Fremragende Trustpilot
Plusbog logo
20% rabat tilføjes automatisk på alle nye medlemsordrer!
Kurv
blogImage157
blogImage157

Interview med Thomas Clemen

"Jeg forestillede mig et slagsmål mellem en kvinde og en mand med skumle intentioner. Jeg forelskede mig i idéen om en kvinde, der slog igen og ikke længere ville være et offer. Idéen om Sif blev født."

af

- d. 12. april 2017

Mod mit instinkt holder jeg igen, forsigtig med ikke at slå for hårdt, og serien bliver udført til perfektion – hvert eneste slag efterfølges af et nyt. Ikke en eneste bevægelse bringer mig så langt frem mod min modstander, at jeg ikke atter er klar til at levere et angreb uden pause. “Jeg-er-Sif!” skriger jeg gennem sammenbidte tænder i tak til mine slag. “Jeg-er-stærk!”

Jeg er Sif

 

Jeg er Sif er første bog i en ny krimiserie med Sif Magnisdóttir, politibetjent Juliane Thorup og soldaten Thor Eriksen som omdrejningspunkter. Kan man sige, at du har valgt at have tre hovedpersoner i din serie?

I den første bog er der faktisk fire fortællere, for vores skurk, Johan Pressler, er også repræsenteret med sit eget spor. Jeg holder meget af historier med flere fortællere. Det er meget effektivt at lade flere personer angribe et problem fra hver deres vinkel – der skabes spænding om deres forehavende lykkes (og om hvem det lykkes for).

Hovedpersonen er uden tvivl Sif Magnisdóttir. Omdrejningspunktet i serien kommer til at være forholdet mellem Sif og den traumatiserede krigsveteran Thor Eriksen. Deres indbyrdes kamp og de samfundsmæssige gråzoner, de bevæger sig ud i. Juliane Thorup er repræsentanten for ordensmagten, som forsøger at holde den moralske fane højt, men får sine værdier udfordret på det kraftigste. Skal man gøre det rigtige for enhver pris?

Thor, en krigsveteran som lever alleryderst på kanten af normalsamfundet (og helt tydeligt ikke er rask), er optaget af nordisk mytologi, lever måske endda i mytologiens verden. Har du skullet researche meget for at skrive om Thor?

Jeg har tidligere bevæget mig ud i at skrive om soldater i Langs smertegrænsen fra 2012, hvor hovedpersonen meldte sig til den franske fremmedlegion. Min research fra dengang gav mig mod på at bevæge mig ind på emnet om danske soldater: hvad de bliver udsat for i felten, hvordan de bliver behandlet, når de vender hjem – specielt hvis de lider af psykiske eftervirkninger.

Jeg fik idéen om min hovedpersons asatro, da jeg researchede feltpræster og forholdet mellem kristendommen og Forsvaret. Jeg så en optagelse af danske soldater, der bad en fællesbøn før en mission. Mennesker – selv sekulære danskere – er måske mere tilbøjelige til at støtte sig til en tro, når de er i krig?

Det er interessant i lyset af, at det hjemlige samfund bliver mindre og mindre kristent. At sætte en asatro person på brættet gav mig muligheden for at dykke ned i viden omkring Danmarks oprindelige religion og skrive en spændende historie om nogle af de misforhold og divergerende meninger, der også eksisterer i vores land.

Sif er blevet mishandlet og voldtaget, hun har usædvanlige evner, som gør hende psykisk sårbar, og hun har ganske få nære relationer. Hvorfor har du valgt en hovedperson, som (må vi gå ud fra) på alle fronter er helt forskellig fra dig selv?

Det er vel egentligt et fair spørgsmål, når mine tidligere bøger har været med mandlige hovedpersoner, og den sidste, Berlin 404, endda havde en it-uddannet en af slagsen. Men det var tilfældigt. De personer, jeg finder på, har intet med mig selv at gøre. Det handler snarere om at få en god idé til en spændende livshistorie og så følge den til dørs.

Den første scene, jeg skrev i Jeg er Sif, ligger midt i bogen. Jeg fik idéen en nat, hvor jeg gik gennem en mørk gyde i København. Jeg forestillede mig et slagsmål mellem en kvinde og en mand med skumle intentioner. Jeg forelskede mig i idéen om en kvinde, der slog igen og ikke længere ville være et offer. Idéen om Sif blev født.

Som læser oplever man i dén grad, at du har nydt at skrive Jeg er Sif. Historien er fuld af tempo, galskab, smerte og spænding. Og man kommer til at holde af rigtig meget af dine tre hovedpersoner (måske særligt af Sif, fordi hun er så udsat), men København spiller også en stor rolle i bogen. Hvad betyder byen for dig?

Det er spændende for mig at bruge Danmark som kulisse i en roman. I mine første bøger brugte jeg Frankrig, Afrika og Berlin, men nu skal jeg til at udfolde en hel serie i et meget mere hjemligt miljø. Det kan være lidt grænse overskridende at lade mord og voldtægtsforsøg foregå i en gyde på Christianshavn, når jeg selv bor der. På den anden side har krimiforfattere jo altid elsket storbyen, natten og de mørke skygger der lurer. Hvis man skal skrive en krimi i Danmark, kan jeg ikke forestille mig en bedre setting.

Hvad er dine yndlingsbøger, når det gælder voksen skønlitteratur?

Jeg nævner altid George Orwells 1984, når folk spørger mig om min yndlingsbog. Den var en stor inspiration til min sidste bog, Berlin 404. Der udover er jeg meget glad for engelsk spændingslitteratur. Med historien om Sif bevæger jeg mig ind i et mere traditionelt krimifelt – der indgår for eksempel en politiefterforskning. Men der vil nok altid være elementer fra spændingsromanen i mine historier. Og gerne med et politisk islæt. Det er det, jeg selv elsker at læse.

Lige om lidt skal du være far for anden gang, I har i forvejen en lille søn, og du arbejder fuldtid som chef i en it-virksomhed. Har du en 25. time i døgnet? Hvordan finder du tid til at skrive?

Når man har så mange ting, der hiver i én, så bliver man en ninjamester i planlægning og personlig effektivitet. Folk bliver meget overraskede, når jeg fortæller, at jeg faktisk kun skriver 4-6 timer ugentligt. Men fra det øjeblik jeg sætter mig til tastaturet, er jeg hamrende produktiv. Jeg har mentalt forberedt mig på, hvad der skal laves – måske har jeg skrevet lidt noter i løbet af ugen – så når skrivebrillerne tages på, er der ingen mangel på materiale.

Der udover hjælper det, at jeg kun har 5 minutter på cykel til arbejde. Og så er jeg velsignet med et stort mål vedholdenhed.

Vedholdenhed er en forfatters vigtigste karaktertræk. Vedholdenhed skriver bøger –det og en støttende familie.

Hvor arbejder du allerbedst, og skal der være nogle bestemte ting omkring dig for, at du arbejder bedst muligt?

Min skrivetid er så dyrebar en resurse, at jeg ikke har råd til at være krukket over, hvor jeg skriver. Jeg har trænet mig selv til at gøre det overalt: i toget, i flyet, på biblioteket, der hjemme eller i Forfatterforeningen. Sidst jeg var på barsel, havde jeg en lille laptop i pusletasken. Når det var tid til en lur, satte jeg mig på en café med bog og babyalarm.

Det vigtigste er blot, at jeg har mine ørepropper, min laptop og mine skærmbriller, så kommer resten af sig selv.

Nu er Jeg er Sif udkommet, og vi glæder os meget til at se, hvad du finder på næste gang. Ved du allerede nu, hvad du vil skrive? Og har du planlagt, hvor mange bøger, der skal være i serien?

Når forlaget modtager manuskriptet, går der jo noget tid med redigering, korrektur, trykning også videre. I mellem tiden er jeg godt i gang med at skrive bog nummer to om Sif Magnisdóttir. Serien bliver struktureret, så hver bog indeholder en afsluttet historie om en konflikt mellem lyset og mørket (og en masse gråzoner). Men den overordnede historie bliver også bygget langsomt op til et kæmpe brag af en finale. Foreløbigt har jeg planer om fem bøger. Så må vi se, om det bliver til mere.

FOTO: JOHANNE CLEMEN PEDERSEN


Tags:

Del vores blogindlæg
med dine venner