Hurtig levering
Fremragende Trustpilot
Op til 20% Rabat på nye medlemsordrer
Kurv
blogImage129
blogImage129

Oliver Stilling har skrevet bog om at være far på barsel

Mig og Nelson er en original beretning om to individer på eventyr – far og søn. Læs forfatterens egne ord om bogen her og få et indblik i de tanker, der ligger bag bogen og det at være far på barsel.

af

- d. 23. oktober 2015

I efteråret 2013 skulle jeg på barselsorlov med mit tredje barn, Nelson. Det glædede jeg mig til, for jeg vidste præcis, hvad jeg gik ind til. Jeg havde nemlig prøvet det to gange før.

Inden jeg fik børn, havde jeg slet ikke tænkt i barselsbaner. Ikke fordi jeg ikke ville, men jeg anede ingenting om det, ligesom jeg heller ikke var specielt god til at tale med børn.

Jeg opfattede dem vel som små robotter eller kæledyr.

Men hjemme hos os lå det bare i luften, at orloven var noget, vi delte lige over. Men jeg kan huske, at jeg tænkte, at en barselsorlov var en mulighed for lige at kalibrere mig selv i forhold til, hvem jeg egentlig var.

Det var – og er – mit indtryk, at mange mænd i meget høj grad binder deres identitet op på deres arbejde og går rundt med den på mange måder udmærkede, men også illusoriske tanke, at de er totalt uundværlige på deres arbejdsplads.

Når det kommer til stykket, er der vel ikke særlig mange mennesker, der er uundværlige på jobbet – bortset fra den amerikanske præsident.

Nå, men da jeg skulle på barselsorlov for tredje gang, besluttede jeg mig for at skrive en bog om, hvad Nelson og jeg fik tiden til at gå med. Ikke en debatbog om mænd og barsel, for det ville jeg ikke selv gide at læse. Men simpelthen en bog om, hvad vi lavede.

Far på barsel har skrevet bog om sine oplevelser

Der var rigeligt at skrive om. Når man sætter farten lidt ned, oplever man nogle andre ting. Man får øje på noget andet, end man plejer at gøre i den daglige transit.

Vi hæftede os for eksempel ved en mennesketype, som jeg i Mig og Nelson kalder ‘den stationære medborger’:

“Det var typisk mænd, og man kunne kende dem på, at de stod ubevægeligt og fulgte med i alting i gadebilledet. De ventede ikke på nogen eller noget. Det var bare deres liv – at stå dér. De så alt, og hvis man så på dem, så de det straks og gengældte ens blik med milde, nysgerrige øjne. Selv om de stationære medborgere havde fuld menneskestørrelse, mindede de om skovtrolde; man så dem kun, når man selv var helt nede i tempo”.

Oliver Stilling tog sin lille søn med til New York

Bogens første kapitel handler om vores første orlovsdag sammen. Her tog Nelson og jeg hen til Borgerservice for at få lavet pas. Barselsorloven strakte sig over nogle kolde måneder, og alene tanken om, at vi ville kunne rejse sydpå, hvis det blev for koldt, eller hvis lokummet brændte, var tillokkende.

Vi endte med at bruge passene til at flyve til New York. Den tur er der et længere afsnit om et stykke henne i bogen. men selv om rejsen er en slags klimaks, ligger vores største oplevelser alligevel hjemme i Danmark.

Oliver Stilling, far på barsl, Mig og Nelson, barselsorlov, fædre

Gennem bogen er der en fortløbende dialog mellem mig og Nelson. Al forskning siger jo, at det er vigtigt at tale med en baby.

På vores vej rundt med barnevognen støder vi hele tiden på fænomener og begreber, som kræver en forklaring.

Hvad er hentehår? Hvad er civilcourage? Nelson forstod ikke det hele, og han kunne naturligvis heller ikke sætte ord på sine tanker. Heldigvis er der mange måder at kommunikere på, og hvis den voksne koncentrerer sig en smule, er det såmænd ikke så svært.

Mig og Nelson giver nyt indblik i barselsorlov

Nu ligger bogen der. Selv om jeg kan være ligeglad med, om andre mænd tager en del af barselsorloven, håber jeg alligevel, at Mig og Nelson kan animere nogle flere til tænke over, om det var noget for dem. Det er et stort ansvar at hjælpe et lille nyt menneske godt på vej i tilværelsen. Det kræver sin mand m/k.

En væsentlig pointe med Mig og Nelson er i øvrigt, at bogen handler om frihed. Jeg mener, at det er fejlagtigt, hvis man tror, at en barselsorlov er som at gå rundt i en osteklokke, hvor man er afsondret fra virkeligheden. Nelson og jeg var to frihedssøgende individer på eventyr.

Læs mere om forfatteren Oliver Stilling her hos Plusbog.dk.


Tags:

Del vores blogindlæg
med dine venner