Hurtig levering
Fremragende Trustpilot
Op til 20% Rabat på nye medlemsordrer
Kurv
blogImage110
blogImage110

Spændingen ligger i noget, læseren kan genkende

Lars Kjædegaard har skrevet over 27 romaner, og han kastede sig over krimigenren længe før den blev populær. Læs her, hvilke tanker Lars Kjædegaard gør sig i sit arbejde med sine bøger.

af

- d. 02. marts 2016

Jeg har skrevet, lige så længe, jeg kan huske. Allerede i skolen gik det op for mig, at jeg godt kunne lide at forholde mig til tilværelsen ved at skrive om den. Jeg havde en god dansklærer, og han kunne godt lide mine stile og opgaver.

Han sagde til mig, at jeg havde talent for at skrive, og det huskede jeg. Men der gik mange år, før jeg begyndte at skrive bøger.

Da jeg begyndte for alvor, kunne jeg ikke holde op igen. I halvfemserne var krimier ikke moderne, men jeg havde mine egne ideer om, hvordan jeg ville skrive karakterdrevne spændingsromaner, hvor personernes måde at tale og agere på var det vigtigste. Min første krimi, Ringelheim, blev godt modtaget, og siden da har jeg skrevet mindst én bog om året.

Det karakterdrevne betyder for mig, at handlingen foregår i et miljø, hvor læseren kan se det hele. Jeg har aldrig brugt plots, som tager afsæt i organiseret kriminalitet, narkokarteller og politik. Mine krimier handler om, hvad almindelige mennesker roder sig ind i med hinanden. For mig ligger spændingen i noget, læseren kan genkende. 

Kriminoveller til ugeblade

I mange år skrev jeg også kriminoveller til ugebladene. Det lærte mig meget om teknik og den økonomi, som for mig er forudsætningen for en god historie. Først og fremmest holdt det mig i gang.

Jeg har det bedst, når jeg har gang i en bog, og det er sket flere gange, at jeg er begyndt på en ny, dagen efter den foregående var færdig. På én måde er det et arbejde, men det er meget frit, og jeg har aldrig skrevet en bog eller en novelle, som jeg ikke brændte for.

Min roman nr. 27, Skakten, er lige udkommet. I de sidste seks år har jeg arbejdet udelukkende på serien om Anita Hvid og Thor Belling, og det har vist sig at være en god ide. Mit forlag troede fra begyndelsen på serien, og det er meget tilfredsstillende, at serien har fået så mange læsere.

Krimiserien om Hvid & Belling har mange læsere

Jeg kan mærke, at mine læsere har taget serien til sig, og at bøgerne betyder noget for dem. Romanerne om Anita & Thor er mordmysterier, men for mig er de også noget andet.

Jeg kan godt lide at opfinde personer, som er vidt forskellige, taler forskelligt og opfører sig forskelligt. Jeg beskriver også meget forskellige miljøer, og hvis man læser hele serien, får man et bredt billede af det moderne Danmark.

Mine historier er aldrig kun et spørgsmål om at finde ud af, hvem den skyldige er. Jeg vil gerne have, at mine læsere kan SE personerne, og at de tror på dem. Når jeg planlægger en ny roman, starter jeg altid med nogle personer, som jeg selv kan lide.

Lars Kjædegaard har skrevet 27 bøger

Når jeg har et lille galleri, opfinder jeg plottet. Jeg laver en synopsis, finpudser den og lærer den udenad. Og så skriver jeg. Det lyder enkelt, og det er det på en måde også.

At skrive bøger har den fordel, at man bare kan gå i gang. Man skal ikke have andres godkendelse, og man er ikke afhængig af et dyrt produktionsapparat.

Desuden bestemmer man alting selv. Det kan jeg godt lide. Det er lidt som at tegne en tegning. Man behøver kun blyant og papir. Og så selvfølgelig en idé.

Jeg har været meget heldig, og alle der skriver en bog, har brug for en vis portion held for at få den ud til publikum. Man har brug for nogen, der tror på en, og det gør de kun, hvis man selv tror på det, man laver.

Forbereder plottet på forhånd

Med årene har jeg fået så meget erfaring, at jeg ikke tænker specielt meget over selve skriveprocessen, mens den er i gang. Det kræver, at jeg har forberedt plottet – men endelig ikke så meget, at der ikke er plads til afstikkere og ændringer.

Jeg vil sige, at det for mig er halvfems procent lystbetonet og ti procent nøgtern forberedelse. Og når jeg sætter det sidste punktum, er jeg glad.

Men der går ikke lang tid, før jeg bliver rastløs og begynder at opfinde nye personer og miljøer. Jeg har stadig den samme glæde ved at skrive, og den håber jeg, at jeg aldrig mister.

Kan du rækkefølgen på Lars Kjædegaards krimiserie om Hvid og Belling?

Lars Kjædegaard har skrevet 27 romaner, men er nok mest kendt for sin krimiserie med makkerparret – de to drabsefterforskere Anita Hvid og Thor Belling. Ind til videre har Lars Kjædegaard skrevet otte bøger i serien.

Foto: Asger Simonsen


Tags:

Del vores blogindlæg
med dine venner