Hurtig levering
Fremragende Trustpilot
Op til 20% Rabat på nye medlemsordrer
Kurv
blogImage350
blogImage350

Bibliotekatten: Gode tips til højtlæsning med dit barn

Early Literacy sætter fokus på, at sproglig leg i barnets første leveår skaber en nysgerrighed for at udforske sprog. Her giver Bibliotekatten dig råd til, hvordan højtlæsning med de små kan bidrage til Early Literacy.

af

- d. 03. april 2018

Højtlæsning er vigtigt. Men hvorfor egentlig?

 

Det sociale aspekt

For det første er det hyggeligt. Det er en aktivitet hvor man som forælder har fuld fokus på barnet, og barnet kan mærke, at man er fuldt til stede sammen med det. Det er desuden en mulighed for at sætte farten ned i hverdagen, uden larm, uden noget man skal nå. Det skaber en samhørighed med den læsende forælder (derfor er det også vigtigt at man skiftes til at læse højt med barnet og det ikke altid er den samme) og en boble af ro og tryghed. Det er ofte en naturlig del af putningen, men man behøver (og bør) ikke begrænse højtlæsningen til sengetid - og faktisk kan det være en fordel at læse på andre tidspunkter af dagen, fordi det skaber ro omkring barnet. Det har børn brug for på andre tidspunkter end blot ved sengetid. Samtidig kan karakterernes oplevelser inspirere barnet til at fortælle om sin egen dag og dermed bruges til at starte den dialog, som ellers ofte kan være svær med et barn, fordi de ikke ved hvor de skal starte og derfor ender med at svare: Det var fint nok, når man spørger hvordan deres dag er gået. Og selvom læsning i sig selv skaber ro kan man sagtens læse en bog, der er så sjov eller spændende at det er bedre at læse den på et andet tidspunkt end sengetid.

 

Early literacy

Derudover er højtlæsning med til at udvikle barnets ordforråd og sprogudvikling helt fra fødslen. Observation har vist at nogle børn kun lærer 2 nye ord om dagen, mens andre lærer 7. Det skal ikke forstås som at børnene kan udtale og bruge ordene med det samme, men de lagrer sig til senere brug. De skal heller ikke lære at skrive og læse, før de starter i skolen. Men når først barnet starter i skole, bliver det fyldt med så mange nye indtryk og ny information, at der ikke kognitivt er plads til at rette op på forskellen. Grunden for barnets sprogudvikling lægges allerede i de første 3 år. Derfor er det vigtigt at lege så meget som muligt med sprog, tegn og bogstaver og understøtte deres naturlige nysgerrighed for sprog og læring. For små børn er leg og læring det samme.

 

Hvordan læser man med små børn?

● Man sørger for det første for, at bøgerne man starter med enten ikke kan gå i stykker eller gerne må. Små babyfingre kan sagtens rive papir i stykker og det er en vigtig start at de føler sig trygge med bøgerne og kan smage og pille ved dem. Små børns vigtigste sanser er at røre og smage på tingene. Derfor er masser af pap og stofbøger en god ide.

● Snak en hel masse med barnet. Peg på fuglen, når du siger fugl og fortæl hvad den siger. “Det er en fugl. Den siger pip pip”

● Brug i det hele taget masser af ord sammen med og omkring børn helt fra de bliver født. Deres hjerner er små svampe, der opsuger alting og jo mere man fodrer dem, jo bedre bliver deres ordforråd.

● Stil masser af spørgsmål, især når barnet bliver lidt ældre og ikke blot faktuelle som: Hvor mange katte er der på siden?, men prøv at koble læsningen sammen med oplevelser barnet har haft. “Katten i bogen har striber, kan du huske du også så en kat oppe ved farmor? Hvad lavede den? Tror du den har en familie? Kan du komme på andre dyr med striber?” Det udfordrer barnets fantasi og udvikler hjernen.

● Rim og remser og sange er særligt gavnlige, fordi de leger med sproget og har en rytme, der både gør dem nemme at huske, så barnet aktivt kan deltage med det sidste ord - eller endda hele sætninger. De er desuden sjove både at lytte til og læse op.

● Vær ikke bange for at spille teater. Jo sjovere du er, jo sjovere synes barnet det er. Og det er naturligvis ikke nødvendigvis lige omkring sengetid, man skal give den hele armen med sjove stemmer og leg, derfor er det også en god ide at læse i løbet af dagen så man ikke ødelægger lysten til at sove.

 

Hvis du vil læse mere om tidlig literacy og have inspiration til læsning og sprogaktiviteter med små børn (0-6 år) kan du læse mere på min hjemmeside 1000 bøger før skolestart, som har til formål at inspirere forældre til at læse mere med deres børn fra fødslen og følge med på Instagram hvor vi deler boganbefalinger og Facebook hvor vi deler blogindlæg og relevante artikler om læsning. Jeg anmelder desuden børne- og ungdomslitteratur på Instagram Bibliotekat og skriver om bøger, biblioteker og læsning generelt på Bibliotekattens Bøger.

Gode bøger til højtlæsning for de mindste

Højtlæsning kan gøres sjovt med store farverige bøger. Her har vi samlet tre gode bud, men du kan finde mange flere i vores kategori Pegebøger

 

Gode højtlæsningsbøger for de lidt større

Er dit barn vokset fra pegebøgerne og de korte historier, så giver vi her 3 gode bud på fantastiske børnebøger


Tags:

Del vores blogindlæg
med dine venner