Hurtig levering
Fremragende Trustpilot
20% Rabat på nye medlemsordrer
Kurv
blogImage141
blogImage141

Jo Nesbøs vej mod forfatterdrømmen

Jo Nesbø er en af Nordens største forfattere. I år er det 20 år siden, at vi kunne læse den første bog om Harry Hole, og den 11. bog i krimiserien lander om lidt. Læs mere om Nesbøs vej til at blive forfatter her.

af

- d. 18. marts 2017

Barndommen

Jo Nesbø har altid villet være forfatter. Det startede i barndommen, hvor han lyttede til sin far læse højt og drømte om selv at skrive en bog en dag. Han var faktisk også god til at fortælle historier, og den unge Jo Nesbø underholdte sine jævnaldrende og nogle gange også de lidt ældre børn med sine fortællinger af gruopvækkende spøgelseshistorier.

I sine unge dage var han en lovende fodboldspiller, og han spillede for holdet Molde, da en knæskade satte en stopper for drømmen om en karriere som professionel fodboldspiller. Han elsker stadig fodbold den dag i dag, og han holder selvfølgelig med Molde, men også Tottenham og Brasilien har Jo Nesbøs støtte.

Vejen mod den første bog

Jo Nesbø blev først kendt som forsangeren i det norske band Di Derre. Deres største hit var sangen Jenter, der blev nummer 1 på den norske hitliste, og som rent faktisk findes i en duetversion med Poul Krebs. I 1996 havde Jo Nesbø travlt med et liv som musiker om aftenen og børsmægler om dagen. Han havde svært ved at sove, selvom han var træt – når Jo Nesbø ser tilbage på den tid nu, forstår han ikke helt, hvordan han kom igennem det. Det endte med, at han bad om at få orlov – både ved banken og i bandet – og tog til Australien.

Flagermusmanden

Det var i Australien, at han gik i gang md at skrive. Han havde lovet sig selv og en, han kendte, ved et forlag i Oslo at skrive en bog. Det blev til Flagermusmanden, og resten er jo nærmest historie. Da han vendte hjem fra Australien, sendte Jo Nesbø bogen ind til forlaget, sagde sit job op og fortalte bandet, at der nok ville gå lidt tid, inden han begyndte at skrive sange igen.

Han havde intet arbejde, men til gengæld sov Jo Nesbø nu godt om natten. Der gik et par uger, og så ringede telefonen, og han blev mødt med spørgsmålet ”Sig mig, hvem er ham Harry Hole egentlig?”. Flagermusmanden udkom i 1997, og nu kan vi 20 år senere læse den 11. bog med ham i hovedrollen med bogen Tørst.

Harry Hole-fonden

I 2008 etablerede Jo Nesbø Harry Hole-fonden. Det er indtægterne fra bøgerne Headhunterne, Blod på sneen og Midnatssol, fonden bruger til at give børn i u-lande læse- og skrivefærdigheder – fondens kapital lyder på 46 millioner kroner. Derudover uddeler Harry Hole-fonden hvert år en pris til En ålreit fyr eller En ålreit dame.

I dag opholder Jo Nesbø sig i Thailand 2 til 3 måneder hvert år for at arbejde på sine romaner og finde på nye idéer – og naturligvis skrive så meget som muligt.

FOTO: THRON ULLBERG 


Tags:

Del vores blogindlæg
med dine venner