Fremragende Trustpilot
Plusbog logo
20% rabat på din første medlemsordre!
20% rabat på din første medlemsordre!
Kurv
Det Store Århundrede af Jan Guillou
Det Store Århundrede af Jan Guillou

Rækkefølgen på Det Store Århundrede af Jan Guillou

Det kan være svært at gennemskue rækkefølgen på bogserier. Derfor har vi lavet en oversigt over Jan Guillous romanserie Det Store Århundrede hvor vi følger brødrene Lauritz, Oscar og Sverre Lauritzen op igennem det 20. århundrede. Den 10. og sidste bog i serien, Enden på historien, udkom den 9. oktober 2020.

af

- d. 10. december 2020

Jan Guillou, med det borgerlige navn Jan Oskar Sverre Lucien Henri Guillou, debuterede i 1986 med romanen Coq Rogue. I 2011 stiftede vi for første gang bekendtskab med Det Store Århundrede og brødrene Lauritzen, sammen tager de os igennem det turbulente 20. århundrede. Der er i alt 10 bøger i serien om Det Store Århundrede.

I oktober 2012 blev Brobyggerne af Jan Guillou udgivet. Det var første gang, de danske læsere stiftede bekendtskab med brødrene Lauritzen. Jan Guillous bøger er vildt populære hvilket også har gjort ham til en af bedst sælgende forfattere i Sverige samt en af skandinaviens allermest elskede forfattere. Jan Guillous er samtidig medstifer at det store svenske forlag Piratförlaget, som udgiver mange krimibøger og han har desuden fået mange af hans værker filmatiseret. Så en ting er sikkert: Vi elsker Jan Guillou og tekster.

Herunder får du et overblik over Jan Guillou og hans serie om brødrene Lauritzen.

Rækkefølgen i serien Det Store Århundrede

 

Enden på historien - 10. bog i serien

Udkom i 2020

Efter næsten halvtreds år i eksil kommer den tidligere SS-officer Harald Lauritzen hjem til Stockholm fra sit tilflugtssted i Argentina. Hans hjemkomst vender op og ned på tilværelsen for familien Lauritzen. Onkel Harald er nemlig fortsat nazist. Men han har et tilbud, der ikke er til at afslå.Eric Letangs advokatfirma bliver konfronteret med et nyt udbrud af massehysteri. Denne gang er det pædofiliskrækken, der udløser endnu en heksejagt.1990’erne er præget af økonomiske kriser og af Social­demokratiets begyndende nedtur. Samtidig vokser fremmedhadet og højreekstremismen – en politisk forandring, som alt for mange undervurderer. Da det 20. århundrede rinder ud, begynder en helt ny epoke, som viser, at vi intet har lært af historien.ENDEN PÅ HISTORIEN er tiende og afsluttende bind i romanserien Det Store Århundrede – Jan Guillous serie om 1900-tallet, der skildrer familien Lauritzen i flere generationer.

 

Den anden dødssynd - 9. bog i serien 

Udkom i 2019

1980’erne er grådighedens årti. En ny generation af familien Lauritzen kaster sig over ejendomsspekulation og skovler penge ind. I hvert fald i til en start. Eric Letangs advokatfirma er under voldsomt pres – moralpanikken er brudt ud, der bliver rejst incestsager og terrorsager som aldrig før, og stribevis af uskyldige dømmes. Det retslige sammenbrud kulminerer med mordet på landets statsminister, Olof Palme. Varsler årtiets egoistiske strømninger den socialdemokratiske velfærdsstats endeligt? Alt kan ske. Og det sker.

 

Dem der dræber drømme sover aldrig - 8. bog i serien

Udkom i 2018

Den venstreradikale bølge fra 1968 virker nærmest idyllisk sammenlignet med den krig, der nu vokser frem mellem Europas sikkerhedstjenester og en mere og mere fragmenteret venstrefløj.Eric Letang arbejder om dagen som fuldmægtig i Henning Sjöstrands berømte og berygtede advokatfirma, men om aftenen og i weekenderne er han aktiv på venstrefløjen. Hans store kærlighed Gertrude er advokat i Hamborg i et brutalt politisk klima, hvor hun oplever, at hendes venner en efter en bliver fængslet eller  dræbt.I Sverige arbejder hemmelige agenter efter vesttysk forbillede på at fremprovokere en åben konfrontation mellem “terrorister” og staten, og for den modstandsbevægelse, som Eric Letang er med i, bliver det et farligere og farligere spil.Samtidig dør den ældre generation af familien Lauritzen, og en ny kommer til.

 

1968 - 7. bog i serien

Udkom i 2017

Modstanden mod Vietnamkrigen vokser til en ­venstreradikal bølge, der skyller ind over det politiske og ­kulturelle landskab og forandrer det for altid. Eric Letang, tredje generation af familien Lauritzen, er nyuddannet jurist og glødende politisk engageret. Som ung fuldmægtig i det berygtede advokatfirma Henning Sjöstrand oplever han, at juraen kan bruges til både godt og ondt. Hans første store sag fører ham ud i Europa den varme sommer, hvor de røde faner dominerer i gaderne i Paris, og drømmen om socialisme med et menneskeligt ansigt bliver knust i Prag. En langvarig arvestrid har splittet familien Lauritzen og sat en stopper for de fælles juleaftener i Villa Bellevue og sommerferierne på Sandhamn, men Eric og Henning, der tilhører hver sin gren af familien, mødes til en Vietnam­demonstration og bliver venner. For dem er den fælles kamp for socialismen vigtigere end gamle arvestridigheder.

 

Ægte amerikanske cowboybukser - 6. bog i serien

Udkom i 2016

Ægte amerikanske cowboybukser er sjette bind i serien. Eric, tredje generation i familien Lauritzen, vokser op i 1950’erne. Det er en tid, hvor grunden bliver lagt til den svenske velstand. Et sønderbombet Europa skriger på svenske råvarer, men samtidig præges tiden af skrækken for atomkrig. For Eric er faren tættere på. Hans beskyttede tilværelse i Saltsjöbaden er ved at gå i stykker.I den store forandring fødes også en ny ungdomskultur, og indflydelsen kommer ikke længere fra Europa, men fra Amerika. Eric trækkes med i fascinationen af alt det nye inden for musik, mode og film, og han har ikke bare held med det kunststykke at smugle den forbudte drik Coca-Cola til Sverige – han bliver også den første i klassen, der har ægte amerikanske cowboybukser. 

 

Blå stjerne - 5. bog i serien

Udkom i 2015

Blå stjerne er 5. bind i serien. En ny generation af familien Lauritzen er i centrum. Lauritz’ yngste datter, Rosa, er ansat i forsvarets efterretningstjeneste. Hun tilhører dermed den lille kreds i samfundet, som ved allermest om krigen. Hendes søster, Johanne, arbejdede allerede fra begyndelsen af krigen som kurér for den norske modstandsbevægelse. Nu befinder hun sig i Stockholms illegale verden af spionage, svigt og forræderi, rekrutteret af den engelske spion- og sabotageorganisation SOE. Efter en række spektakulære operationer får hun ansvaret for den største og vigtigste: at redde Norges jøder på flugt fra holocaust. Englændernes kodenavn for Johanne er Blå Stjerne. 

 

Ikke at ville se - 4. bog i serien

Udkom i 2014

Ikke at ville se er fjerde bind i serien. Uden for Sveriges grænser buldrer den verdensbrand, som med tiden kommer til at hedde Anden Verdenskrig. Og snart er krigen ikke bare på vej til at splitte Europa, men også familien Lauritzen. Familiens største indtægter kommer fra Tyskland ligesom Lauritz’ og Oscars svigerforældre. Men Tyskland har besat brødrenes hjemland, Norge. Lauritz’ ældste søn, Harald, er Hauptsturmführer i SS og stationeret i Oslo. Den ældste datter arbejder for den norske modstandsbevægelse, hans yngste søn er o­fficer i den svenske flåde, og den yngste datter er tilsyneladende en slags spion.Hver gang det ser ud til at lysne, bliver det bare værre. Ikke engang i det idylliske Saltsjöbaden ved Stockholm, langt fra slagmarken, kan man længere beskytte sig mod mørket. Til sidst handler det kun om at overleve, fysisk og moralsk.

 

Mellem rødt og sort - 3. bog i serien

Udkom i 2013

Mellem rød og sort er tredje bind i Det Store Århundrede. Første verdenskrig er slut. Europa begynder langsomt at komme til kræfter igen, og snart råder optimismen og gåpåmodet, ikke mindst hos familien Lauritzen i Saltsjöbaden ved Stockholm. Lauritz er sammen med sine yngre brødre gået ind i byggebranchen. De vil lægge grunden til en ny verden. Oscar har ansvaret for Lauritzengruppens filial i Berlin, og her skaber han nye funktionalistiske beboelseskvarterer. Også den tredje bror, Sverre, befinder sig i Berlin. Han har efter sin elskede lord Alberts død mistet lysten til at male, men får snart stor succes som en af reklamebranchens pionerer.Ingen ser faren. I hele Europa forestiller man sig, at der aldrig mere kan blive krig. Men efterhånden begynderder at blæse nye politiske vinde, som også finder vej ind i familien Lauritzen. Den sorte slagskygge af ufatteligt ondskab vokser sig større og større.

 

Dandy - 2. bog i serien

Udkom i 2012

Dandy er andet bind i serien. To unge, elegante gentlemen ankommer en junidag i 1901 til godset Manningham i det sydlige England. Den ene er lord Albert, som vender tilbage fra sin ingeniøreksamen i Dresden for at blive slægtens overhoved. Den anden er Sverre, og de har bestemt sig til et liv sammen. Der er gået mange år, siden Sverre og hans brødre, Lauritz og Oscar, voksede op i en fattig fiskerfamilie i Vestlandet i Norge. Deres usædvanlige tekniske begavelse førte dem til datidens fornemste eksamen som diplomingeniører fra universitetet i Dresden. Lauritz vendte tilbage til Norge, Oscar forsvandt til Tysk Østafrika – og Sverre befinder sig nu med sin elskede lord i det sydlige England, hvor hans kunstneriske talent blomstrer. De to gentlemen bevæger sig også blandt Londons kunstnere og bohemer, og den frigjorte Bloomsbury-gruppe sætter sit aftryk på både tiden og Sverre. Men på samme måde som første verdenskrig slog hele tilværelsen i stykker for Lauritz og Oscar, rammes nu Sverre og Albert. Deres verden af skønhed og kunst forvandles til et helvede.

 

Brobyggerne - 1. bog i serien

Udkom i 2011

Brobyggerne er første bind i historien om tre brødres skæbne i et århundrede, som endnu er ungt, og hvor fremskridtstroen overskygger verdens uretfærdigheder. Med de nye teknologiske landvindinger vil alle krige være udryddet, tror man. ­Ingen aner, at man står over for det mest dramatiske og blodige århundrede nogensinde.

Da havet tager deres far og farbror, må de tre drenge i Vestlandet uden for Bergen forsørge sig som rebslagerlærlinge inde i byen. Der kunne de være forsvundet i historien, men skæbnen vil det anderledes. Ved et tilfælde opdager man, at de tre fiskersønner er usædvanligt teknisk begavede, og ­logen Det Gode Formål griber ind. Mange år senere dimitterer de som diplomingeniører fra universitetet i Dresden. Året er 1901, de teknologiske triumfers århundrede er netop begyndt. Tanken er nu, at de skal vende hjem og bidrage til det mest storstilede norske ingeniørprojekt nogensinde: jernbanen mellem Oslo og Bergen. Men kærligheden kuldkaster planerne.

 


Tags:

Del vores blogindlæg
med dine venner