Hurtig levering
Fremragende Trustpilot
Op til 20% Rabat på nye medlemsordrer
Kurv

Akut af Ulrika Louisa Bjerregaard

Under pseudonymet L. Sherman skriver forfatter Ulrika Louisa Bjerregaard sine bøger for voksne. 
Med de spritnye udgivelser af Akut, er hun aktuel med en helt ny måde at skrive bøger på, som i format minder om en tv-serie.

Her fortæller hun med egne ord, om det nye format, tilblivelsen af sæsonerne og hendes tanker herom.

 

af

- d. 07. marts 2024

 

Akut: En ny måde at fortælle historier på

Af L. Sherman (Ulrika Louisa Bjerregaard)

 

Den 16. februar 2024 holdt jeg vejret. Der udkom Akut 1. Først kom en god anmeldelse, så en til og 10 til … Pludselig gik det stærkt.
 
Jeg er altid nervøs op til udgivelse af mine bøger, men denne var alligevel noget særligt. Dels var det en bog, der havde været usædvanligt længe undervejs – i over et år havde jeg arbejdet på ideen med skiftende redaktører – og dels var det en bog i et helt nyt format, ikke bare for mig, men for mine læsere.
 
Akut handler om livet på et fiktivt supersygehus i Vestjylland. Den er fortalt af seks jeg-fortællere over et ikke på forhånd fastlagt antal bøger. Det er et format, som man primært kender fra Tv-serier, hvilket jeg har valgt at understrege ved at kalde hver bog i serien for en ’sæson’. Genremæssigt lægger den sig op ad hospitalsdrama og dramafiktion, hvor plottet på den ene side drives frem af de begivenheder, der indtræffer på og omkring et supersygehus, og på den anden side af karakterernes egne storylines.
 
Jeg valgte, at serien skulle foregå på et hospital, fordi hospitaler ofte danner ramme om mange af livets afgørende øjeblikke. Fødsler, død, ulykker, sygdom og livreddende indsatser er begivenheder, hvor livet bliver sat på spidsen og opleves ekstra intenst. Som forfatter giver det et spillerum, hvor jeg igennem seriens karakterer får lov til at udforske nogle af lives store spørgsmål: Hvad giver livet værdi? Husker vi at værdsætte dem, vi holder af? Og hvad sker der i det øjeblik, hvor alt pludselig forandres? Alle karakterer i serien kredser om disse spørgsmål fra hver deres vinkel.
 
"Akut" er også en stor anerkendelse af de mennesker, der hver eneste dag går på arbejde og redder liv i det danske sundhedsvæsen. Med serien ønsker jeg at skabe et univers, hvor disse hverdagens helte får ekstra plads. Jeg fortæller ikke blot deres arbejdshistorier, men også deres personlige op- og nedture. Hvad de drømmer om. Hvordan de har slået sig på livet.
 
Formatet har været en sjov udfordring fortælleteknisk. Som forfatter skal jeg virkelig have det lange lys på i forhold til udvikling af karaktererne og det langsigtede plot på en anden måde, end når jeg skriver enkeltstående bøger. De mange synsvinkler gør også, at seriens begivenheder skal belyses fra flere vinkler, end det har været tilfældet i mine andre bøger, hvor der typisk kun er to jeg-fortællere.
 
Jeg har været inspireret af Shonda Rhimes' mesterlige evne til at væve komplekse karakterdynamikker ind i sine serier. Vi kender hende fra Bridgerton, How To Get Away With Murder og selvfølgelig Grey’s Hvide Verden. Jeg satte mig for at se nærmere på, hvordan hun bygger sine serier op og dykkede ned i hendes Masterclass. Jeg skulle ikke skrive et filmmanuskript, men jeg havde en fornemmelse af, at jeg kunne bruge rytmen i episoderne til mit Akut-projekt.
Med "Akut" ville jeg skabe en bog, der føltes som en tv-serie, hvor hver "episode" og "sæson" tilføjer nye lag til karaktererne og deres historier. Dette krævede, at jeg nytænkte, hvordan en historie fortælles på papir og til lyd, hvordan disse to formater kan supplere hinanden. Lydbøger i dag er oftest romaner, der er indlæst.
 
I samarbejde med mit forlag Fioranello har vi sammen nøje castet indlæserne til lydbogsversionen. Det var vigtigt for os, at lytterne har det, som om de lige har tændt for deres yndlingsserie. Den positive modtagelse fra både læsere og lyttere har bekræftet, at der er plads til nye måder at fortælle historier på, og at litteraturen kan være lige så dynamisk og medrivende som det bedste tv-drama.
 
Serien foregår i Vestjylland. Der er ikke mange bøger og serier, der foregår i det vestjyske. Vestjylland er en stor del af vores land. Jeg har ikke boet i regionen, men arbejdet i både Billund og Ribe og ofte været i Esbjerg. Jeg har haft konsulentopgaver i Skive og på Mors. Det, der slår mig, hver gang, jeg kommer ud i Danmark, er hvor mange driftige byer, der er, og hvor skøn en natur, vi har. Det burde vi omfavne noget mere i litteraturen og i det hele taget.
Vestjylland er jo geografisk et stort område, så jeg har leget lidt med virkeligheden og opfundet et hyper loop rundt om Ringkøbing Fjord. Et højhastighedstog, som binder landsdelen sammen. Det var nødvendigt for at serien kunne favne et større område i regionen. Der ligger måske også en skjult drøm om et Danmark, hvor adgang til transport og hospitaler er ligeligt fordelt. Når det er let at komme rundt, og man har god adgang til offentlige ydelser, gør det det alt andet lige mere attraktivt at bosætte sig i en region.
 
Jeg er begyndt at trække vejret igen. Den 2. marts udkom Akut 2, som har haft nogle flotte første døgn. Og i dag sætter jeg mig til tasterne, klar til at skrive Akut 3.
 
Fioranello er et nyt dansk forlag. Bag forlaget står to af branchen kendte forlagsfolk, Mette Hammerich Caserta tidligere Lindhardt og Ringhof og Anders Friis Gudbergsen tidligere Gyldendal.
 
L. Sherman (f. 1977) debuterede som skønlitterær forfatter i 2018. L. Sherman er pseudonym for Ulrika Louisa Bjerregaard, når forfatteren skriver romance. Hun har bl.a. skrevet Fortabt i Aarhus-serien, som blev en stor succes blandt både læsere og anmeldere, og forfatteren har sidenhen skrevet Forført i Aarhus-serien, Kærlighed & Bølgeskvulp, Lærkeholm, 9000 Chancer m.fl. Adskillige titler er solgt til udgivelse i udlandet.
L. Sherman har en bachelor i spansk og kandidat i fransk fra Aarhus Universitet. I dag bor hun i Aarhus med sin mand og to døtre. Siden sin debut har hun plantet begge ben solidt på den danske romance-scene, og hun er kendt for — gennem stærke karakterer — at udbrede romance-genrens feministiske og samfundsaktuelle potentiale.
 

 


Tags:

Del vores blogindlæg
med dine venner