Hurtig levering
Fremragende Trustpilot
Op til 20% Rabat på nye medlemsordrer
Kurv
blogImage104
blogImage104

Søren og Mette bøgerne fylder 60 år

Bøgerne om Søren og Mette har været en vigtig del af mange børns hverdag og skolegang. Flere generationer af skoleelever har lært at læse og skrive med hjælp fra Søren og Mette bøgerne. I år fylder de bøgerne 60 år!

af

- d. 31. juli 2014

“Søren så en so. Mette så en ko. Søren og Mette lo.”

I år fylder Søren og Mette bøgerne, også kaldet ”Vi læser” bøgerne, rundt. 60 år er bøgerne blevet! Serien, der er lavet til danskundervisningen i Folkeskolens mindste klasser, udkom for første gang i 1954. Bag tegningerne stod illustrator Kirsten Jensenius og bag teksten; lærer Knud Hermansen og skolepsykolog Ejvind Jensen.

700.000 Søren og Mette læsebøger

I årene fra 1960 til 1980 lærte hele 60-70 procent af de danske børn at læse ved hjælp af Søren og Mette. Mere end 700.000 Søren og Mette bøger blev slidt op i de danske klasselokaler!

Bøgerne bruges stadig

I 80’erne tog nye lærebogssystemer over, men i 1999 blev Søren og Mette genopdaget. En undersøgelse lavet af Undervisningsministeriet viste nemlig, at Søren og Mettes system fortsat var den mest effektive metode til at lære børn at læse. Bøgerne er baseret på de såkaldte “fonologiske principper”; korte lydrette ord, der gentages mange gange. I dag bruges Søren og Mette fortsat i danskundervisningen, særligt i specialundervisningen.

Søren og Mette bøgerne følger samfundets udvikling

Der er – så vidt jeg har kunne finde frem til – udkommet 8 bøger om Søren og Mette. Den første bog er som sagt fra 1954 og den seneste fra 1971 – de senere med tegninger af Svend Otto S. I bøgerne kan man følge samfundets udvikling. Familien får fjernsyn. Far skipper piben. Bilen er ikke længere kun fars, men også mors. Og en enlig mor gør sin entre i serien.

Forlaget Alinea – der nu udgiver bøgerne – har benyttet 60 års jubilæet til et genudgive den første bog om Søren og Mette.

Læs mere om de populære Søren og Mette bøger og find alle bøgerne her. 


Tags:

Del vores blogindlæg
med dine venner