Hurtig levering
Fremragende Trustpilot
Op til 20% Rabat på nye medlemsordrer
Kurv

Sara Blædel om ny bog: Det er gået op for mig, hvor meget ungdommen former os

Arbejdet med Pigen under træet og sårbare heltinder har gjort krimiforfatter Sara Blædel opmærksom på, hvor stor en betydning vores ungdomstid har for os senere i livet.  

af

- d. 13. november 2019

- Jeg ville gerne prøve at ramme den sårbarhed, som man kan blive ramt af, når som helst i livet. Som ung hvor man tænker, det er uoverskueligt og ikke kan overskue konsekvenserne, fordi man helt naturligt ikke kan se ret langt. Men også som voksen, for man kan også blive ramt og være sårbar, når man er voksen.  
 
Sådan fortæller Sara Blædel til Plusbog.dk om sin fortælling i sin nyeste bog Pigen under træet. Bogen tager udgangspunkt i en episode for 25 år siden, hvor en skoleklasse er på lejrtur på Bornholm. Den 14-årige Susan kommer ikke med tilbage fra turen, og personerne fra dengang bærer oplevelsen med sig. 25 år senere rammer tragedien stadig hårdt og præger flere menneskeskæbner.
 

"Det er okay, Louise Rick har en menneskelig side"

 
- I virkeligheden tror jeg også gerne, jeg ville vise mig selv, at jeg ikke behøvede at gå ind i en historie med fuld power på mine heltinder, om jeg så må sige. Det er okay, at Louise Rick har en menneskelig side, siger Sara Blædel.  
 
For hovedperson og efterforsker Louise Rick optræder ikke i sin sædvanlige rolle i den nye krimi. Hun er i stedet pårørende, og hun kæmper I Pigen under træet med efterveerne af flere ting. Hun er sårbar. Men Sara Blædel vidste selvfølgelig også godt, at hun ville vende hende undervejs. Hun ville få lusket hende ind i denne her sag, hvad enten hun ville eller ej, som Sara Blædel selv udtrykker det.

 

Mistede selv en tæt kammerat

 
Det er også en anden udgave af hovedperson journalist Camilla Lind, vi lærer at kende i Pigen under træet. Normalt brager hun afsted, når Sara Blædel bruger journalisten som et værktøj til at kunne tale rundt om kriminalsagen og interviewe karaktererne i bøgerne om mere menneskelige ting, end politiet ofte gør. Men denne gang havde hun lyst til at eksperimentere med og finde ud af, hvad Camilla Lind er kommet af.  
 
- Camillas opvækst ude i Osted (midtsjællandsk by, red.) rammer hende i denne her historie. Hun kommer tilbage og møder nogle af dem, hun kendte. Og det der med at møde det, der var ens ungdom og det, der kunne være blevet ens liv. Det ramte mig naturligvis. Jeg kunne jo godt være blevet derude. Det kunne være blevet mit liv, og så var det blevet helt anderledes. Det, synes jeg, faktisk har været rigtig, rigtig sjovt at skrive på, siger Sara Blædel.  
 

"Jeg kunne jo godt være blevet derude. Det kunne være blevet mit liv"

 
For Sara Blædel er selv vokset op i netop Osted og området omkring, hvor en stor del af handlingen i Pigen under træet udspiller sig. Kom med på tur til mange af stederne, der har inspireret bogen her
 
- Og det der med den lejrskoletur, hvor en kammerat forsvinder. Det satte også noget i gang hos mig. Jeg begyndte at reflektere over, hvad det gør ved andre. Jeg prøvede selv at miste en meget tæt kammerat, da jeg var ung, og det gjorde noget ved os. Det gjorde noget ved os, at vi pludselig blev ramt af, at vi er også dødelige. Der kan ske noget for os. Det tror man jo ikke, når man lige har rejst sig op på sine voksne ben og skal i gang med det rigtige liv. De konsekvenser, ulykker har, er interessante i forhold til, hvad de gør ved os, siger Sara Blædel.
 
Sara Blædel deler gerne sine tanker om sit forfatterskab. Op til udgivelsen af Pigen under træet inviterede hun blandt andet en række bloggere på tur til stederne i bogen. Plusbog var også med.

 

Jeg er formet af den tid

 
Undervejs som Sara Blædel har besøgt de mange steder fra sin ungdom og har dykket ned i sine karakterers fortid, er hun også blevet ekstra opmærksom på, hvad det er, hun selv bærer med sig. En proces, der begyndte, allerede da hun skrev på en af sine tidligere krimier De glemte piger
 
- Jeg har lige siden den bog været optaget af, at jeg dengang opdagede, at jeg har nogle kamre inde i mit hoved og sikkert også inde omkring mit hjerte, som jeg ikke bevidst har lukket af for. Det er jo ikke sådan, at jeg har lagt hele min ungdom væk og ikke vil huske den. Der er bare så mange ting, man glemmer. Men det er gået op for mig, og i særdeleshed også gennem arbejdet med denne bog, hvor meget ungdommen former os. De ting, der sker, bærer vi jo med os. De er jo med til at gøre os til dem, vi bliver. Det, synes jeg, er skideinteressant, siger Sara Blædel.  
 

"Det er gået op for mig, hvor meget ungdommen former os"

 
For en ting er, at barndommen præger os. Men forfatteren havde ikke før Pigen under træet været opmærksom på, hvordan fester, drenge og teenagelivet også har lagret sig hos hende.
 
- Jeg var en festabe. Jeg var en rigtig festtrold, som var mest interesseret i at få klaret skolen, så det kunne blive fredag og sjovt. Jeg var ikke særligt bevidst om, hvor meget den periode havde sat sig i mig som en ting. Jeg har i lang tid gået og tænkt 'Ej okay Sara, den tid var nok ikke så fed', men det passer ikke! Den var fantastisk på mange måder, og jeg er formet af den. Og når jeg har siddet der ved computeren og er gået ind i den historie, så er det forbløffende, hvor meget der er dukket frem, siger Sara Blædel.
 

Mange vil kunne spejle sig

 
Og at der blot skal et lille puf til, før massevis af betydningsfulde ungdomsminder myldrer frem, oplevede forfatteren også hos sine læsere undervejs i skriveprocessen. Inden hun skulle skrive om lejrskolen på Bornholm, rakte hun nemlig ud til sine følgere på facebook og bad dem dele deres egne lejrskoleminder.
 
10.000 mennesker svarede, og mange minder gik igen. På den måde fik forfatteren en følelse af, at det er noget, vi sammen har oplevet og til fælles, og det gjorde kun skrivelysten endnu større. Derfor tror hun også på, at bogen vil vække noget helt særligt hos en stor del af læserne – uanset om lejrturen gik til Bornholm eller et andet sted i Danmark.
 
- Jeg tror, at der vil være rigtig mange ting i denne her historie, som mange vil kunne spejle sig i og vil kunne genkende. Jeg siger ikke, at alle har oplevet nøjagtigt det. Men jeg tror, der er momenter af ungdom, man kan genkende. For jeg tror faktisk ikke, den er så forskellig for os. Det er en tid i vores liv, vi kan genkende. Og, som vi vil opdage, sidder i os, når vi får en anledning til at mærke efter, siger Sara Blædel.  
 
Pigen under træet udkom den 15. november.
 

Tags:

Del vores blogindlæg
med dine venner