Hurtig levering
Fremragende Trustpilot
Op til 20% Rabat på nye medlemsordrer
Kurv
blogImage81
blogImage81

Stærke debutanter du skal holde øje med!

Det er altid værd at være ekstra opmærksom på nye debutanter – ofte venter der nemlig et stort og interessant forfatterskab forude. Læs med her, hvor vi giver dig et overblik over de debutanter, der er aktuelle i 2017

af

- d. 10. februar 2017

Talentfulde debutanter er i sig selv ikke noget nyt: Debutanterne giver en ny, forfriskende og ofte anderledes stemme til litteraturen og et frisk pust til den etablerede litteraturscene. Debutanterne er værd at holde et ekstra skarpt øje med, da de som regel har et stort forfatterskab foran sig.

Blandt de seneste års nye, danske forfatterstemmer kan nævnes Morten Pape, der slog igennem med debutromanen Planen og Josefine Klougart, hvis debutroman, Stigninger og fald, var nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris, og som netop nu er aktuel med New Forest. Også prominente forfatternavne som Christian Jungersen, Erik Valeur, Thomas Rydahl og Knud Romer indskriver sig i rækken af anmelderroste debutanter – der alle senere har etablerede sig som succesforfattere med flere udgivelser bag sig.

Ny dansk forfatterstemme

En af årets helt store og meget omtalte debutromaner udkom 2. februar: Hvis der skulle komme et menneske forbi af 21-årige Thomas Korsgaard.

Thomas Korsgaard er en interessant ny stemme i dansk litteratur, og debutromanen har allerede høstet anerkendelse fra både anmeldere og læsere.

Romanen er et vigtigt indspark i den aktuelle debat om udkantsdanmark, fattigdom og samfundets syn på den såkaldte underklasse. Thomas Korsgaard har selv udtalt, at han ønskede at skriver om ”taberne”, da det er det liv han kender og selv kommer fra.

Hovedpersonen er den 13-årige Tue, der også er romanens fortæller. Tue bor på en gård i nærheden af Skive i Midtjylland, hvor familien og levegrundlaget stille og roligt falder fra hinanden. Hvis der skulle komme et menneske forbi handler om menneskelig afstumpethed og afmagt og er skrevet med en sproglig energi, der både rummer humor, vrede og følsomhed.

Medrivende amerikanske debutromaner

En anden af dette års store navne er den amerikanske forfatter Nathan Hill, der i 2016 debuterede med The Nix. Romanen er blevet hyldet verden over og udkommer nu på dansk med titlen Niksen.

Niksen er historien om Samuel, hvis mor forlod familien, da han var barn. Nu er moren pludselig i medierne i hele landet på grund af en dum lovovertrædelse. Medierne fremstiller hende som en radikal hippie med en broget politisk fortid, men så vidt Samuel ved, var moren bare en helt almindelig kvinde, der giftede sig med sin ungdomskæreste. Samuel begynder at grave i familiens fortid, da han vil skrive en bog om sin mor: Hvem er hun egentlig og hvorfor forsvandt hun ud af hans liv. Niksen er en bevægende, satirisk og humoristisk roman om familie, kærlighed, politik og tilgivelse. Niksen anbefales til læsere af blandt andet Jonathan Franzen og Donna Tartt.

Niksen udkommer 28. februar og kan forudbestilles hos Plusbog.dk fra 14. februar.

Scott Stambach debuterede med The Invisible Life of Ivan Isaenko i maj 2016, og den fantastiske roman udkommer nu på dansk med titlen Den usynlige Ivan Isaenko.

Den usynlige Ivan Isaenko er en rørende og intelligent kærlighedshistorie, der er fortalt med en blanding af sort humor og rå ærlighed.

Den 17-årig Ivan Isaenko er en livslang beboer på Hospitalet for Alvorligt Syge Børn i byen Mazyr i Hviderusland. På hospitalet afleveres de uhelbredeligt syge og misdannede børn – der stadig fødes efter atomkatastrofen i Tjernobyl. Børnene bliver derved usynlige for den verden, der allerhelst bare vil glemme dem.

Ivan Isankos krop er ødelagt, men hans hjerne fejler intet: Han aflæser verden omkring sig med en skærende klar indsigt, og han kaster sig over alle de bøger, han kan få sine fingre i. Ivan er tilfreds og livet er udemærket, lige indtil Polina ankommer: Hun har leukemi, hun stjæler hans bøger og forstyrrer hans rutiner. Og oven i det: Hun får ham til at føle. Ivan har holdt ud, fordi han aldrig har ønsket sig noget – nu ønsker han brændende, at Poline skal leve.

Den usynlige Ivan Isaenko er en uforglemmelig roman, hvor Scott Stambach har givet et ”tjernobylbarn” en stemme. Romanen er unik i sin tone og på samme tid både hjerteskærende og varm. 

Nervepirrende krimier

Geir Tangen er manden bag Norges største krimiblog og kender – om nogen – til krimigenren. Geir Tangen udgav selv debutromanen Maestro, der udkom i 2016 og som allerede er solgt til udgivelse i over femten lande.

Maestro er den første bog i en planlagt serie om journalisten Viljar Ravn Gudmundsson og efterforskeren Lotte Skeisvoll. Maestro er en underholdende og overraskende krimi, hvor læseren aldrig helt ved, hvad der er op og ned – og hvem der iscenesætter begivenhedernes gang.

Der er en morder på spil i Haugesund. En morder, der varsler sine drab og som ikke er bange for at vise, at det er ham, der har magten. Den excentriske, men dygtige efterforsker Lotte Skeisvoll sættes på sagen, og det viser sig hurtigt, at morderen sidder med en nøje gennemtænkt plan – ligesom en forestilling, hvor dirigenten svinger taktstokken og styrer alt med hård hånd: Han er maestroen!

Geir Tanger leger med de traditionelle krimi- konventioner og ikke mindst med sin læser. Desuden rummer romanen et interessant og gennemarbejdet persongalleri, der skaber både dynamik og dybde i historien.

Anna Snoekstra debuterede med den psykologiske thriller Only Daughter, der er udkommet på dansk med titlen Hendes sidste sommer. Anna Snoekstra er ung australsk forfatter, der virkelig har formået at indfange og skildre det psykologiske mørke, som særligt ses i Domestic Noir-genren.

Hendes sidste sommer er historien om den unge Rebecca, der en sommerdag pludselig forsvinder sporløst. Elleve år senere dukker en ung kvinde op – hun påstår at være den forsvundne Rebecca, og hun bliver hurtigt budt velkommen i hjemmet og af Rebeccas familie. Det går dog hurtigt op for hende, at den eller de personer, der var skyld i den rigtige Receccas forsvindern, stadig er uhyggeligt tæt på.

Hendes sidste sommer er en psykologisk thriller, hvor hemmeligheder og løgne kun gradvist ser dagen lys. Anna Snoekstra mestrer Domestic Noir-genrens tematikker med de dystre psykologiske skildringer i centrum, og hun er et yderst interessant forfatternavn, der er værd at holde øje med. Debutromanen udkom i 2016 og er allerede solgt til udgivelse i mere end 17 forskellige lande over hele verden.

Amy Gentry er amerikansk forfatter og skribent, der ligesom Anna Snoekstra, skriver thrillere i Domestic Noir-genren. Hendes debutroman – Good as Gone – udkom sidste sommer i USA, og romanen er klar i dansk oversættelse i slutningen af februar: Aldrig glemt.

I Aldrig glemt stiller Amy Gentry skarpt for det spørgsmål, som forældre helst ikke vil stilles: Hvor godt kender du dine børn? Julie har været forsvundet i otte år siden hun som ung teenager blev kidnappet fra sit værelse, mens forældrene intetanende sov i værelset ved siden af. Anna, der er mor til Julie, har i otte år levet med skyldfølelsen og sorgen over at miste sin datter.

En dag sker miraklet: Udenfor hoveddøren står en ung kvinde, der hævder at være den forsvundne Julie. Alle er lykkelige, men gradvist kommer Anna i tvivl om den unge kvinde virkelig er Julie. Der er mange små detaljer, der ikke helt hænger sammen – taler hun sandt og er hun virkelig den datter, som forsvandt for otte år siden.

Aldrig glemt skildrer mørket i det menneskelige sind på fineste vis, og hvis du hører til dem, der elskede bestselleren Kvinden i toget, så kan du roligt glæde dig til Aldrig glemt.

Andre vigtige debutanter


Tags:

Del vores blogindlæg
med dine venner