Hurtig levering
Fremragende Trustpilot
20% Rabat på nye medlemsordrer
Kurv
Månedens stemme Kaspar Colling Nielsen
Månedens stemme Kaspar Colling Nielsen

Månedens stemme Kaspar Colling Nielsen

"Alle bør læse Kafka"

af

- d. 30. november 2021

Jeg vil gerne anbefale Kafkas korte tekster til alle.

Mange forbinder nok Kafka med tung og utilgængelig litteratur, men det er slet ikke tilfældet. Især hans korte tekster er helt geniale og grotesk morsomme.

Det fleste kender nok novellen ’Forvandlingen’ om en ung mand, der til sin gru vågner en morgen forvandlet til et kæmpe insekt, en kakerlak af en art. Herfra følger vi hovedpersonens besvær med sin nye krop og eksistensform, bl.a. finder han på et tidspunkt ud af, at han mest af alt har lyst til at ligger under sin seng og, at han ikke længere kan fordøje frisk, men kun fordærvet mad. Hans familie vil ikke se ham længere undtagen hans elskelige søster, der bringer han vand og mad, men selv hun væmmes hemmeligt ved ham.

 

En anden kendt novelle hedder ’Tale til et akademi’ og handler om en abe, der holder en forelæsning på et universitet. Aben er tidligere blevet fanget i junglen og beklædt med mennesketøj og har gennemgået en skoling, så den nu er i stand til at holde en om end noget rudimentær tale om sin udvikling fra abe til noget menneskeligt.

 

’Forvandlingen’ og ’Tale til et akademi’ hører til blandt Kafkas længere noveller, men mange af de andre noveller er superkorte og sindssygt morsomme. Ofte er de kortere end en halv side. Kafkas korte tekster blev genudgivet for nogle år siden i to flotte bind, en sort og en hvid, henholdsvis færdige og ufærdige noveller, i en ny-oversættelse af Isak Winkel Holm.

Alle burde have de bøger, som man aldrig bliver færdige med.

 

Jeg læser jævnligt i mine og læser højt af dem for mine venner. Hvis man vil læse en dansk pendant, kan man med fordel læse Peter Adolphsens trilogi ’Korte tekster 1-3’, som også er voldsomt morsom og stærkt inspireret af mesteren Kafka.

 

 

 

Vil du læse min nyeste bog, så kan den købes her: 

 


Tags:

Del vores blogindlæg
med dine venner