Fremragende Trustpilot
Plusbog logo
20% rabat tilføjes automatisk på alle nye medlemsordrer!
Kurv
blogImage97
blogImage97

10 ting du ikke vidste om Fifty Shades of Grey

Fifty Shades of Grey-feberen raser! Uanset om du hører til dem, der elsker Christian Grey eller om du er en af dem, der helst ikke rører hverken bog eller film med en ildtang, så er fænomenet interessant. Læs med her.

af

- d. 26. februar 2015

Fifty Shades of Grey-feberen raser. Kino.dk blev lagt ned få minutter efter, at salget til filmen gik i gang. Alle synes at have en mening om enten filmen eller bogen. Filmkritikerne er lunkne, kvinderne er glade, og mænd ryster på hovedet. Og så er der alle dem, der ikke vil hverken læse eller se filmen. De har også en mening.

Det er sjovt at opleve fordomme omkring en bog og en film. Selv var mine forventninger på et meget lavt niveau, da jeg satte mig i biografsædet. Men jeg blev glædeligt overrasket.

Til trods for, at der måske ikke er voldsomt meget at komme efter i handlingen, når alle de erotiske beskrivelser skæres fra, synes jeg, at der var blevet foretaget fornuftige og fine valg i filmatiseringen. Der er meget fokus på Anastasias forelskelse, og Dakota Johnsen portrætterer Anastasia rigtig fint. Jeg blev så glad efter at have set scenen, hvor Ana interviewer Christian i starten. Den måde Ana opfører sig på stemmer præcis overens med min oplevelse, da jeg læste bogen. Det sker yderst sjældent når jeg ser en filmatisering over en bog, jeg har læst.

En ting, jeg bed mærke i, er den lighed, der er mellem Anas forelskelse i Christian og Bellas forelskelse i Edward i Twilight. Og det er jo egentlig ikke så mærkeligt, da Fifty Shades of Grey faktisk udsprang af fan-fiction baseret på Twilight.

Fifty Shades udsprang af fan-fiction

Fan-fiction er en genre, hvor forfatteren tager udgangspunkt i et allerede beskrevet fiktivt univers fra en bog – eller personer – og digter videre. Det kan også være kendte mennesker. Et eksempel er, at man digter en historie om One Direction, og det kan også være, at man digter videre i Harry Potter universet.

Fifty Shades er fan-fiction baseret på Twilight. Bogen hedder oprindeligt “Master of the Universe” og E.L. James skrev under pseudonymet Snowqueens Icedragon.

Her optræder Bella og Edward fra Twilight-universet altså – i stedet for Ana og Christian. Denne viden bringer lidt mere dybde til handlingen i Fifty Shades of Grey. For eksempel giver det mening, at geografien er sat til Seattle/Portland området, og hvorfor det tager Ana så dræbende lang tid at komme til en beslutning om den berygtede kontrakt. (Tænk: Bella, der også overvejede i meget lang tid, hvorvidt hun skulle indlede et forhold til en vampyr).

Den passionerede kærlighed mellem Bella og Edward ser vi igen imellem Ana og Christian. Ana er den uskyldige, lidt generte, og Christian er den passionerede herre, der prøver i al magt at holde sig fra pigen – men bare ikke kan.

E. L. James er ikke den eneste, der har tjent penge og har haft mange læsere til en bog baseret på fan-fiction. Anna Todd, hvis første bog i After-serien netop er udgivet på dansk, har over en milliard læsere. Todds bøger er blevet til på en hjemmeside, hvor unge skriver fan-fiction, og hendes erotiske bøger er baseret på det populære boyband One Direction. I After 1: Mødet finder vi altså en god blanding af Harry Styles mikset med Fifty Shades of Grey.

 

10 sjove fakta, du ikke vidste om Fifty Shades of Grey

Her kommer en liste over andre sjove og interessante facts, du måske ikke vidste om Fifty Shades of Grey.

1. Forfatteren E.L. James har aldrig været hverken i Seattle eller Portland. Hun brugte Google Street view til at researche, da hun skrev bøgerne.

2. E. L. James er nu på listen over de mest indflydelsesrige mennesker i verden

3. Til trods for, at filmene skal foregå om sommeren og i Seattle og Portland, er filmen optaget i Canada … om vinteren! Brrr brrrr for alle sommerkjolerne vi ser i filmen!

4. Den gennemsnitlige køber af bogen er en kvinde mellem 45-52 år. Den erotiske genres popularitet og alderen på læserne skabte anledning til kaldenavnet “husmorporno”.

5. I USA er bogen blevet forbudt på flere biblioteker, fordi bogen ikke møder “retningslinjerne” for bøger til offentlig udlån. Endvidere blev det forbudt at sælge bogen i byen Macaé i Brasilien, med mindre bogen var pakket ind og sat uden for rækkevidde for mindreårige.

6. Filmens tilblivelse var tophemmelig. Så hemmelig, at da filmens scener blev skudt på offentlige gader, var filmens navn ændret til “The adventures of Max & Banks”. (Max er E.L. James’ hund og Banks er manuskriptforfatterens hund.

7. Fifty Shades of Grey har solgt mere end 100 millioner bøger, hvilket betyder at den har solgt mere end Pippi Langstrømpe, Stieg Larssons Millenium-trilogi og Anne Rices vampyr-bøger. Endvidere solgte Fifty Shades of Grey bedre end Dan Browns Da Vinci mysteriet i England. Fifty Shades-serien er udgivet på 52 sprog, og da der blev solgt allerflest bøger, blev der solgt en Fifty Shades of Grey-bog hvert sekund.

8. Gaffatape, kabelbindere og reb blev dømt total udsolgt i en lokal isenkræmmer i Pennsylvania efter bogen udkom.

9. Fifty Shades of Grey blev først udgivet som e-bog og “print-on-demand” af en online udgiver. Herefter blev rettighederne solgt til et forlag, hvorefter bøgerne blev genudgivet på tryk i foråret 2012.

10. E. L. James førstevalg til Christian Grey på det store lærred var (naturligvis) Robert Pattinson, der spillede Edward i Twilight-filmene.

Den nye Fifty Shades of Grey bog

 

Det kom som noget af en overraskelse, da E. L. James i starten af sommeren annoncerede, at en ny Fifty Shades of Grey-bog var på vej – og ikke alene det: Den ville blive udgivet med det samme!

Oversættere verden over har haft travlt, og nu er Grey klar på dansk. Bogen er historien skrevet fra Christians perspektiv. Det er altså fortællingen som vi kender den, men set med seriens gådefulde mandlige hovedpersons øjne.

Grunden til, at forfatteren E. L. James har valgt at kaste sig ud i at skrive romanen igen, men fra et andet perspektiv, er, at tusindvis af læsere har skrevet til hende, og spurgt om hun ville skrive historien fra Christian Greys synsvinkel. Og det ønske imødekommer hun nu.

Den nye Fifty Shades of Grey-bog udgør et samlet billede af Christian, og er lige den sidste perfekte “sløjfe” på værket, som giver en helhed på hele historien.


Tags:

Del vores blogindlæg
med dine venner