Hurtig levering
Fremragende Trustpilot
Op til 20% Rabat på nye medlemsordrer
Kurv

Forlaget Hovedland

 
Historien om Forlaget Hovedland starter  i 1981, da den nuværende forlægger, Steen Piper, mødtes med en række folk fra landbrugets oprørsbevægelse, nogle økologiske landmænd, miljøfolk og et par forfattere et sted i Sønderjylland. De stiftede Jysk Folkeforening, der trækker tråde tilbage til den oprindelige én af slagsen, der startede i 1860’erne med blandt andre Lars Bjørnbak i spidsen. De gik blandt andet ind for at "fremme og understøtte et hvert Foretagende, der sigtede til at udvikle Folkets materielle og åndelige Velvære". De gik altså ind for demokrati og for at folket skulle have en stemme.
 
Det var også disse tanker, der lå til grund for den nye Jyske Folkeforening, der samledes i 1980’erne; ideen var at lave et magasin, hvori man kunne læse om miljø, landbrug og folkelighed. På mødet, hvor Jacob Ludvigsen, manden bag det københavnske Hovedbladet, deltog, enedes man om at bladet skulle hedde Hovedlandsbladet. Ideen var at skabe en uafhængig offentlighed, der ikke havde sit center i København.
 
Det blev dog aldrig til noget, i stedet blev der i 1984 startet et forlag, Hovedland, der med en biografi om den folkelige digter, Jeppe Aakjær, som sin første udgivelse i 1983, satte en klar linje fra starten. Forlaget kom til at holde til i Aarhus, men det var fra starten et jysk forlag, der også med sin placering ønskede at pege på periferien, som det sted hvor tingene sker, og hvor værdierne skabes. Forlaget er dog ikke kun jysk, men forsøger også i sine udgivelser at være et talerør for alle dele af landet, der er blevet stemplet som Udkantsdanmark, ved at bearbejde og problematisere ”udkantsproblemer”, senest i Oprør fra Udkanten (2015).
 
Forlaget fastholder en grøn profil, der bl.a. tematiserer og kritiserer fremskridtsillusionerne, der præger nutidens samfund. Forlaget ser sig selv som en vigtig udbyder af informationer og litteratur, der forholder sig kritisk over for det moderne og postmoderne samfund. En central udgivelse fra de senere år, hvor synet på globaliseringen spiller en dominerende rolle, er Ross Jacksons Occupy World Street (2014).
 
Forlaget eksponerer desuden kulturkonservative, kristne og traditionelle holdninger og værdier, ofte i overraskende og markante udgivelser, senest i Finn Gemynthes Naturtro (2015). Alternative sundhedsudgivelser med en indbygget kritik af sundhedssektorren spiller ligeledes og logisk nok en fremtrædende rolle i forlagets udgivelsesprogram.   
 
En række af forlagets markante forfattere: Christopher Lasch (Eliternes oprør), Herman Daly (Efter væksten og Nødvendighedens økonomi), Richard Sennett (Det fleksible menneske og Håndværkeren) og James Lee Burke (langt over 20 af forfatterens fremragende krimier, der er et opgør med den amerikanske nutidshistorie). Forlagets mest markante danske forfattere de senere år er Hans Henrik Møller (Burgundia), Marianne Jørgensen (De tavse vidner) og Per Lau Jensen (Hundedage og Illa Isabella).