Læs her, hvordan de arbejder med deres bøger – selvom de selvfølgelig ikke afslører alle deres hemmeligheder.

af

- d. 25. februar 2016

Vi bliver tit spurgt om, hvordan vi gør, når vi møder vores læsere. Hvad enten det er på BogForum, når vi holder foredrag på biblioteker og i læseklubber, er til signeringsarrangementer i boghandlere rundt om i landet. Eller er til krimimesse i Horsens.

Hvordan finder I på en spændende historie? Hvordan bygger I den op? Hvilke overvejelser gør I jer, før I begynder at skrive? Hvor meget research laver I? Og så videre. Og så videre.

Det er jo en gammel sandhed, at en tryllekunstner ikke afslører sine tricks. Det gør vi heller ikke. Men hvis man alligevel skulle løfte blot en smule af sløret, kan vi sige så meget, at erfaring hjælper.

Krimiforfattere og håndværkere

Vi har begge arbejdet professionelt med historiefortælling i snart tyve år. Den erfaring bruger vi selvfølgelig.

På den måde er det at skrive historier ikke så meget anderledes end alt muligt andet: Når en møbelsnedker skal lave en ny sofa, ved han præcis hvordan han skal gå i gang, hvilke mål han skal arbejde ud fra, hvilke materialer han skal bruge. Han ved hvad der virker og hvad der ikke virker.

Eller en angriber i Barcelona. Han ved, hvor han skal stille sig ved hjørnespark. Erfaringen har lært ham, hvor det er smart at placere sig hvis man gerne vil lave mål. Sådan er det også at skrive. Det er et håndværk.

Stephen King og den hemmelige krimiopskrift

Og så er det selvfølgelig også så meget andet. Den hemmelige opskrift. Krydderierne. Dem der for alvor får historien til at leve. Den opskrift vil vi ikke afsløre. Og dog.

Den amerikanske gyserkonge Stephen King, har en gang sammenlignet forfatterens arbejde med arkæologens. Og det er måske i virkeligheden det bedste svar, vi kan give på spørgsmålet om, hvordan vi gør: Vi graver.

For Stephen King har fuldstændig ret: At skrive en spændende og interessant historie kan sagtens sammenlignes med arkæologens arbejde. Man har en idé. Den kan være mere eller mindre løs. Men et eller andet må man have, før man sætter sig til tasterne.

Ligesom arkæologen. Han eller hun har også en idé om, hvor de skal starte med at grave. Og så går man i gang. Graver dybere, opdager måske at jorden er meget hård et sted, at historien står i stampe.

En god krimi skal graves frem

Og måske starter man et helt andet sted, graver og graver, dybere og dybere, opdager nye ting om historien, om karaktererne, nye sider man ikke kendte fra starten, støder pludselig på noget: Guldhornene, en helt ny vinkel på historien man slet ikke havde set komme.

Det handler om at åbne. Trække materialet op ad jorden, få den helt op i lyset. Undersøge, være nysgerrig, lidt heldig, grave, grave og grave. Og så… hvis man er heldig og dygtig, står man pludselig med… Pagtens Ark i hænderne.

Okay, mindre kan også gøre det. Et par potteskår fra Stenalderen, en fin lille historie. Og man går hjem igen, slukker computeren, stiller hakken og skovlen ud i garagen.

Arbejdet er slut. Man kan lægge sin indre Indiana Jones på hylden. Men kun for en stund. Ligesom der altid kommer en ny Indy-film, er der snart en ny historie der skal skrives. Og så finder man hakken frem igen. Tænder computeren. Og går i gang.

Rækkefølgen på A.J Kazinskis krimiserie om Niels Bentzon

A.J. Kazinski er et pseudonym for Anders Rønnow Klarlund og Jacob Weinreich. Sammen står makkerparret både bag et par selvstændige krimi-thrillers og bag serien om Niels Bentzon, gidselforhandler ved Københavns Politi.

Den sidste gode mand er første bog i serien om Niels Bentzon.

Niels Bentzon er gidselforhandler hos Københavns Politi og er derfor vant til at se fortvivlelsen og ondskaben i øjnene.

Men en decemberdag indløber en advarsel hos Københavns Politi: Der er blevet begået en række mord på gode mennesker overalt i verden: Børnelæger, nødhjælpsarbejdere, menneskerettighedsforkæmpere, miljøfolk. Alle ligene har tal brændt ind i huden på ryggen. Forskellige tal skrevet med forskellige talsystemer.

Niels får til opgave at finde og advare de gode mennesker i Danmark. Og der er nok af dem i disse dage hvor FN’s klimatopmøde afholdes i København. Men hvem fortjener betegnelsen ”det gode menneske”?
Først da han møder astrofysikeren Hannah Lund, kommer der skred i tingene. Hannah mener nemlig at hun kan se et system i de tal ofrene har fået brændt ind i ryggen – et system af næsten guddommelig karakter. Niels indser omsider at han står over for en usædvanlig morder. Spørgsmålet er om det er for sent.

Flere krimier fra A.J. Kazinski


Tags:

Del vores blogindlæg
med dine venner