Fremragende Trustpilot
Plusbog logo
20% rabat tilføjes automatisk på alle nye medlemsordrer!
Kurv
blogImage173
blogImage173

Ført bag lyset af autofiktion

Delphine de Vigan er kendt for at balancere på et knivskarpt æg mellem virkelighed og fiktion i hendes højt roste bøger. Du kan læse mere om den spændende forfatter og hendes fantastiske autofiktion her.

af

- d. 01. maj 2017

Den franske forfatter Delphine de Vigan skriver fantastisk i det sted, hvor skønlitteratur møder selvbiografien. Både anmeldere og læsere er vilde med bøgerne, der sætter tanker i gang både om ens eget liv men nogle gange også om, hvad de rent faktisk handler om.  

Alt må vige for natten - et fantastisk portræt

Delphine de Vigan slog for alvor igennem med Alt må vige for natten, der som det meste af hendes forfatterskab kredser om det selvbiografiske og det skønlitterære – autofiktion – samt litteraturens rolle i dag. Hun beskriver i Alt må vige for natten, hvordan hun fandt sin mor, som havde begået selvmord, og hvordan hun derefter satte sig for at skrive et portræt af moren. Den handler også om, hvor svært det er at portrættere en, der er så tæt på, og om man overhovedet kan finde ind til sandheden om et andet menneske. Alt må vige for natten er en fantastisk beskrivelse ikke bare af moren, men Delphine selv og resten af familien. Nogle finder den fantastisk, fordi den sætter tanker i gang. Tanker om at sætte pris på sine nærmeste og om ikke at se tilbage på livet med for meget fortrydelse.

Baseret på en sand historie - en besættende thriller

Bogen Baseret på en sand historie tager også udgangspunkt i Delphine de Vigan, og den starter efter udgivelsen af Alt må vige for natten og beskriver, hvilke følger bogen havde for Delphine de Vigan. Bogen er blevet beskrevet som en medrivende litterær thriller, med tråde til Stephen Kings Misery, der forholder sig både behændigt og dobbelttydigt til debatten om sandhed, bekendelseslitteratur og autofiktion. Baseret på en sand historie formår både at være litterært interessant og psykologisk underholdende. Men hvad handler den egentligt om? Der er mange bud – handler den om at skrive den berygtede svære to’er, en gensidig besættelse mellem to mennesker, eller en personlighedsspaltning? Der er mange muligheder, men alles råd er: læs den, og døm selv – for det er en fantastisk bog. Anmeldere og læsere er vilde med bogen, som de beskriver som en besættende historie, som man ikke kan slippe, når man først er gået i gang. Det er en af den type bøger, der giver en nervøs hjertebanken langt efter det sidste punktum. Den er så dramatisk, at man føler sig ført bag lyset, og man igen og igen overvejer, om det virkelig kan være en sand historie. Baseret på en sand historie er i en anmeldelse her på Plusbog.dk blevet beskrevet som en eminent velskrevet bog, der foregår på flere planer – blandt andet metaplanet – og som en bog man vender tilbage til for at genlæse Delphine de Vigans overvejelser og betragtninger.

Dage uden sult - det manglende brik i puslespillet

Dage uden sult er rent faktisk Delphine de Vigans debutbog, men den blev udgivet under pseudonymet Lou Delvig i 2001. Bogen fortæller en ung kvindes historie, da hun bliver indlagt med en livstruende anoreksi. I bogen møder vi den 19-årige Laura, der bliver indlagt på grund af hendes anoreksi. Vi følger hende i tre måneder, hvor hun er indlagt. Det går lige så stille går op for hende, hvorfor hun lider af sygdommen, ligesom hun begynder at få en idé om, hvordan hun kan overvinde anoreksien. Det er kommet frem, ikke bare at Delphine de Vigan er forfatteren bag Dage uden sult, men også at den er baseret på Delphine de Vigans egne oplevelser. Bogen er blevet beskrevet som de manglende kapitler fra Alt må vige for natten og Baseret på en sand historie, men der er jo også en rød tråd gennem alle tre romaner, hvis man kan kalde dem det – nemlig Delphine de Vigan.    


Tags:

Del vores blogindlæg
med dine venner