Fremragende Trustpilot
Plusbog logo
20% rabat tilføjes automatisk på alle nye medlemsordrer!
Kurv

Månedens stemme Dennis Jürgensen

"Romanen der høstede stor litterær anerkendelse"

af

- d. 01. august 2022

The Black Dahlia af James Ellroy

Den 15. januar 1947 blev et grusomt tilredt lig af en kvinde fundet på en tom byggegrund i Los Angeles. Kroppen var skåret over i to halvdele, og der var foretaget andre ekstreme mutilationer, bl.a. var kvindens mundvige flænset op til ørerne i et grotesk grin, og kroppen var drænet for blod.Offeret var 22-årige Elisabeth Short.

Hun blev af pressen døbt The Black Dahlia (på grund af sit sorte hår) efter en aktuel kriminalfilm (The Blue Dahlia), men havde aldrig været kendt under det navn i virkeligheden. Short voksede op med en omtumlet barndom og ungdom, hvor hun boede mange steder og mest arbejdede som servitrice, men håbede på at blive skuespiller. Hun fik aldrig nogen roller.

Mordet på hende skabte en af de største menneskejagter i nyere amerikansk retshistorie med et hav af teorier og mistænkte, men gerningsmanden blev aldrig fundet, og sagen har fået status som en slags amerikansk Jack the Ripper.

James Ellroy har portrætteret mordet og opklaringen af det i en blanding af fiktion og fakta, hvor hovedpersonen er en af to ledende politifolk, Dwight ”Bucky” Bleichert, der efterforsker sagen, men det har en pris. Han mister kontakten til sin ven og kollega, Lee Blanchard, men efterhånden også jordforbindelsen, da han bliver besat af Sorte Dahlia og mysteriet omkring hende.

Ellroys indfaldsvinkel til at skrive bogen (1987) er usædvanlig, fordi hans egen mor blev voldtaget og myrdet, da drengen var 10 år gammel. Han har udtalt, at han med bogen har forsøgt at bearbejde traumet omkring morens død, der som mordet på Elisabeth Short er forblevet uopklaret.

I The Black Dahlia giver Ellroy et fiktivt bud på, hvem der stod bag mordet på Elisabeth Short, og høstede med romanen litterær anerkendelse.Jeg læste den amerikanske udgave, men bogen findes oversat til dansk med titlen Sorte Dahlia.Historien er filmatiseret og portrætteret flere gange.

Rigtig god fornøjelse

//Dennis Jürgensen

Dennis Jürgensens nye bog: 

 

På engelsk: 

På dansk: 


Tags:

Del vores blogindlæg
med dine venner