Hurtig levering
Fremragende Trustpilot
Op til 20% Rabat på nye medlemsordrer
Kurv
blogImage25
blogImage25

Spændende slægtsroman med humor og alvor

Bogen Hr. Isakowitz’ skat er en dejlig, lunefuld slægtsroman. Men der er alvor bag humoren: Bogen satte følelser og tanker i gang om min egen slægt og livet under 2. verdenskrig. Tanker, som flere sikkert kan genkende.

af

- d. 20. februar 2015

 

Modstandsbevægelse og koncentrationslejr: Farfar fortalte ikke om livet under 2. verdenskrig

Da min mands farfar døde som 95-årig sidste forår, var der ikke særligt meget, vi vidste om hans tid under 2. Verdenskrig.

Vi ved, at han arbejdede som politimand i København og om morgenen d. 19. september 1944 ville han møde ind lidt senere. Han havde lavet en aftale med den lokale købmand, at han kunne få lov til at købe tobak til piben, fordi det var hans fødselsdag. Da han ankom til politistationen, så han den tyske værnemagt i færd med at deportere politikorpset til Tyskland. Farfar stak af og ud til Dragør. Et par dage efter blev han stoppet af en ældre tysk soldat på havnen, der sagde til ham: “Derude sejler dine kollegaer på vej til Tyskland. Hvis jeg var dig, ville jeg skynde mig væk.” Takket være tyskeren lykkedes det således farfar at gå under jorden i Dragør og at undslippe koncentrationslejr.

I stedet brugte han resten af krigstiden på at kæmpe i modstandsbevægelsen, og til trods for at min mands familie har forsøgt at få lidt ud af ham om modstandsbevægelsen og livet under 2. Verdenskrig, har farfar holdt pagten som blev taget kammeraterne i mellem for så mange år siden: ”Vi fortæller aldrig, hvad vi gjorde”.

Måtte dyrke hvidløg for at overleve

Den mand jeg kendte som min farfar, Roald, fortalte heller ikke meget om tiden under krigen. Jeg ved, at da han var i midten af tyverne, skjulte han våben til modstandsbevægelsen. Desværre blev han opdaget og kom i koncentrationslejr. Jeg ved, at nazisterne torturerede ham, og jeg ved, at Roald dyrkede hvidløg under sin madras i lejren og spiste det råt hver dag – simpelthen for at styrke sit immunforsvar og overleve. Dette resulterede også i, at han i resten af sit lange liv ikke rørte hvidløg med en ildtang. Derudover gemte Roald og de andre fangere ligene af dem, der ikke kunne klare de hårde odds, for at sikre sig en ekstra portion mad, da nazisterne endnu ikke havde opdaget de var døde. Mere ved jeg sådan set ikke om, hvad der hændte Roald under 2. verdenskrig, da han aldrig talte om det.

Da de to herrer døde henholdsvis sidste år og i 2002, efterlod de et stort hul – ikke kun fordi de var elsket og savnet, men også fordi en stor del af Danmarkshistorien døde med dem. De to ældre herrer var ikke alene om at gå i graven med deres historie ufortalt. Desværre.

Et barnebarns forsøg på at afdække slægtningens liv under 2. verdenskrig

 

Jeg blev meget grebet, da jeg læste bogen Hr. Isakowitz’ skat. Her har vi nemlig at gøre med et barnebarns jagt på at opsnuse lidt af det liv, som Danny Wattins farfar, Erwin, levede under 2. Verdenskrig i Tyskland – og hvorfor det var, at Erwin tog til Sverige:

“Min farfar fortalte næsten ikke noget om sin fortid. Hverken om sin opvækst som jøde i 20’ernes og 30’ernes Tyskland, om sin familie eller om, hvordan han var endt i Sverige. Jeg ved ikke, hvorfor han ikke sagde noget om, hvem han var, eller hvor han kom fra. Måske var han bange for at huske for meget. For bange, det var han, og hans børn vidste bedre end at spørge ham.” 

Danny Wattins familie var alle tyske jøder, der kom til Sverige og i løbet af den meget livsbekræftende bog, hører vi om de skæbner som Wattin ved noget om. Vi følger også den humoristiske parallelhistorie, hvor Wattin i nutiden tager på roadtrip med sin far og søn for at optrevle sin families – og særligt sin farfars historie.

Fortællingen om at flygte fra Tyskland og at ankomme til et ukendt land

Jeg har altid været meget interesseret i at høre om livet under 2. Verdenskrig – og særligt om de mennesker – hvis liv dramatisk tog en drejning, for aldrig at blive det samme igen. Undervejs i Hr. Isakowitz skat hører vi om børn, der bliver sat på toget i Sverige – for at redde livet, men aldrig bliver genforenet med deres forældre. Vi hører om skæbner, der lige netop undgår koncentrationslejr, mens familie og nære venner ikke slipper. Men mest interessant hører vi om, hvordan livet former sig efter ankomst til Sverige.

Livet i Sverige var ikke fryd og gammen

Der er mange historier fra 2. Verdenskrig, der ender her. Jøden kommer til Sverige – og så var alt fryd og gammen. Lidt ligesom Hr. Stein fra Matador, der kommer med båden til Sverige og vender tilbage til Korsbæk efter krigen. Det liv, han har levet i Sverige, forbliver i mørke, og jeg har af en eller anden grund altid antaget, at det var et godt liv.

Jøden kommer til Sverige – og så?

Her går Hr. Isakowitz skat altså et spadestik dybere og fortæller at ”fryd og gammen” bestod af hårdt arbejde, ekstrem fattigdom, eksklusion fra det svenske samfund og en kæmpe rodløshed, savnet over det liv som for altid var tabt, og savn over familiemedlemmer der blev tilbage – taget af nazisterne eller blev spredt udover hele verden.

Samlet vurdering af Hr. Isakowitz’ skat

Hr. Isakowitz skat er en fantastisk bog. Humor og indlevelse gør den til en fornøjelse at læse, og det eneste minus ved denne bog er, at den er alt for kort. Og dog – den korte bog gør, at du kan læse den højt for andre. Jeg læste den højt for min mand, hvilket gav anledning til latter og gode samtaler og refleksioner over vores slægter.

Jeg er vild med bøger, der fortæller om skrupskøre familier, med rappe replikker og et fantastisk persongalleri. Jeg giver Hr. Isakowitz’ skat min varmeste anbefaling.

Fire bøger om skrupskøre familier og personer du skal læse

Har du læst Hr. Isakowitz’ skat – og er enig med mig, at det var en dejlig og skæg bog – kommer her tre forslag til bøger om skrupskøre familier eller personer:

Hundehoved tog Danmark med storm i 2005 og vandt de Gyldne Laurbær. Den er rigtig god og følger en slægt fra 1930’erne til nutid. Et tip: Tegn et slægtstræ mens du læser, for at holde styr på alle navnene. Nogle af personerne har navne der minder om hinanden, så det danner et bedre overblik.

Syv satans lange dage er en af de bøger jeg ville ønske, jeg havde til gode. Jeg skreg af grin, da jeg læste den. Den bedste bog jeg læste i 2014! Familien er kugleskør og har vanvittige skarpe replikker! Bogen handler om Judd, der overrasker sin kone i seng med hans mandschauvinistiske chef – og herfra går det ned ad bakke. Judds far dør og det tvinger Judds familie, som ikke har set hinanden i årevis, til at samles i en uge. Der er en grund til, at de ikke har været samlet – men nu skal de forsøge at være under samme tag. Det kommer der masser af skøre hændelser ud af.

Den hundredårige der kravlede ud ad vinduet og forsvandt er en sjov og fuldstændig vanvittig bog. Den underholder fra start til slut og følger den gamle mand, Allan, der har rejst verden tynd og sat sit præg på verdenshistorien i bedste Forrest Gump-stil. Nu er han hundrede år og gider ikke være på plejehjem mere. Det kommer der en masse spektakler ud af.

Berlinerpoplerne er første del af en trilogi om tre norske brødre, der lever tre meget forskellige liv. Den ene er ungkarl, midt i halvtredserne og bedemand. Den anden er svineavler og bor sammen med en tyran af en mor og en forkuet usoigneret far. Den tredje bror er stukket af til København og lever livet som gourmet-bøsse. Men efter moderen dør må de tre brødre samles og samle stumperne

Du kan finde flere spændende slægtsromaner på vores hovedside. 


Tags:

Del vores blogindlæg
med dine venner