Hurtig levering
Fremragende Trustpilot
Op til 20% Rabat på nye medlemsordrer
Kurv
blogImage126
blogImage126

Ny historisk roman af Maria Helleberg

Maria Helleberg er aktuel med roman om Thomasine Gyllemborg – Johan Ludvig Heibergs mor. Læs mere om den historiske romans dronning her og bliv klogere på, hvordan Maria Helleberg arbejder med sine bøger.

af

- d. 13. november 2015

Maria Helleberg er med rette blevet kaldt ”den historiske romans dronning”. Hun debuterede i 1986 og har siden vundet både kritikernes anerkendelse og et stort publikum for sine indlevende fortællinger om nogle af danmarkshistoriens mest utrolige skæbner, fantastiske kærlighedshistorier og dramatiske begivenheder. I alt er det blevet til over 80 udgivelser. Mest kendt er Maria Helleberg nok for hendes beskrivelser af datidens konger og dronninger samt hendes romaner om guldalderens farverige kunstnere.

Maria Helleberg researcher sine bøger ved at “se, høre og lugte”. Hun tilbringer adskillige timer på eksempelvis Rosenborg Slot, hvor hun betragter de genstande som guldalderens konger og dronninger omgav sig med, hun dufter til deres handsker, gå langs de samme smukke gange som dem, spejler sig i de samme spejle og bliver på den måde en aktiv tilskuer i deres liv.

Maria Helleberg har gennem sit forfatterskab skrevet om store historiske personligeheder som: Leonora Christine, Christian den 4, danske Dagmar, der bliver kejserinde i Rusland, Caroline Mathilde, der gifter sig med den sindssyge Christian den Syvende og indleder et forhold til kongens livlæge Struensee. Hun har fortalt historien om den verdenskendte billedkunstner Bertel Thorvaldsen, der blev kendt under navnet “Alberto”.

Men det er kvinderne, Maria Helleberg, har brugt mest tid på.

Ny roman om Thomasine Gyllemborg

Nu er den historiske romans dronning igen roman-aktuel med et portræt af Thomasine Gyllemborg.

Thomasine Gyllembourg var en af guldalderens banebrydende forfattere. En stærk og uafhængig kvinde, som gik imod konventionerne og havde modet til at vælge sin egen vej.

Romanen om Thomasine Gyllemborgs liv handler om at alt har sin pris. Friheden, kunsten, kærligheden. Thomasine gifter sig med sin lærer, Peter Andreas Heiberg, og får sin eneste søn Johan Ludvig. Heiberg er hendes menneskelige ideal, men de finder ikke hinanden i ægteskabet. Heiberg er republikaner, ateist, og kæmper polemisk imod alle autoriteter. Han landsforvises og mister alt: sit sprog, publikum, teater. Og til sidst også kone og barn, for Thomasine gifter sig med den mand, hun har forelsket sig i, den svenske adelsmand Carl Gyllemborg. I samme åndedrag mister hun sin søn, et krav fra Heiberg for at acceptere skilsmissen. Men kan selv det mest elskede menneske fylde hele ens liv? Erstatte ens barn? Som forfatter finder Thomasine sin egen inderste uerstattelige frihed. Men også den har sin pris.

Sådan arbejder Maria Helleberg med sine bøger

Johan Ludvig Heiberg, Tomasine Gyllemborg, Thomasines Frihed, Maria Helleberg, ny historisk roman     Thomasine Gyllemborg, Thomasines Frihed, Maria Helleberg, Johan Ludvig Heiberg, ny historisk roman

Johan Ludvig Heiberg – Thomasine Gyllemborgs søn – blev kendt som dramatiker og chef for Det Kongelige Teater. Thomasine Gyllemborg har været statist i flere af Maria Hellebergs romaner. Nu får hun hovedrollen.

Plusbog.dk har spurgt forfatteren, hvordan hun har arbejdet med den seneste bog. Læs hendes svar her.

1: Hvorfor forelskede du dig i Thomasines historie?

Jeg har kredset om Thomasine Gyllemborg flere gange. I første omgang fordi hun var bifigur i KAMMA og SCENESAT. Thomasine Gyllemborg var veninde med Kamma Rahbek og svigermor til fru Heiberg. Så på den måde har mine læsere flere gange stiftet bekendskab med hende. Omsider fik hun møvet sig selv ind på hovedscenen! Og hun overraskede mig virkelig positivt. Først og fremmest fordi hun har langt mere humoristisk sans end de to andre figurere. Og måske var det netop hendes sind og hendes humoristiske sans, der gjorde, at hun overlevede ydmygelse, fattigdom og tab af mand, søn, familie og vennekreds.

2: Hvordan er Thomasine anderledes end dine andre kvindefigurer?

Thomasine planlægger ikke en disse. Der er sjældent mulighed for det. Begivenhederne fører hende med sig. Hendes liv er på mange måder en iskold skæbnesurfing. Meget sent, hun er over 50 år, opdager hun sin egentlige frihed, at skrive verden op – og om. Uden at satse sin borgerlige frihed. Thomasine bliver forfatter og skriver uden om censuren, og hun skriver uden at opgive sit navn. Hun, der ellers elsker fest og opmærksomhed, forbliver “anonym” til sin død.

3: Hvad har opvæksten og bruddet mellem forældrene betydet for sønnen – Johan Ludvig Heiberg?

Thomasine skænker det aldrig en tanke, at Peter Andreas Heiberg jo også mister sønnen. Han får tilmed aldrig sin søn at se mere, for da Johan Ludvig kommer på besøg hos sin gamle, fattige far i Paris, er faderen blevet blind. Johan Ludvig og Thomasine gror nærmest sammen ved hoften. Det sprudlende talent forkuller hos ham, med en mor der skriver fuldkommen uhæmmet, med direkte kontakt til kreativiteten – og med en genial kone – skuespillerinden Johanne Louise Heiberg. Det er meget at skulle arbejde op imod.

4: Hvad kan vi lære af Thomasines historie?

Vi kan først og fremmest lære, at det aldrig er for sent! Og hvert menneske har sin egen private personlige frihed. Det sted, den handling som er bedst for én. Forsøg at komme derhen, og bliv der.

5: Hvem er din næste historiske figur?

Guddødemig min oldemor og bedstemor. Mariane, der kravlede ud af utrolig fattigdom, blev jordemoder og var med til at indføre offentligt ansatte jordemødre med egne huse, uddannelse og værdighed. Min bedstemor Marie Dusine, som fandt sit livs Rhett Butler, men aldrig rigtig kunne finde ud af at leve som storbondekone. Ikke før 2. Verdenskrig, hvor hendes døtre greb til våben. De to kvinder er mit næste projekt.

Sådan researcher Maria Helleberg

Oplev Maria Helleberg på Rosenborg Slot og hør hende fortælle, om hvordan hun researcher til sine historier.

3 bøger der minder om Maria Hellebergs forfatterskab

Holder du også af Maria Hellebergs fortællinger? Så er her tre forslag til andre historiske romaner:

Per Olov Enquists: Livlægens besøg

Livlægens besøg et klart en must-read! Enquists har skrevet et dramatiske mesterværk, som er udråbt af både presse og læsere til en af de allerstørste Danmarksromaner.

Kong Christians den 7. møder den tyske læge Johann Friedrich Struensee på en af sine rejser i Europa. Struensee har succes med at behandle kongens sindssyge, at han tager ham med tilbage til Danmark som hans personlige livlæge.

Struensee kommer tæt på “den gale konge” og udvikler også et nært forhold til dronning Caroline Mathilde. Forholdet resulterer i elskovsbarnet Louise Auguste, som kongen officielt vedkender sig. Men folk ved bedre, for ligheden er slående.

Struensee forsætter med at indgyde sig. Med sin politiske magt, får han held med at vælte ministrere og indføre reformer. Men det medfører selvsagt fjender.

Philippa Gregory: Den hvide dronning

Tag med til England i 1500-tallet, og de to slægter Lancaster og Yorks kamp for tronen.

Den smukke enke Elizabeth får, med sin mors hjælp, held til at forfører Edward d. 4. fra huset York. Elizabeth er selv fra huset Lancaster, men ambitiøs, så de bliver hemmeligt gift. Giftemålet fører med tiden, hele vejen til tronen.

Livet som dronning af England er stadig kamp for at sikre sin slægts overlevelse. Den fyldes med interne magtkampe, bedrag og ikke mindst mord.

Den hvide dronning er første bind i serien om Rosenkrigene af den anmelderroste forfatter Philippa Gregory.

 

Kim Leine: Profeterne i evighedsfjorden

Kom med til Grønland i slutningen af 1700-tallet. Vi kommer også med på sørejser, hvalfangst, fodrejse i Norge og bliver vidner til den store brand i København i 1795.

Vi følger præsten Morten Falck, der bor på kolonien Sukkertoppen. Kampen for at gøre grønlænderne kristne er lang og hård. Fjendskab mellem grønlænderne og kolonisterne er uundgåeligt.

Inspireret af de franske drømme om revolution, bryder et oprør ud. Det er profeterne Habakuk og hans kone Maria Magdalene, der står i front.

Morten Falck føler sig splittet. Han har svoret loyalitet til den danske overmagt, men de grønlandske frihedsdrømme er også berusende…

Foto: Stine Heilmann


Tags:

Del vores blogindlæg
med dine venner