Hurtig levering
Fremragende Trustpilot
Op til 20% Rabat på nye medlemsordrer
Kurv
Forfatter og skuespiller Pelle Hvenegaard anbefaler
Forfatter og skuespiller Pelle Hvenegaard anbefaler

Forfatter og skuespiller Pelle Hvenegaard anbefaler

"Du løber – jeg græder". Sådan havde Pelle Hvenegaard det, da han læste bogen "Jeg løber" af Anders Legarth Schmidt.

af

- d. 31. december 2019

Du løber – jeg græder.

Flymotoren udenfor brummer sagte, og jeg kigger over mod min datter for at sikre mig, at hun stadig sover. Mit blik er sløret af tårer, og Caroline, min hustru, giver min hånd et kærligt klem. Heldigvis ligger min datter stadig der på sædet ved siden af småsnorkende med hovedet på sin mors ben og sover trygt.  

Det er rart, for jeg har ikke lyst til, at hun skal se mig sådan her dybt berørt og med tårerne trillende ned ad kinderne. Det er ikke fordi hun ikke må se mig ked af det eller grædende – det tror jeg fra tid til anden kan være fint og sundt for børn at opleve – men fordi det simpelthen vil være for ubærligt for mig at skulle fortælle hende, hvad det er, der rammer mig så dybt.  

Jeg sidder i flyet på vej til Nordnorge for at jagte nordlys, og jeg læser Anders Legarth Schmidts bog ”Jeg Løber”. Bogen handlen om, hvordan forfatteren bruger løb for overhovedet at kunne holde livet bare nogenlunde ud, efter hans datter Ellen som kun seksårig taber kampen mod kræften. Og der er ingen god grund til, at min datter på tre år finder ud af, at verden og livet kan være så forfærdeligt og uretfærdigt, at små børn kan dø af grufulde sygdomme.

Man kan samtidig diskutere, om hvorfor jeg overhovedet selv har behov for at dykke ned i noget så umenneskeligt og tragisk som det at miste sin lille pige. Jeg tror dog, at man for at forstå selve livet nogle gange også er nødt til at komme ud på kanten af det, både personligt, men også gennem andre via for eksempel bøger som denne. 

Bogen handler ikke om at komme sig over sorgen, for det kan man tydeligvis ikke, men den handler om at lære at leve med den og finde ud af, hvad der skal til for selv at overleve. Det er en uendelig barsk og hård fortælling, men samtidig også et smuk og meget poetisk indblik i døden, livet, livet efter døden og dybt ind i en mand, der har brug for og jagter det vægtløse ”svæv” mellem hvert fodtrin på en løbetur. 

Jeg løber selv en del, men det er på ingen måde en forudsætning for at læse bogen. Den bør læses af alle, der lyst til og mod på en voldsom men også ekstremt givende oplevelse, der gør en klogere på den ultimative sorg, men også på døden og ikke mindst livet.  

 

Bogen kan købes her:


Tags:

Del vores blogindlæg
med dine venner