Hurtig levering
Fremragende Trustpilot
Op til 20% Rabat på nye medlemsordrer
Kurv
blogImage349
blogImage349

Ord fra en bibliofil anbefaler: Astrid Lindgren bøger - for store og små

Astrid Lindgren er en af tidens mest elskede forfattere. I dette indlæg guider bloggeren 'Ord fra en bibliofil' dig igennem noget af Astrids Lindgrens farverige forfatterskab

af

- d. 28. marts 2018

Denne guide til Astrid Lindgrens forfatterskab er skrevet af Ann-Kristine Hald, som er uddannet bibliotekar, og samtidig har bog-bloggen Ord fra en bibliofil

I 1907 blev der født en lille pige i Vimmerby i Sverige og hun kom til at hedde Astrid Anna Emilia Ericsson. I dag kender vi hende bedre som Astrid Lindgren, som hun hed fra 1932 og frem til hendes død i 2002. Lindgrens gennembrud kom, da hun i 1945 vandt en konkurrence, som forlaget Rabén & Sjögren havde sat i gang og dette var med historien om Pippi, som hun først havde fundet på, da hendes datter Karin var sengeliggende i en periode. Sidenhen kom hele verden til både at kende Grynet, Lisbet, Kitte Kry, brødrene Karl og Jonathan, Bo, børnene Olle, Lasse, Anna, Lisa, Britta og Bosse fra gårdene i Bulderby og ikke mindst Ronja Røverdatter. Bøgerne er blevet udgivet verden over og i løbet af de sidste par år er der også dukket nogle stykker frem, der handler om Lindgren og hendes eget liv. Herunder kan i se anbefalinger af bøger af og om hende til forskellige aldersgrupper.

Pippi Langstrøpe

Til de allermindste findes der både pegebøger, puslespil og legetøj og en af pegebøgerne handler om Pippi. I 2016 udgav Gyldendal bogen ”Hej Pippi” på 14 sider og det er den perfekte introduktion til Pippi og hendes venner Tommy og Annika og ligeledes er der også en pegebog med titlen ”Hvad laver Pippi?”. De er illustreret af Ingrid Vang Nyman, som faktisk var dansker og overtog tegnetjansen efter Lindgren selv, som skitserede Pippi i de allerførste manuskripter. Pippi er senere hen i øvrigt blevet illustreret på ny af britiske Lauren Childs i 2011, men på dansk er det endnu Vang Nymans tegninger som man oftest ser i bøger og på legetøj. 

 

Astrid Lindgrens allerbedste historier

Astrid Lindgrens allerbedste historier” er en fantastisk samling af historier om både Grynet og Lisbet, Emil fra Lønneberg, Bulderby-børnene, Karlsson og ikke mindst Pippi. I denne bog er der både en masse velkendte historier, men også de mindre kendte som f.eks. ”I Skumringslandet”, ”Allerkæreste Søster” og en hel del andre. Bogen er på 190 sider og virker helt perfekt til oplæsning for det næste alderstrin 4 til 8 år. Og hvis man så er særlig vild med enten Grynet og Lisbet, Emil og hans familie fra Lønneberg, historierne om børnene fra Bulderby eller gerne vil læse mere om Pippi og hendes venner Tommy og Annika, så findes der faktisk bøger med de komplette historier om de karakterer. Udover Vang Nyman kan man også stifte bekendtskab med illustrationer af f.eks. den estisk fødte Ilon Wikland, som blandt andet står bag de ikoniske illustrationer af Kitte Kry, Brødrene Løvehjerte, Ronja Røverdatter og Børnene fra Bulderby.

Ronja Røver datter blev Astrid Lindgrens sidste bog 

Ronja Røverdatter er en af Lindgrens sidste bøger (den blev oprindeligt udgivet i 1981) og allerede inden at hun var færdig med at skrive den, blev det besluttet, at den skulle filmes og Lindgren selv skrev manuskriptet dertil. Aldersmæssigt henvender den sig til de børn, som selv kan læse, men den er også fuld af dysterhed i forhold til ovenstående samling af historier. Den handler om røverdatteren Ronja, som blev født på en tordennat og hvis forældre Mattis og Lovis rivaliserede med Birkason-familien og deres slæng. Drengen Birk stammer fra Birkason-familien og inden længe er han og Ronja gode venner, og sammen forsøger de at mildne forholdet mellem deres røverbander. I 2017 blev udgivet med nye illustrationer af Katsuya Kondo og disse hænger sammen med, at der i 2014-2015 blev sendt en anime-serie baseret på Lindgrens bog. Denne bog er sammen med bøgerne ”Brødrene Løvehjerte”, ”Mio min Mio” og ”Vi på Krageøen” længere bøger for den lidt mere øvede læser og de behandler blandt andet vigtige temaer som ensomhed og sorg.

Astrid Lindgrens startede som ungdoms forfatter

Anne Marie letter sit hjerte”, som blev udgivet i 1944 som Lindgrens debutroman, henvender sig mere til teenagere. Den handler om den 15-årige Anne Marie (som i originaludgaven i øvrigt hed Britt-Mari), der får sig en brevveninde, til hvem hun skriver om sit liv, både de gode oplevelser og de mindre gode af slagsen. Jeg læste den selv i 2017 og selvom meget har ændret sig, så holder den uden tvivl stadig og den giver samtidig et interessant perspektiv på en teenagers liv i 1940’ernes Sverige.

 

 

Biografi om Astrid Lindgren 

Danske Jens Andersen, der også har skrevet biografier om Tove DitlevsenThit Jensen og H.C. Andersen, udgav i 2014 biografien ”Denne dag, et liv” på Gyldendal, som blandt andet var baseret på samtaler med Lindgrens datter Karin og ture på arkivet på Kungliga Biblioteket, som er Sverige Nationalbibliotek. Blandt andet kiggede han på hendes stenografiblokke og en masse breve og her i 2018 udkommer endnu en bog, som han har været med til at stå for, som har titlen ”Jeg har også levet!”. Denne tager udgangspunkt i Lindgrens brevveksling med børne- og ungdomskonsulenten Louise Hartung, som i løbet af blot 12 år sendte mere end 600 breve over landegrænser, da Lindgren stadig boede i Sverige og Hartung boede i Berlin. Og der er også en film på vej om Lindgrens ungdomsår, for da arkiverne blev åbnet efter Lindgrens død i 2002, blev mange papirer offentliggjort som man kan læse i ”Denne dag, et liv” og også udgivelsen ”Krigsdagbøger 1939-1945”.

Du kan finde mange flere bøger fra Astrid Lindgrens forfatterskab på forfatterside, som er oprettet kun til Astrid Lindgren.

 

 


Tags:

Del vores blogindlæg
med dine venner