Hurtig levering
Fremragende Trustpilot
20% Rabat på nye medlemsordrer
Kurv
blogImage8
blogImage8

Hvad er Domestic Noir?

Plusbog.dk giver dig her en guide til den populære genre Domestic Noir. Hvad er Domestic Noir, og er det i det hele taget en ny genre? Læs med her, hvor du får en oversigt over genrens bedste bøger.

af

- d. 15. januar 2016

En anderledes psykologisk krimi er kommet snigende i litteraturen de seneste par år. Det er en roman, der fokuserer på det dysfunktionelle parforhold, frygten og mareridtet inden for hjemmets fire vægge. Genren er centreret om alt det skræmmende, der foregår bag nedrullede gardiner, når det udadtil ellers ser så perfekt ud.

Genren, eller subgenren, kaldes Domestic Noir og er mest tydeliggjort i nyere bestsellere som Kvinden der forsvandt af Gillian Flynn og Kvinden i toget af Paula Hawkins.

Hvad gør Domestic Noir-bøger interessante?

Bøgerne er nemme at relatere sig til. Vi forsøger alle at skabe et perfekt billede af vores familieliv, uanset om det er over for kollegaer, venner, naboer eller på sociale medier. Alt imens vi inderst inde en gang i mellem kæmper en brav kamp for at få livet til at hænge nogenlunde sammen.

Det som gør bøgerne så hammer interessante er, at vi oftest hører historien med flere stemmer; alt er ikke som vi tror det er; der er twists og læseren bliver taget godt ved næsen. Det er ikke altid, der sker de store udsving i kapitlerne, men det er stemning og det, der står mellem linjerne, som er interessant.

Og så kan det være ubehagelig læsning.

Det er ubehageligt for os, for det er de kriminelle handlinger som foregår i det helt normale. Vi kan bedre håndtere at læse om den fremmede psykopat end om nabokvinden, der planlægger sin egen død, skriver en falsk dagbog, skærer i sig selv, og får husbonden til at se ud som en morder.

Men selv om det er ubehagelig læsning sluger vi det. For er der noget bedre end at læse om det rådne liv hos dem med de perfekte gardiner og smilende opdragne børn og veltrænede kroppe? Så er det egentlig meget dejligt bare at være den man er.

Domestic Noir er ikke banebrydende ny

Domestic Noir som litterær genre er ikke ny eller banebrydende. Vi kan finde spor af genren helt tilbage fra Daphne du Mauriers Rebecca, Charlotte Brontës Jane Eyre og Skruen strammes af Henry James.

Det som gør Rebecca interessant er, at vi ikke rigtig ved, hvad det er for en bog, vi sidder med indtil vi har læst den sidste side. Og i slutningen af bogen er vi taget så meget ved næsen, at vi hepper på den forkerte.

Dette går igen i Domestic Noir, hvor vi som læsere begynder at tvivle på os selv og måske lige skal læse et par sider om igen.

Flere peger også hen imod den amerikanske krimiforfatter Harlan Coben, som siden 1990’erne faktisk har yndet at sætte fokus på det gruopvækkende i “sølvbryllupskvarteret” som tema i sine bøger. Men første gang termen Domestic Noir blev brugt til at beskrive en litterær subgenre var i 2013 af forfatteren Julia Crouch.

Hvad betyder Domestic Noir?

Så hvordan definerer vi den “nye bølge” af Domestic Noir? Vi forsøgte her på bloggen for et halvt år siden af komme lidt tættere på en definition, da verdens bedst sælgende debutroman og Domestic Noir-krimi Kvinden i toget af Paula Hawkins meldte sin ankomst til Danmark. Da skrev vi, at domestic noir var en litterær bølge centreret om dysfunktionelle parforhold og utroværdige fortællere.

Ordet “domestic” henviser jo til noget, som foregår inden for hjemmets fire vægge. “Noir” er hentet fra filmens verden, som henviser til en kynisk attitude mod noget, oftest med særlige seksuelle undertoner.

Men det, vi forstår ved “noir” i den litterære bølge, er den kyniske attitude mod sin partner, samt de voldelige, til tider seksuelle og drabelige handlinger, vi finder i relationen mellem to mennesker i et parforhold.

Den nye bølge af Domestic Noir

Det, som kickstartede Domestic Noir-bølgen herhjemme i Danmark, var filmatiseringen af Gillian Flynns Kvinden der forsvandt, som mange senere har valgt bagefter at læse. Men det var faktisk ikke den første Domestic Noir Flynn skrev. Hendes debutroman, Skarpe genstande, hører også til i subgenren. Herefter faldt danskerne for Kvinden i toget – men der er faktisk udkommet en hel del andre Domestic Noir-bøger, og der er flere på vej.

Så hvis du elsker Domestic Noir – så kommer her en snack-liste til dig!! Gå på opdagelse i vores liste af Domestic Noir-bøger, der er udkommet her i Danmark. Nogle af bøgerne er desværre udsolgte – men kan stadig fås som e-bøger.

Se også listen over Domestic Noir bøger, der er på vej.

12 Domestic Noir-bøger du skal læse

Her er en liste på 12 bøger du kan give dig i kast med, som alle ligger inden for domestic noir. Husk også at læse Kvinden der forsvandt, Kvinden i toget og Skarpe genstande hvis du endnu ikke har haft fornøjelsen.

Domestic Noir-bøger på vej

Hvis du elsker Domestic Noir-bøger eller er blevet inspireret ved at læse denne artikel, vil du sikkert også glæde dig til følgende bøger udkommer her i løbet af foråret og sommeren 2016:

De smukkeste udkommer 1. marts 

Jeg lader dig gå udkommer 15. marts

Løgnen udkommer 25. april

Den ottende dødssynd udkommer 24. juni

Har du lyst til at gå på jagt blandt vores nye krimier han du slå dig løs og finde årets største titler til tilbudspris.


Tags:

Del vores blogindlæg
med dine venner