Hurtig levering
Fremragende Trustpilot
Op til 20% Rabat på nye medlemsordrer
Kurv
Månedens stemme Plusbog september Jesper Steinmetz
Månedens stemme Plusbog september Jesper Steinmetz

Månedens stemme Jesper Steinmetz

Virkeligheden overgår ofte fantasien. Det er derfor, jeg elsker at være journalist.

af

- d. 01. september 2020

Folks personlige beretninger kan være så rørende og rystende, at de påvirker en for evigt. Mine litterære valg tager også ofte udgangspunkt i virkeligheden. Jeg har i mange år været optaget af koldkrigsårene. 

 

Opvokset i 70’erne og 80’erne var vi børn og unge konstant angste for at blive ofre for atomkrig, når USA og Sovjetunionen spillede med de militære muskler. Gudskelov kom det aldrig så vidt, og det kan vi blandt andre takke dobbeltagenten Oleg Gordievsky for. Han var KGB-agent og udsendt som diplomat til den sovjetiske ambassade i København og London. Mens han var i Danmark, lykkedes det den britiske efterretningstjeneste MI6 at hverve ham som spion. Hans historie er fortalt i årtiets pageturner “Spionen og forræderen”, der udkom på dansk tidligere på året.

 

Gordievsky forsynede den vestlige verden med tophemmelige informationer fra hjertekammeret i det kommunistiske regime. Informationer der nåede hele vejen til Margaret Thatcher i Downing Street no 10 og Ronald Reagan i Det Hvide Hus. Forfatteren Ben Macintrye tager os med ind i en verden, som selv spionforfatteren John le Carré har måttet indrømme, overgår fiktionen. Fortællingen om, hvordan Gordievsky konstant opererede i livsfare, når han forrådte sit hjemland, hvis regime han foragtede, for at hjælpe den frie verden, er neglebidende spændende.

 

Beskrivelsen af, hvordan MI6 i årevis havde en flugtplan klar til Gordievsky, så han kunne blive smuglet ud af Sovjetunionen, gennem Finland og Norge til Storbritannien, hvis KGB pludselig fik nys om hans spionvirksomhed, kunne ikke en gang James Bonds tro hjælper Q have udtænkt. Bogen er også en rystende påmindelse om en verden under den kolde krig, hvor man havde et regime, der mente dets samfundsmodel var så attråværdig, at det var nødt til at spærre sit eget folk inde bag Jerntæppet. Takket være folk som Oleg Gordievsky gik den samfundsmodel gudskelov i opløsning uden brug af atomvåben. Men det var tæt på. Som det fremgår af “Spionen og Forræderen”

 

Køb her: 

 

Køb Jesper Steinsmetz nye bog: 


Tags:

Del vores blogindlæg
med dine venner