Fremragende Trustpilot
Plusbog logo
20% rabat tilføjes automatisk på alle nye medlemsordrer!
Kurv
blogImage28
blogImage28

Vinterens varmeste romaner

Vinteren er en god anledning til at få læst nogle af de bøger, der er udkommet i løbet af året. Her får du vores store guide til de varmeste romaner til den kolde vinter – der alle er udkommet i sidste halvdel af 2016.

af

- d. 12. december 2016

Årets første sne er faldet og kulden er for alvor ved at bide sig fast. Næsen og kinderne er røde fra den friske luft. Dagene bliver gradvist kortere og mørkere, og solen titter kun frem ved særlige lejligheder: Vinteren har meldt sin ankomst. Heldigvis er vinteren ikke kun kulde og mørke dage, men også en tid med masser af hygge og varme. Vinteren er nemlig en kærkommen lejlighed til at få læst nogle af de bøger, som du ikke fik læst mens sommersolen brændte eller efterårets gyldne nuancer farvede landskabet. 

Joes bog er en morsom og latterfremkaldende roman om Joe, der med udgivelsen af sin debutroman bliver upopulær i en hel by! Joe har skrevet en vaskeægte bestseller – det er i sig selv ret svært ­– og på samme tid lykkedes det ham at fornærme stort set alle i hjembyen Bush Falls. Joes satiriske roman om byen og dens indbyggerne gør ham til en succesfuld forfatter og en del af Manhattans jetset, men samtidig giver bogen ham mange fjender. Da Joe sytten år senere vender hjem til Bush Falls, fordi hans far ligger på sit dødsleje, står byens indbyggere i kø for at give deres mening om ham til kende. Joe konfronteres med en fortid, der end ikke er fortid, og med en ungdom, som han ikke helt er vokset fra.

Joes bog er velskrevet og humoristisk læsning fra første side. Romanen er fuld af rappe replikker og god underholdning, der helt sikkert vil bringe smilet frem i de kolde vintermåneder.

Vi var fiskere er den stærke debutroman af den unge, nigerianske forfatter Chigozie Obioma. Historien er rå, barsk og voldsom, men på samme tid utrolig varm og stærk. Scenen er sat i 1990’ernes Nigeria – et land, der er præget af fattigdom, borgerkrig og korruption. Vi følger de fire brødre Ikenna, Boja, Obembe og Benjamin, hvis før så tætte forhold sættes på prøve, da deres far forlader familien.

Historien rummer elementer fra både Bibelen, græsk tragediedigtning og afrikanske myter. Obioma beskriver på mesterlig vis de frygtelige ting, der kan ske, når frygten overskygger alt, og han tematiserer de kultursammenstød, der stadig i høj grad findes i Nigeria. Chigozie Obioma var shortlisted til Man Booker Prize 2015 med Vi var fiskere, og han gæstede Louisiana Literature 2016.

De urolige er Linn Ullmanns stærke og personlige skildring af forholdet mellem far og datter. Faderen er den anerkendte og prisbelønnede filmskaber Ingmar Bergman, og datteren er Linn Ullmann selv, der er den yngste af ni søskende. Bogen er en kærlighedserklæring til begge forældre, men særligt til faderen, der, trods fravær i pigens dagligdag, har givet masser af kærlighed, opmærksomhed og omsorg hele livet – især i de magiske sommerferier, som pigen tilbragte hos ham. De urolige fik seks ud af seks hjerter af Politikens anmelder, og bogen har allerede vundet et hav af priser.

Ægte amerikanske cowboybukser af den svenske forfatter og journalist Jan Guillou er nyeste bind i forfatterens romanserie om det store århundrede. Alle bøgerne er selvstændige historier om forskellige perioder i det 20. århundrede, med familien Lauritzen i centrum. I Ægte amerikanske cowboybukser er vi nået til tredje generation i familien, og vi følger den unge Erics opvækst og forvandling i en verden, der er præget af stor forandring efter anden verdenskrigs ødelæggelser. Historien er fortalt med Erics stemme, der i romanen kun er en ung dreng. Synsvinklen giver romanen en naivitet og uskyld, der står i skarp kontrast til skildringerne af krigens efterdønninger i 1950’ernes Sverige.

Alle bøgerne i Jan Guillous serie Det Store Århundrede kan læses uafhængig af hinanden. Men hvis du ønsker at få hele forhistorien om familien Lauritzen med, kan du med fordel læse de forgående bind i serien. Historien starter med Brobyggerne, der udkom i 2011. Læs meget mere om Jan Guillou og find hans øvrige bøger. 

Altid tilgivelse er den længe ventede fjerde bog i Berlinerpoplerne-serien, der har taget både anmeldere og læsere i hele Skandinavien med storm. Vi har fra første side elsket de tre Neshov-brødre, der hver lever vidt forskellige liv: Den ene bror er blevet på slægtsgården, den anden er bedemand i Trondheim og den tredje bor i København. De tre brødres liv bindes igen sammen ved et tilfælde, og en ukendt datter dukker op på gården. I denne fjerde bog er det gået tre år siden vi sidst besøgte Tor, Magido, Erland, Torunn og alle de andre.

Altid tilgivelse er et dejligt gensyn med Anne B. Ragdes fantastiske univers og denne specielle og elskelige norske familie. Serien tæller desuden Berlinerpoplerne (2004), Eremitkrebsene (2005) og Ligge i grønne enge (2007).

Orhan Pamuk har gjort det igen: Den tyrkiske forfatter og nobelprismodtager har skabt en stor, spraglet og mesterlig roman, der samtidig er en kærlighedserklæring til Istanbul – byen hvor øst møde vest. Dette fremmede i mig fortæller historien om gadesælgeren Meylut, der lever sit liv i Istanbuls gader. Vi hører om Meyluts familie og den omtumlede tilværelse, hans kærlighedsliv og ikke mindst de dramatiske omvæltninger, der sker omkring ham. Meyluts eventyrlige liv fra 1950´erne til nutiden knytter sig tæt sammen med Tyrkiets historie, og romanen er en hyldest til en by og et hjemland, der er i stadig forandring.

Løgnerens hus er en fortælling om kærlighed på tværs af generationer og om en familien forsøg på at forstå firtiden løgne. Katrine Nørregaard vandt Politikens Romankonkurrence 2016 med Løgnerens hus.

Mesteren er tilbage! Eller det vil sige, at mesterens allerførste romaner nu endelig er udkommet på dansk. Der er tale om Murakamis to første forsøg som romanforfatter – fra dengang, hvor han stadig var jazzhusejer og endnu ikke kunne leve af at være forfatter. Hør vinden synge og Flipperspil 1973 er de første to romaner i Rotte-trilogien, hvor Murakamis gennembrudsroman En vild fårejagt er den tredje bog. I disse to første ”køkkenbordsromaner” skabes fundamentet til Murakamis senere forfatterskab og alene af den grund bør alle Murakami-fans læse romanerne.

Amerikanske Hanya Yanagihara har med Et lille liv skabt en stærk og uforglemmelig fortælling om venskab, drømme og menneskets mørkeste sider. Vi følger de fire ungdomsvenner, Jude, JB, Willem og Malcolm, og vi møder dem, når de er godt på vej ind i voksenlivet. Bogen portrætterer på fineste vis deres styrker, svagheder og frustrationer, og læseren står efter endt læsning tilbage med en læseoplevelse, der er meget svær at lægge bag sig. Et lille liv var shortlisted til Man Booker Prize 2015, og Hanya Yanagihara var en eftertragtet gæst på dette års litteraturfestival på kunstmuseet Louisiana – Louisiana Literature.

Den magiske realisme er tilbage ­– Huset ved Nattens Ende er den fantastiske fortælling om en families liv på en lille ø på kanten af Europa. Amedeo, øens lokale læge, hjælper en nat to piger til verden: Det ene barn er hans kones, det andet er hans elskerindes. Skandalen truer og den unge læge er nødt til at skabe sig et nyt liv. Han beslutter at overtage den lukkede bar Huset ved Nattens Ende, hvilket viser sig at få store konsekvenser for Amedeo selv og hans efterkommere. Romanen strækker sig over et turbulent og begivenhedsrigt århundrede, og familiehistorien flettes fint sammen med de 20. århundredes store omvæltninger.


Tags:

Del vores blogindlæg
med dine venner