Hurtig levering
Fremragende Trustpilot
20% Rabat på nye medlemsordrer
Kurv
Forlagsdirektør og forfatter Morten Hesseldahl anbefaler
Forlagsdirektør og forfatter Morten Hesseldahl anbefaler

Forlagsdirektør og forfatter Morten Hesseldahl anbefaler

En intens og vedkommende bog om det, vi er fælles om og det, der for altid skiller. 

af

- d. 01. februar 2020

”Hvis bare du kunne se, hvad jeg har set med dine øjne!” Sådan siger den følsomme dræbermaskine i Blade Runner, inden den går i stå i regnen foran den mand, der har designet dens øjne.

Næsten sådan kunne man tænke, når vi andre tager afsked med en forælder. Tak, fordi jeg er til og tak, fordi jeg har fået øjne at se verden med. De så ikke det samme som dig. Faktisk så de ofte noget helt andet, men havde det ikke været for dig, havde der bare været mørke.

Lotte Kirkeby har i 2019 skrevet en rigtig fin bog om at se verden med forskellige øjne. De nærmeste, hedder den. En lavmælt skildring af tre søskende, der finder sammen efter deres forældres død. Det kunne jo være en anledning til at række ud mod hinanden, men bliver i bogen mere en historie om hvor forskelligt, vi ser på det, vi troede, vi var fælles om.

Heri ligger noget eminent menneskeligt. At vi på en og samme tid er fælles om det meste og alligevel evigt adskilte. Vi gentager de samme følelser som mennesker før os, og alligevel er der ingen, der har fuld adgang til, hvad vi hver især tænker og føler.

Det har Lotte Kirkeby skrevet en meget vedkommende bog om.

Til alle, men måske især til dem, der har mistet nogle nærtstående. Enten på den definitive måde, som når døden river dem bort eller på den mindre smertefulde, men nu nok så melankolske måde, som når ens børn flytter hjemmefra. Om det sidste lader Kirkeby sin jeg-fortæller tænke: ”Kærligheden bliver ikke mindre, men en anden, og man bliver nødt til at lægge afstand, hvis man vil beskytte sig selv, for de forlader en. De gør det hele tiden, de bliver og forsvinder i samme bevægelse, og man bliver nødt til at trække sig, så man ikke selv forsvinder sammen med dem, så man ikke går til grunde.”

Også de skal ud og se livet med de øjne, der nu er deres.

Køb bogen her: 

 

Forudbestil Morten Hesseldahls ny kommende bog:

Andre bøger af Morten Hesseldahl:


Tags:

Del vores blogindlæg
med dine venner