Bliv Medlem Returbøger Kundeservice

Tid til hygge med PUSLESPIL - spar op til 45% 

Plusbog er for dig der ELSKER hygge, fordybelse og forkælelse. heart-icon
Bliv
Plusmedlem og spar op til 90%. Få 1. uge GRATIS (herefter 99 kr/md), og afmeld når du ønsker det. E
ller køb helt uden medlemskab.

Plusblog

Forfatterindlæg

Spændingen ligger i noget, læseren kan genkende

Af  Lars Kjædegaard , 2. marts 2016

Lars Kjædegaard har skrevet over 27 romaner, og han kastede sig over krimigenren længe før den blev populær. Læs her, hvilke tanker Lars Kjædegaard gør sig i sit arbejde med sine bøger.

Jeg har skrevet, lige så længe, jeg kan huske. Allerede i skolen gik det op for mig, at jeg godt kunne lide at forholde mig til tilværelsen ved at skrive om den. Jeg havde en god dansklærer, og han kunne godt lide mine stile og opgaver.

Han sagde til mig, at jeg havde talent for at skrive, og det huskede jeg. Men der gik mange år, før jeg begyndte at skrive bøger.

Da jeg begyndte for alvor, kunne jeg ikke holde op igen. I halvfemserne var krimier ikke moderne, men jeg havde mine egne ideer om, hvordan jeg ville skrive karakterdrevne spændingsromaner, hvor personernes måde at tale og agere på var det vigtigste. Min første krimi, Ringelheim, blev godt modtaget, og siden da har jeg skrevet mindst én bog om året.

Det karakterdrevne betyder for mig, at handlingen foregår i et miljø, hvor læseren kan se det hele. Jeg har aldrig brugt plots, som tager afsæt i organiseret kriminalitet, narkokarteller og politik. Mine krimier handler om, hvad almindelige mennesker roder sig ind i med hinanden. For mig ligger spændingen i noget, læseren kan genkende. 

Kriminoveller til ugeblade

Indbundet, 2016
Sprog: Dansk
info-iconMedlemspris 129 kr.
  ( 199,95 kr. )

I mange år skrev jeg også kriminoveller til ugebladene. Det lærte mig meget om teknik og den økonomi, som for mig er forudsætningen for en god historie. Først og fremmest holdt det mig i gang.

Jeg har det bedst, når jeg har gang i en bog, og det er sket flere gange, at jeg er begyndt på en ny, dagen efter den foregående var færdig. På én måde er det et arbejde, men det er meget frit, og jeg har aldrig skrevet en bog eller en novelle, som jeg ikke brændte for.

Min roman nr. 27, Skakten, er lige udkommet. I de sidste seks år har jeg arbejdet udelukkende på serien om Anita Hvid og Thor Belling, og det har vist sig at være en god ide. Mit forlag troede fra begyndelsen på serien, og det er meget tilfredsstillende, at serien har fået så mange læsere.

Krimiserien om Hvid & Belling har mange læsere

Jeg kan mærke, at mine læsere har taget serien til sig, og at bøgerne betyder noget for dem. Romanerne om Anita & Thor er mordmysterier, men for mig er de også noget andet.

Jeg kan godt lide at opfinde personer, som er vidt forskellige, taler forskelligt og opfører sig forskelligt. Jeg beskriver også meget forskellige miljøer, og hvis man læser hele serien, får man et bredt billede af det moderne Danmark.

Mine historier er aldrig kun et spørgsmål om at finde ud af, hvem den skyldige er. Jeg vil gerne have, at mine læsere kan SE personerne, og at de tror på dem. Når jeg planlægger en ny roman, starter jeg altid med nogle personer, som jeg selv kan lide.

Lars Kjædegaard har skrevet 27 bøger

Når jeg har et lille galleri, opfinder jeg plottet. Jeg laver en synopsis, finpudser den og lærer den udenad. Og så skriver jeg. Det lyder enkelt, og det er det på en måde også.

At skrive bøger har den fordel, at man bare kan gå i gang. Man skal ikke have andres godkendelse, og man er ikke afhængig af et dyrt produktionsapparat.

Desuden bestemmer man alting selv. Det kan jeg godt lide. Det er lidt som at tegne en tegning. Man behøver kun blyant og papir. Og så selvfølgelig en idé.

Jeg har været meget heldig, og alle der skriver en bog, har brug for en vis portion held for at få den ud til publikum. Man har brug for nogen, der tror på en, og det gør de kun, hvis man selv tror på det, man laver.

Forbereder plottet på forhånd

Med årene har jeg fået så meget erfaring, at jeg ikke tænker specielt meget over selve skriveprocessen, mens den er i gang. Det kræver, at jeg har forberedt plottet – men endelig ikke så meget, at der ikke er plads til afstikkere og ændringer.

Jeg vil sige, at det for mig er halvfems procent lystbetonet og ti procent nøgtern forberedelse. Og når jeg sætter det sidste punktum, er jeg glad.

Men der går ikke lang tid, før jeg bliver rastløs og begynder at opfinde nye personer og miljøer. Jeg har stadig den samme glæde ved at skrive, og den håber jeg, at jeg aldrig mister.

Kan du rækkefølgen på Lars Kjædegaards krimiserie om Hvid og Belling?

Lars Kjædegaard har skrevet 27 romaner, men er nok mest kendt for sin krimiserie med makkerparret – de to drabsefterforskere Anita Hvid og Thor Belling. Ind til videre har Lars Kjædegaard skrevet otte bøger i serien.

Hæftet, 2015
Sprog: Dansk
info-iconMedlemspris 39 kr.
  ( 49,95 kr. )
Smukke Jan, spb , af Lars Kjædegaard
Beskrivelse:
Da en ukendt mand findes myrdet bag ’Skovpavillonen’ i udkanten af forstaden Egstrup på Vestsjælland, er det de to københavnske drabsefterforskere Anita Hvid og Thor Belling, der sendes til byen for at opklare sagen.Hvid og Belling, der er erfarne partnere på mere end én måde, må dog snart erkende, at denne ærkedanske provinsby gemmer på langt mere end gode råd og velvillige naboer. I Egstrup sladrer man ikke. Kort tid efter findes endnu to mennesker myrdet. En tilfældighed? Med Smukke-Jan, der er første bind i en serie med Anita Hvid og Thor Belling. I serien er Lars Kjædegaard atter vendt tilbage til den klassiske kriminalroman.Pressen skriver:»Kjædegaard mestrer både plot og spænding, men det er navnlig hans varme, tålmodige portrætter af mennesker og miljø, der griber. I modsætning til så mange krimiskrivere nøjes han ikke med at stille todimensionelle sætstykker og statister op om sin historie - han flytter ind i de mennesker, han skriver om med en empati og fingerspidsfornemmelse, der gør historien levende, konflikterne intense og opklaringen til mere end en prik til prik-tegning. Der er ikke så meget macho-ramasjang som hos Jussi Adler-Olsen, men med sin underspillede skarphed og fine balance mellem lune og melankoli fortjener Hvid & Belling en plads i samme ende af skalaen som Adlers Afdeling Q.« **** – Marie Louise Toksvig, Ekstra Bladet »Efterforskningen glider fremad i rask trav, og Kjædegaard styrer sikkert uden om klichéerne, så historien om mordet på ”Smukke Jan” aldrig taber pusten. Det er første bind i en serie, og det tyder godt.« **** – Theis Vallø Madsen, Fyns Amts Avis »Dejligt renset for kulørte intriger og fortænkt persontegning fortælles en historie om utroskab, løgn og råddenskab, om mennesker med svagheder, de fleste kan nikke genkendende til. Det er denne aura af autenticitet og hverdagsrealisme, som er romanens styrke. Alt er skruet godt sammen, og læseren fanges ind lige fra starten.« **** – Preben Rasmussen, Dagbladenes Bureau

Paperback, 2013
Sprog: Dansk
info-iconMedlemspris 89 kr.
  ( 129,95 kr. )
Den sidste dommer spb , af Lars Kjædegaard
Beskrivelse:
I Den sidste dommer sendes Anita Hvid og Thor Belling ud i et intrikat opklaringsarbejde, der trækker spor tilbage til besættelsestidens traumer og halvfjerdsernes fascination af kommunismen.
Da den kulturradikale arkitekt og kontroversielle samfundsdebattør Peder Bardingfeldt bliver myrdet i sit hus i det idylliske Nordsjælland sættes drabsafdelingens Anita Hvid og Thor Belling på sagen. Sammen med den lokale politikvinde afdækker makkerparret flere af de mulige spor: Er den samfundsrevsende arkitekt blevet myrdet af en lokal galning - eller skal gådens løsning snarere findes i Bardingfeldts fortid? 
Pressen skriver:
»En effektiv, meget velstruktureret og velskrevet klassisk krimi tilsat lidt syre à la danske sommerrevyer.«
**** – Lars Ole Sauerberg, Jyllands-Posten
»Man er simpelt hen i godt selskab med denne på en gang milde og skarpe iagttagelse af et samfund og de mennesker, der tilsammen skaber det … Det er spændende, charmerende og underholdende på den begavede måde.«
– Marie Louise Toksvig, Ekstra Bladet
»I andet bind af krimiserien om politiparret Belling og Hvid får Lars Kjædegaard fornemt viklet gode persontegninger sammen med lokale betragtninger og dansk mentalitetshistorie … romanens helt store fornøjelse er Kjædegaards sans for lokal kolorit, både i form af pinligt præcise beskrivelser af alle, lige fra byens sociale tabere til de kulturradikale typer, der køber økogrønt i ‘Tebirkes Bakker’ og med efterforskeren Thors ord repræsenterer ‘det højere borgerskabs diskrete badekåbecharme. Og hvor er det dog sjældent og skønt, at det er de grundige, langsommelige beskrivelser, der løfter romanen over gennemsnittet, snarere end brutale voldsscener.«
**** – Sophie Engberg Sonne, Politiken
»Der hviler en egen dansk provinsstemning over Den sidste dommer … Selv om man ikke har læst
første bind ”Smukke-Jan”, der udkom i april i år, føles Kjædegaards fortællestil alligevel som hjemme … Den sidste dommer ikke den sidste Hvid & Belling krimi, denne krimianmelder har læst.«
**** – Marianne Koch, Fyens Stiftstidende
»Egentlig burde de være alt for menneskelige til at være interessante, de gode betjente Belling og Hvid fra drabsafdelingen. Og deres kollega, Lone fra den nordsjællandske provins, burde være for kedelig til at fungere som romanfigur. Men ikke i Lars Kjædegaards hænder. Her er langsomhed en dyd, og almindeligheden forvandler sig langsomt til et bekendtskab med nogle af de mest interessante strissere længe set.«
**** – Christina Blangstrup Dahl, Dagbladenes Bureau

Paperback, 2013
Sprog: Dansk
info-iconMedlemspris 89 kr.
  ( 129,95 kr. )
Den røde labyrint spb , af Lars Kjædegaard
Beskrivelse:
DEN RØDE LABYRINT er en karakterdrevet thriller om afsporet kærlighed og kampen mellem selvtægt og ordensmagt.Da den syvårige August Therkelsen findes kvalt i buskene bag familiens have sættes kriminalinspektør Thor Belling og hans partner Anita Hvid på sagen. Hurtigt bliver de klar over, at drengen er barn af en dysfunktionel og afsporet familie. Mere overraskende er det at drengens morfar viser sig at være ingen ringere end chefen for drabsafdelingen, Richard Brøssner. Og da drabschefen tager kontakt til skumle forbindelser fra sin ungdom er Hvid og Belling pludselig ikke de eneste, der efterforsker mordet på August.Pressen skriver:»Det er simpelt hen så godt skrevet og udtænkt, at det nærmest er, som om der kører en film inde i hovedet. … Omgående, pronto og det kan ikke gå hurtigt nok - jeg skal have fat i de to første bind i serien, som jeg endnu ikke har læst. Den røde labyrint er årets hidtil bedste danske krimi.«– Katinka Bruhn, Weekendavisen »… stærkere end i de to første, glimrende bøger i serien. … en af de fineste danske krimier længe.«***** – Marie Louise Toksvig, Ekstra Bladet »Fra første linje føler man sig i kompetente hænder … en særdeles effektiv krimi … den imponerer som en fintmærkende og følsom psykologisk og sociologisk sonde.« ***** – Lars Ole Sauerberg, Jyllands-Posten »Belling og Hvid er et bekendtskab, som den krimi-såvel som kvalitetselskende læser bør gøre sig hurtigst muligt.«**** – Christina Blangstrup Dahl, Dagbladenes Bureau »… aldeles fremragende. Fermt skrevet med forfatterens vanlige lunefulde folkelighed, finurlig lommefilosofisamt tæft for god plotlægning og ditto udredning.«**** – Bo Tao Michaëlis, Politiken »Lars Kjædegaard … brillerer med endnu en Hvid og Belling-krimi«****– Merete Reinholdt, Berlingske»en dramatisk og højspændt roman med et yderst raffineret og udspekuleret plot.«– Lokalavisen Frederiksberg

Paperback, 2016
Sprog: Dansk
info-iconMedlemspris 89 kr.
  ( 129,95 kr. )
Goyas hund pb , af Lars Kjædegaard
Beskrivelse:
Den verdensberømte forfatter Egil Dahl findes myrdet i en lejlighed i Nordspanien. Dahl skrev som ung NewAge-klassikeren 'Det Evige Sted', som gjorde ham til en rig mand. Anita Hvid fra Drabsafdelingen er en stor fan af den myrdede forfatter, og hun rejser til Spanien for at efterforske det brutale drab. Samtidig efterforsker Thor Belling arven efter den afdøde gangster Lothar Zolle. Efterforskningen i Spanien, og senere Danmark, skaber konflikt mellem de to kolleger. Thor deler ikke Anitas begejstring for den døde forfatters populærfilosofiske bøger og familien Dahl. Men da en af Zolles håndgangne mænd går igen i efterforskningen af mordet på Egil Dahl, må Hvid & Belling genoptage deres samarbejde.
Pressen skriver:
»Kjædegaard har en vidunderlig evne til at skrive, så vi ser handlingen som en film for os. Denne gang bevæger han sig ind under huden, ja helt ind i sindet på de mennesker, der lever i romanens historie.«
**** – Bente Andersdatter/bogvægten.dk, 24timer.dk
»Kjædegaard har skabende overskud til at forholde sig veloplagt legende til krimiens inventar. «
**** – Lars Ole Sauerberg, Jyllands-Posten
»Kjædegaards sans for skæve vinkler og hans forståelse for komplicerede følelsesmæssige relationer løfter Hvid & Belling-serien langt op over almindelig mainstreamkrimi … Goyas hund anbefales på det varmeste.«
– Katinka Bruhn, Weekendavisen

Paperback, 2014
Sprog: Dansk
info-iconMedlemspris 89 kr.
  ( 129,95 kr. )
Sorte sø, spb , af Lars Kjædegaard
Beskrivelse:
En mand omkommer i skovene ved Silkeborg, og tilsyneladende er det en ulykke. Men det står hurtigt klart, at han ikke var den, han udgav sig for. Under afhøringen af den dræbtes forældre finder Anita Hvid og Thor Belling en serie foruroligende malerier, som den dræbte malede, før han søgte tilflugt i skovene. Hvad var ofret bange for? Blev han myrdet?
Sorte Sø er Kjædegaards femte Hvid & Belling-krimi, men kan læses uafhængigt af de foregående. I serien, der kombinerer det nervepirrende plot med troværdige samtidsskildringer, følger vi almindelige mennesker i ualmindelige situationer.
Pressen skriver:
» Sorte Sø er en uimodståeligt vellykket og underfundig bog, hvor de bedste elementer fra samtidsromanen smelter fornemt sammen med kriminalgådens suspense« - Weekendavisen .
»Med historierne om drabsefterforskerne Thor Belling og Anita Hvid har Lars Kjædegaard skabt sin helt egen høje standard for, hvad en krimi kan være […] Med en skarpsynet følsomhed og forførende musikalitet, der næsten virker hypnotiserende, skildrer han sorgen, løgnen, selvforståelsen, glæden eller vemodet – hos offer, efterladt, forbryder, vidne eller strømer […] Det er usædvanlig godt gjort.«
***** – Ekstrabladet
»Det er flydende, særdeles velskrevet, lyser af indsigt i komplicerede følelsesregistre og er ganske enkelt en meget begavet og underholdende krimi«
***** – Alt for damerne
»Underfundig samfundssatire og spidsfindige miljø- og personbeskrivelser […] Med sine underspillede, men meget præcise og sine steder hylende morsomme beskrivelser af fortabt bofællesskabsånd, gerrig pornoindustri og overgearet kulturkedsomhed folder Kjædegaard sig ud som en af tidens bedste satirikere«
****– Berlingske
»Som altid er man i godt selskab med de sympatiske efterforskere, Hvid og Belling, i denne godt sammenskruede krimi, skrevet med underfundig humor og personbeskrivelser, der sidder lige i øjet. Topunderholdning.«
– Søndagsavisen

Paperback, 2015
Sprog: Dansk
info-iconMedlemspris 89 kr.
  ( 129,95 kr. )
Blomstermanden, spb , af Lars Kjædegaard
Beskrivelse:
Blomstermanden er morder. Han påtager sig at udføre to drab på mennesker, han ikke kender, og han kender heller ikke manden, som giver ham opgaven.Anita Hvid & Thor Belling efterforsker sagen, men kører hurtigt fast. De to ofre var begge jurister, men kendte ikke hinanden. Først da et tredje drab begås, får de to efterforskere endelig en krog i sagen, som fører dem til en klub for herrer af det bedre selskab.Blomstermanden er Lars Kjædegaards sjette bog i serien om makkerparret Anita Hvid og Thor Belling, men kan læses uafhængigt af de foregående. I serien, der kombinerer det nervepirrende plot med troværdige samtidsskildringer, følger vi almindelige mennesker i ualmindelige situationer.Pressen skriver: »Lars Kjædegaards sjette krimi er upåtrængende professionel, og som sædvanlig er han en stille fryd at læse.«**** – Lars Ole Sauerberg, Jyllands-Posten»Det er absolut lykkedes Kjædegaard at slå en sekser denne gang.«***** – Arne Mariager, Vejle Amts Folkeblad»Det er fine, velskrevne historier om mennesker, fortalt med humor, alvor og blik for samfundets brudflader - i familie med gode, gamle Turèlls Mord-serie, hvor vejen som regel er langt mere interessant end målet. Letlæst, stemningsfyldt og bedre begavet end det meste på krimimarkedet.«**** – Marie Louise Toksvig, Ekstra Bladet»Lars Kjædegaards ”Blomstermanden” er med sin direkte samfundskritik særdeles læseværdig«– Preben Rasmussen, Flensborg Avis»Da jeg først var begyndt at læse Lars Kjædegaards nye krimi, ”Blomstermanden”, var der ingen vej tilbage. Jeg læste stort set hele krimien i ét hug på en vinterlig afslapningsdag.«– Gunhild Korsgaard, Helsingør Dagblad

Paperback, 2016
Sprog: Dansk
info-iconMedlemspris 89 kr.
  ( 129,95 kr. )
Døden i Harkaberg, pb , af Lars Kjædegaard
Beskrivelse:
Da drabsefterforskeren Thor Belling tager på en velfortjent ferie til Stockholm, har han ikke regnet med at blive involveret i en mordsag, der forgrener sig tilbage i fortiden. Et gådefuldt mord på en dansk kvinde i Midtsverige sender ham ud i et udfordrende samarbejde med det svenske politi, da hans chef udlåner ham til Sverige. I Danmark efterforsker Anita Hvid den dræbtes kvindes baggrund. Motivet til drabet er en gåde, men efterforskningen snævres hurtigt ind, da det viser sig, at den myrdede kvinde og hendes mand har efterladt sig et rodnet af forladte og forsmåede familieforbindelser i Danmark. Kærlighedens veje er ikke blot uransagelige - de er også farlige.
Døden i Harkaberg er Lars Kjædegaards syvende bog i serien om makkerparret Anita Hvid og Thor Belling, men kan læses uafhængigt af de foregående. I serien, der kombinerer det nervepirrende plot med troværdige samtidsskildringer, følger vi almindelige mennesker i ualmindelige situationer.
Pressen skriver:
»Fortænkt bliver det aldrig, men derimod både raffineret og enkelt - tilmed uden at miste hverken spænding eller stemning. Måske fordi han insisterer på den ukrukkede fortælling, måske fordi han evner at fortælle så meget uden at fortabe sig i ordgejl. Det er i hvert fald fremragende.«
*****– Marie Louise Toksvig, Ekstra Bladet
»Kjædegaard har [...] sin helt egen tone og teknik, der adskiller sig markant fra de utallige fantasifulde mordhistorier, mange krimiforfattere disker op med i øjeblikket [...] Kjædegaard skriver simpelthen suverænt.«
****– Mette Højbjerg, Politiken
»… det [både] hverdagsagtige og dybt komiske i Lars Kjædegaards skrivestil, gør, at man nødvendigvis må overgive sig til hans bøger om Thor Belling og kollegaen Anita Hvid.«
– Lars Brix Nielsen, Weekendavisen
»Kjædegaard er aldrig kedelig og altid en smule ude med riven.«
**** – Preben Rasmussen, Flensborg Avis
»Kjædegaard skriver som sædvanlig kompetent klassisk krimi uden påklistrede, påtrængende dagsordener eller unødvendigt livsstilshalløj. […] "Døden i Harkaberg" er en regulær og dejligt velskrevet krimi, der tilpasser baggrundsoplysningerne, så plot-motoren får netop den rette mængde brændstof til at holde et optimalt drejningsmoment.«
****– Lars Ole Saurberg, Jyllands-Posten
»Det er en lidt bitter drik, som maner til den barske erkendelse, at: »hvis man leder efter retfærdighed, er man kommet til den forkerte planet«. Den er dog blandet med stor empatisk indsigt, gedigen psykologisk sans og den underholdende, noget puerile jargon mellem Hvid og Belling; den glider let ned.«
****– Preben Rasmussen, Herning Folkeblad

Indbundet, 2016
Sprog: Dansk
info-iconMedlemspris 129 kr.
  ( 199,95 kr. )
Skakten , af Lars Kjædegaard
Beskrivelse:
Drabsefterforskeren Anita Hvid henvises til afdelingens psykolog efter to bestialske familiedrab, men efter første behandling forsvinder psykologen gådefuldt.
Samtidig med denne forsvinden tilspidses efterforskningsarbejdet for Anita Hvid og Thor Belling. To magtfulde politikere dræbes. Først en kontroversiel byrådspolitiker, og dernæst Farums borgmester. Drabene virker umotiverede, men drabsmetoderne er tæt beslægtede.
Skakten er Lars Kjædegaards ottende bog i serien om makkerparret Anita Hvid og Thor Belling, men kan læses uafhængigt af de foregående. I serien, der kombinerer det nervepirrende plot med troværdige samtidsskildringer, følger vi almindelige mennesker i ualmindelige situationer.

Pressen skriver: 
»Det er noget så sjældent som moderne socialrealisme, udført elegant og fintfølende.«
**** – Erik Jensen, Politiken
»Endnu en Hvid og Belling-krimi fra Lars Kjædegaard, der igen holder niveauet formfuldendt med nok en god historie.«
***** – Marie Louise Toksvig, Ekstra Bladet
»Kjædegaard skriver simpelthen godt, og du flyver gennem denne underholdende krimi, der udmærker sig ved troværdighed og plads til eftertanke og humor.«
**** – Bent Stenbakken, Nordjyske Stiftstidende
»Ingen tvivl om, at parret Belling og Hvid er blandt de mest karismatiske hovedpersoner i de senere års bølge af nye, danske krimihelte.«
***** – Arne Mariager, Fredericia Dagblad

Foto: Asger Simonsen

Mest populære

Er du klar til Readathon?


Fra katastrofetanker til fiktion


9 sjove brætspil for hele familien


Victoria: bogen bag serien


5 gode Low FODMAP bøger


Vores kunder elsker os!
Trustpilot 8,9
E-mærket
Du kan være tryg hos os - Vi er medlem af e-mærket!
Cxense Display