Bliv Medlem Returbøger Kundeservice

Se vores LEGO udvalg og skolestarts produkter

Bliv Plusmedlem  og få adgang til vores altid lave priser på bøger. Er du i tvivl? Så prøv første uge GRATIS og herefter automatisk fornyelse til 99kr/md. Afmeld når som helst og Plusfordelene stopper ved udgangen af din betalingsperiode.

Plusblog

Forfatterportræt

Rækkefølgen på Liza Marklunds bøger

Af  Martine Gjede , 19. august 2015

Den sidste bog om Annika Bengtzon af Liza Marklund er på vej. Læs vores forfatterportræt af Liza Marklund – en af Sveriges største krimiforfattere – og få et overblik over hele serien.

I september måned udkommer Liza Marklunds sidste bog i serien om journalisten Annika Bengtzon. Krimien hedder Jernblod, og med bogen afslutter Liza Marklund sin store successerie, der overgiver en styrket Annika til et nyt livskapitel. Vi har kigget nærmere på den nye bog og hovedpersonen i romanerne, og vi giver dig her en oversigt over hele rækkefølgen på Liza Marklunds bøger om Annika Bengtzon.

af Liza Marklund
Hæftet, 2015
Sprog: Dansk
info-iconMedlemspris 175 kr.
  ( 299,95 kr. )

Om Liza Marklund

Liza hedder rent faktisk Eva Elisabeth Marklund og udover at være en af de bedst sælgende krimiforfattere i Skandinavien, har hun en tung journalistisk baggrund som nyhedsreporter, nyhedschef og chefredaktør i dagspressen og på tv. Liza Marklund er blandt de tre skandinaviske forfattere hvis bøger er strøget direkte ind på toppen af New York Times bestsellerliste (de to andre er Stieg Larsson og Jo Nesbø).

Den første bog om Annika Bengtzon, Nedtælling, udkom i 1998 i Sverige. Siden da er Liza Marklunds bøger om journalisten blevet solgt i over 15 millioner eksemplarer på verdensplan og blevet trykt på 33 forskellige sprog. Hvis du vil vide mere om Liza Marklund og bøgerne om Annika Bengtzon, kan du via dette link lytte til en svensk radioudsendelse, hvor Liza Marklund for første gang åbner op og blandt andet fortæller om sin datters sygdomsforløb.

Liza Marklund – dronningen af den skandinaviske krimi

Der er mange, der tænker på Liza Marklund som dronningen af den skandinaviske femi-krimi, selvom der har været mange andre bestsellerbøger, som er udkommet siden fra for forfattere som Camilla Läckberg, Sara Blædel og Helene Tursten.

Femi-krimi kan faktisk ledes helt tilbage til 1977 med den amerikanske forfatter Marcia Mullers bog Edward of the Iron Shoes. Betegnelsen femi-krimi dækker over en krimi, skrevet af en kvindelig forfatter med en kvindelig hovedperson.

I femi-krimien er der sket en forbrydelse, som skal opklares, men derudover er der også lagt vægt på det moderne kvindeliv, med hovedpersonens liv og personlige konflikter som omdrejningspunkt.

Den skandinaviske femi-krimi adskiller sig en smule fra den amerikanske, idet man i den nordiske krimi oftest finder en hovedperson, der arbejder inden for politiet eller journalistikken, og derudover beskrives kvinden som værende i et forhold med en mand, eventuelt gift med børn.

Danmark fik for alvor øjnene op for femi-krimien i den danske udgave da Paranoia af Gretelise Holm udkom. Siden da har vi nydt mange spændende femi-krimier fra forfattere som Elsebeth Egholm, Øbro & Tornbjerg og Julie Hastrup

Portræt af hovedpersonen Annika Bengtzon

Hovedpersonen i Liza Marklunds store serie hedder Annika Bengtzon og arbejder som journalist. Hun er opvokset i den lille by Hälleforsnäs. Hendes far døde, da hun var 17 og hendes mor, Barbro, er kassedame. Annika har et kompliceret og ret køligt forhold til sin mor. Hun har en halvandet år yngre søster, Birgitta. Søstrene har aldrig stået hinanden nær.

Ud over faderen var mormor Sofia den person, som stod Annika nærmest under opvæksten. Annika fandt sin mormor bevidstløs i køkkenet efter et slagtilfælde. Mormoderen kom sig aldrig og døde kort efter.

Et forhold præget af vold og overgreb

Annikas første langvarige forhold begyndte, da hun var omkring 13 år gammel. Hun blev kæreste med Sven Matsson, som gik to klasser over hende. Forholdet, som var præget af vold og overgreb, varede i elleve år og endte med, at Annika dræbte Sven i et opgør på det nedlagte jernværk. Byretten i Eskilstuna fandt hende skyldig i uagtsomt manddrab. Straffen blev gjort betinget, blandt andet med vilkår om tilsynsværge. Hvordan dette har påvirket Annika senere hen i livet er svært at svare på. Hun taler aldrig om hændelsen.

Nogle år senere mødte Annika sin mand, økonomen Thomas Samuelsson fra Vaxholm. Thomas var gift, da de mødtes, men blev skilt. Sammen har de sønnen Kalle og datteren Ellen. Thomas er opvokset i et øvre middelklassemiljø i Vaxholm.

Et knirkende ægteskab

Annika og Thomas boede først i hendes lejlighed. I forbindelse med Annikas efterforskning af terrorgruppen Røde Ulv fandt hun en stor mængde illegale eurosedler, hvilket skaffede hende næsten tretten millioner svenske kroner i findeløn. For pengene købte Annika en villa i overklasseforstaden Djursholm. Huset brændte ned til grunden i en påsat brand kun et halvt års tid senere. Gerningsmanden blev aldrig pågrebet. Efter villabranden lod Annika og Thomas sig separere. Han flyttede sammen med kollegaen Sophia Grenborg.

Skilsmissen medførte en betændt retssag om forældremyndigheden over Kalle og Ellen. Den blev dog aldrig afsluttet, da Annika og Thomas fandt sammen igen i forbindelse med, at de begge arbejdede samtidig i den spanske by Marbella. Derefter boede familien tre år i Washington D.C. i USA, hvor Annika arbejdede som korrespondent for Kvällspressen, og Thomas var udstationeret på Den Svenske Ambassade.

Da familien kom hjem til Sverige, vendte Annika tilbage til sit job på nyhedsredaktionen, og Thomas tiltrådte en stilling som efterforskningsmedarbejder i Justitsministeriet. De boede i Annikas treværelses lejlighed.

En kidnapning og en ny kærlighed

Livet hjemme i Sverige blev ikke som Annika havde håbet. Thomas trivedes hverken på sit arbejde eller i lejligheden og var hende konstant utro, hvilket gjorde Annika modløs og ulykkelig. På en tjenesterejse til Kenya i nærheden af grænsen til Somalia blev Thomas kidnappet af en islamistisk terrorgruppe. Jimmy Halenius, statssekretær i Justitsministeriet, udpegedes til at stå for forhandlingerne med kidnapperne. Annika betalte til sidst en stor løsesum og fik Thomas sat på fri fod. Under processen med at få Thomas løsladt indledte Annika et forhold til Jimmy. Da Thomas var kommet sig oven på skaderne og eftervirkningerne, han havde pådraget sig under fangenskabet, forlod Annika ham og flyttede sammen med Jimmy. 

Om Jernblod

Bogen Jernblod er den store finale i Liza Marklunds populære og storsælgende serie om journalisten Annika Bengtzon, der følger Annika siden hun blev ansat som journalistelev på Kvällsposten. I Jernblod står papirudgaven af avisen foran lukning og nye udfordringer venter.

Annikas søster er forsvundet og det eneste livstegn, som Annika har, er en sms, hvor der står “Annika, hjælp mig!” Selvom Annikas fortid er fyldt af komplicerede forhold, kan hun ikke ignorere søsterens indtrængende bøn. Annika tager tilbage til den by, hun engang forlod, til sin mor, til fortidens minder og skeletter – og til forældrene til den kæreste, Annika dræbte i selvforsvar på det gamle jernværk. 

Jernblod er mørk, intens og spændende og har fokus på relationer, identitet, hævn og forsoning. Samtidig sætter krimien en storartet krølle på halen på hele serien, og forbereder Annika til at komme afklaret videre til et nyt livskapitel.

Jernblod udkommer d. 12. september 2015. 

Hvilken rækkefølge skal Liza Marklunds bøger læses i?

Her er rækkefølgen i Liza Marklunds serie om Annika Bengtzon: (Bemærk at bøgerne er sorteret i kronologisk rækkefølge, der følger Annika Bengtzon, og ikke efter hvornår Liza Marklund har skrevet dem. Du kan i parentesen bag bogens titel se, hvilet år bogen er skrevet og udgivet på svensk).

Hedebølge (1999)

af Liza Marklund
Hardback, 2012
Sprog: Dansk
info-iconMedlemspris 93 kr.
  ( 129,95 kr. )
Hedebølge, hb , af Liza Marklund
Beskrivelse:
Handlingen i Hedebølge udspiller sig 8 år før debutkrimien Nedtælling . Romanen er en beretning, der fører os ind i såvel stripklubbernes verden som mediebranchens. En ung pige er fundet myrdet og voldtaget i Kronobergsparken, en minister er indblandet og Annika Bengtzon, den ambitiøse, sidst tilkomne elev på bladet, rykker ud. I sin iver er Annika ved at spænde ben for sig selv. Hun trækkes ind i en overvældende malstrøm af pornoklubber, storpolitik og massemedier og har svært ved at holde begge ben på jorden. Den voldsomme slutning er højst uventet ikke mindst for hovedpersonen.
Hedebølge er den første roman i Liza Marklunds succesfulde krimiserie om Annika Bengtzon.

Paradiset (2000)

af Liza Marklund
Marketing mat, 2012
Sprog: Dansk
info-iconMedlemspris 93 kr.
  ( 129,95 kr. )
Paradiset, hb , af Liza Marklund
Beskrivelse:
En orkan har raseret Stockholm og to mænd findes efterfølgende dræbt på Stockholms havn. Samtidig er en lastbil med cigaretter for 50 millioner kroner forsvundet og en kvinde ved navn Aida må flygte af frygt for sit liv. Annika Bengtzon hjælper Aida med at tage kontakt til Paradiset, en organisation der hjælper folk med at forsvinde. Men det viser sig hurtigt, at ingen er, hvem de giver sig ud for at være. Bengtzon optager efterforskningen af den mystiske organisation i håbet om, at komme sig over hendes forlovedes død, men er det den rigtige beslutning, og hvorfor bliver Bengtzon hvisket i øret, at man ikke kan stole på Paradisets leder, Rebecka?
Paradiset er anden bog i serien om kriminalreporteren Annika Bengtzon.

Primetime (2002) 

af Liza Marklund
Hæftet, 2015
Sprog: Dansk
info-iconMedlemspris 78 kr.
  ( 99,95 kr. )
Primetime, pb , af Liza Marklund
Beskrivelse:
”Efter en privat sammenkomst findes Sveriges største tv-stjerne, Michelle Carlson skudt gennem hovedet. Annika Bengtzons bedste veninde udpeges som en af de mistænkte og Bengtzon må forsøge at rense sin veninde og finde den rigtige morder. Samtidig er der knas på hjemmefronten og hendes chef trækker hende ind i en offentlig magtkamp. Problemer bliver dog kun større, da morderen slår til i den bedste sendetid, primetime." 
PRIME TIME er tredje bog i serien om kriminalreporteren Annika Bengtzon
"Der er dynamik i Liza Marklunds nye femikrimi PRIMETIME fra først til sidst. Kan varmt anbefales."
- Månedsmagasinet IN

Nedtælling (1998) 

af Liza Marklund
Hardback, 2012
Sprog: Dansk
info-iconMedlemspris 93 kr.
  ( 129,95 kr. )
Nedtælling, hb , af Liza Marklund
Beskrivelse:
Romanen, der kronede Liza Marklund til Sveriges nye krimidronning.
NEDTÆLLING er en krimi om mord, magt og medier og om kvinders situation på en typisk mandsdomineret arbejdsplads.
I Stockholm er man i fuld gang med at opføre et olympisk stadion. Men en decemberdag seks måneder før indvielsen bliver Victoriastadion sprængt i luften, og på det søndersprængte stadion finder man resterne af OLs dynamiske og karismatiske chef i Sverige, Christina Furhage. Er der tale om en international terroraktion, et attentat udtænkt og gennemført af en indædt OL-modstander eller er udåden rettet mod Christina Furhage personligt? Annika Bengtzon, nyudnævnt chef for kriminalredaktionen på Kvällspressen, bliver vækket midt om natten og må ud og dække begivenheden for sin avis.
Uden at vide det sætter hun kræfter i gang, som ender med at true hendes eget liv.
NEDTÆLLING er den fjerde bog i Liza Marklunds succesfulde krimiserie om Annika Bengtzon.

Røde Ulv (2003)

af Liza Marklund
Hæftet, 2015
Sprog: Dansk
info-iconMedlemspris 78 kr.
  ( 99,95 kr. )
Røde ulv, pb , af Liza Marklund
Beskrivelse:
En journalist findes dræbt i den svenske by Luleå, og noget tyder på, at mordet har forbindelse til et angreb på en flybase tilbage i 1960’erne. Flere mord følger og stik imod ordrer fra hendes redaktør, indleder Annika Bengtzon en efterforskning, der hurtigt bliver centreret omkring Bæstet – en lille gruppe kommunister, der synes at tiltrække terrorisme og vold. Derhjemme begynder Bengtzons ægteskab at knirke, og hun må nu ikke kun konfrontere morderne, men også hendes egen mand.
RØDE ULV er femte bog i serien om kriminalreporteren Annika Bengtzon

Nobels testamente (2006)

af Liza Marklund
Hæftet, 2015
Sprog: Dansk
info-iconMedlemspris 63 kr.
  ( 99,95 kr. )
Nobels testamente, pb , af Liza Marklund
Beskrivelse:
En festklædt morder slipper ubemærket ind til Nobelfesten i Stockholm. På dansegulvet i Den gyldne sal skyder hun Nobelkomitéens formand, Caroline von Behring, i hjertet. Annika Bengtzon ser hende dø, samtidig med at morderen flygter ud og videre i en båd over Mälaren. Stockholm og Sverige er i chok. Politiet indleder en jagt uden sidestykke. Annika Bengtzon havner midt i dramaet - ikke kun som journalist, men også som vidne. Et drama med rødder langt tilbage i tiden oprulles. Overalt støder Annika på sporene efter den samme mand: Alfred Nobel, den ensomme og ulykkelige industrimagnat, som gav sin formue til gode formål. Til sidst finder hun ud af, hvor hun skal finde gådens løsning: I Nobels testamente.
NOBELS TESTAMENTE er den sjette roman i Liza Marklunds succesfulde krimiserie om Annika Bengtzon.

Livstid (2007)

af Liza Marklund
Hardback, 2012
Sprog: Dansk
info-iconMedlemspris 93 kr.
  ( 129,95 kr. )
Livstid, hb , af Liza Marklund
Beskrivelse:
En politimand findes myrdet i sin seng. Alt peger på, at hans hustru Julia er morderen. Hun havde et motiv, hun var på gerningsstedet, og mordvåbnet er overstrøet med hendes fingeraftryk. Efter en hurtigt overstået retssag idømmes hun fængsel for livstid af en enig jury. Men Julia hævder fortsat, at morderen var en ukendt kvinde, der trængte ind i deres hjem, og som også har kidnappet parrets søn, en treårig dreng som har været forsvundet siden mordnatten. Kvällspressens reporter Annika Bengtzon er en fjern bekendt af Julia og kan ikke forestille sig, at kvinden skulle have myrdet sin egen familie. Selv befinder Annika sig i sit livs største krise. Hun er midt i en skilsmisse, og Thomas kræver forældremyndigheden over deres fælles børn. Som en flugt begraver Annika sig i arbejde og i efterforskningen af mordsagen. Har Annikas personlige problemer gjort det af med hendes professionelle dømmekraft? Eller kan der være tale om det største justitsmord i Sveriges historie? Sagens vigtigste spor må være at finde den treårige dreng. Død eller i live. LIVSTID er en moderne thriller om menneskets længsel efter de evige værdier: Kærligheden, tilliden, arbejdet – og frem for alt børnene. LIVSTID er den syvende roman i Liza Marklunds succesfulde krimiserie om Annika Bengtzon.
”Igen gør Marklund det suverænt. Mikser et solidt krimiplot med kærlighed, børneliv og ægteskab.” - Alt for damerne
Find flere af Liza Marklunds krimier HER

En plads i solen (2008)

af Liza Marklund
Hardback, 2012
Sprog: Dansk
info-iconMedlemspris 93 kr.
  ( 129,95 kr. )
En plads i solen, hb , af Liza Marklund
Beskrivelse:
På den spanske solkyst bliver en børnefamilie gasset ihjel under et indbrud i deres luksusvilla. Faren er en verdenskendt svensk sportsstjerne, og kriminalreporteren Annika Bengtzon sendes til Marbella for at dække mordene og efterlader modstræbende sine to børn hos eksmanden Thomas. Under solen får Annika en hed affære – og hvirvles ind i et livsfarligt spil om narko, penge og forbrydelser gennem generationer i Europas Costa del Crime. EN PLADS I SOLEN er en stort anlagt krimi, der trækker tråde fra Nazityskland og 1950’ernes Sverige til vor tids Stockholm, Spanien og Marokko. EN PLADS I SOLEN er den ottende roman i Liza Marklunds succesfulde krimiserie om Annika Bengtzon. ”Super spændingsroman … Godt tænkt og godt fortalt.” - BT ”Det svinger i Liza Marklunds ottende Annika Bengtzon-krimi. Marklund kan sit kram.” - Politikken ”Knald på Marklund … En effektiv underholdningssag.” - Information ,
Find flere bøger af Liza Marklund HER

Sort hvid (2011)

af Liza Marklund
Hardback, 2013
Sprog: Dansk
info-iconMedlemspris 93 kr.
  ( 129,95 kr. )
sort hvid, hb , af Liza Marklund
Beskrivelse:
Annika Bengtzon er tilbage på Kvälspressens redaktion i Stockholm og genforenet med sin mand, Thomas, som arbejder i justitsministeriet. En eftermiddag bliver en ung mor fundet død bag en børnehave i forstaden Axelsberg i det sydlige Stockholm. Hun er det fjerde offer på kort tid under lignende omstændigheder: kvinde, ung, mor, stukket ihjel bagfra med kniv. På Kvällspressen ser man konturerne af en seriemorder, noget som Annika affærdiger som vilde fantasier.
Thomas er til konference i Nairobi omhandlende sikringen af EU's ydre grænser. Under en rekognosceringsrejse langs den somaliske grænse kidnappes hele delegationen – syv personer fra forskellige dele af Europa.
Alt imens mistanken om en seriemorder begynder at tage form også hos politiet, bliver Annika trukket ind i et voldsomt kidnapningsdrama som ryster både Europa og Østafrika. Kidnappernes krav er umulige og urimelige. Da kravene afvises, henrettes gidslerne - en efter en står de for tur.

Noras bog (2013)

af Liza Marklund
Hardback, 2015
Sprog: Dansk
info-iconMedlemspris 93 kr.
  ( 129,95 kr. )
Noras bog, hb , af Liza Marklund
Beskrivelse:
I en fashionabel villla uden for Stockholm bliver forretningsmand og tidligere rigsdagsmedlem Ingemar Lerberg fundet bevidstløs og grusomt tortureret. Hans hustru Nora er sporløst forsvundet.Annika Bengtzon får til opgave at skrive om sagen for Kvällspressen, samtidig med, at hun kæmper med sit privatliv. Hun bor sammen med Jimmy Halenius, statssekretær i Justitsministeriet. Det går ikke smertefrit at få deres nye familie med sammenbragte børn til at fungere. Hendes eksmand, Thomas, er vred og bitter, og Jimmys børn, ikke mindst hans datter, hader Annika.På Kvällspressen bliver avisens chefredaktør, Anders Schyman, udsat for voldsomme anklager i forbindelse med en gammel reportage, der sin tid indbragte ham Sveriges største journalistpris.Mens Ingemar Lerberg synker dybere og dybere ned i koma, og kritikken mod Anders Schyman forstærkes, fremtræder et mere og mere tydeligt billede af, at noget er helt galt bag de pæne facader i Stockholms whiskeybælte.Hvorfor vil nogen pine en tidligere politiker ihjel? Og frem for alt – hvor er Nora? Pressen skriver:***** – Femina

Jernblod (2015)

af Liza Marklund
Hardback, 2016
Sprog: Dansk
info-iconMedlemspris 93 kr.
  ( 129,95 kr. )
Jernblod hb , af Liza Marklund
Beskrivelse:
Den store finale i Marklunds populære serie om journalisten Annika Bengtzon. En mørk og intens spændingsroman om relationer og identitet, hævn og forsoning.Vi har fulgt den fandenivoldske reporter Annika Bengtzon, siden hun blev ansat som journalistelev på Kvällsposten. Nu står papirudgaven af avisen foran lukning, og der venter helt nye udfordringer. I retten følger Annika en bestialsk mordsag med svage beviser. Samtidig er hendes søster forsvundet. Eneste livstegn er en sms: Annika, hjælp mig!Trods sit komplicerede forhold til fortiden, kan hun ikke sidde søsterens indtrængende bøn overhørig. Annika tvinges tilbage til den by, som hun i sin tid forlod. Til sin mor, til sine minder - og til forældrene til den kæreste, som hun dræbte i selvforsvar på det gamle jernværk.Med Jernblod afslutter Liza Marklund sin successerie om Annika Bengtzon og overgiver en styrket og afklaret Annika til et nyt livskapitel.Pressen skriver:»Vellykket slutspil. ... Det er en afsked med manér. Hvor andre skandinaviske krimiforfattere slingrer lidt rigeligt mellem friskbagte kanelboller og bestialitet, så er Marklund anderledes konsekvent.«- Weekendavisen» Uden tvivl en fandens god historie om en kvinde, en branche og et samfund, vi har fået her. «***** - Ekstra Bladet»Liza Marklund får læseren op i det røde felt. «**** - JydskeVestkysten»Marklund skriver vanligt underholdende.«**** - Alt for Damerne»En værdig afslutning på en særlig epoke i nordisk krimilitteratur. «**** - Politiken

Gå på opdagelse i den skandinaviske femi-krimi

Der vrimler med gode skandinaviske forfattere. Har du lyst til at prøve nogle af de forfattere, som du måske endnu ikke har læst, kan vi anbefale, at du kigger nærmere på følgende:

Sofie Sarenbrandt

Svensk forfatter, som skriver om kriminalassistent Emma Skjöld. Første bind i serien hedder Hvil i fred

Therese Philipsen

Dansk journalist og forfatter, der tidligere har arbejdet for Tv2 sporten (som studievært) og Station 2. Therese Philipsen skriver om Politiassistent Liv Moretti, hvor første bind i serien hedder Den man elsker.

Ninni Schulman

Svensk journalist og forfatter, der skriver om journalisten Magdalena Hansson og politibetjentene Petra Wilander og Christer Berglund. Første bind i serien hedder Pigen med sne i håret.

Viveca Steen

Svensk jurist og forfatter, der skriver om jurist Nora Linde og kriminalinspektør Thomas Andreasson. Bøgerne foregår dels i Stockholm og dels på øen Sandhamn i den stockholmske skærgård. Første bind i serien hedder Stille nu.

Kristina Ohlsson

Svensk forfatter og tidligere sikkerhedspolitisk analytiker ved rigspolitiet i Sverige. Ohlsson skriver på flere serier, blandt andet om akademikeren Frederika Bergman, hvor serien starter med Askepot. Til september udkommer Lotus blues, som er første bind af en ny krimiserie.

Mest populære

Mia anbefaler 5 af forårets bestsellere


Bibliotekatten: Gode tips til højtlæsning med dit barn


Ord fra en bibliofil anbefaler: Astrid Lindgren bøger - for store og små


Mia smager Michelle Kristensens opskrifter


7 sikre bog-gaver til konfirmanden


Vores kunder elsker os!
Trustpilot 8,9
E-mærket
Du kan være tryg hos os - Vi er medlem af e-mærket!
Cxense Display