Hurtig levering
Fremragende Trustpilot
Op til 20% Rabat på nye medlemsordrer
Kurv

Månedens stemme Leonora Christina Skov

"Den bedste bog, jeg har læst i umindelige tider"

af

- d. 01. juni 2021

Pernille Ipsen: Et åbent øjeblik

Den bedste bog, jeg har læst i umindelige tider, er historikeren Pernille Ipsens Et åbent øjeblik. Pernilles mor var rødstrømpe og bosiddende i Kvindehusets kollektiv, hvor kvinderne eksperimenterede med alt det, kvinder kunne uden mænd. Da hun blev gravid ude i byen i 1972, besluttede hun og seks andre rødstrømper at dele moderskabet og skabe en alternativ familie. På den måde fik Pernille syv mødre, der etablerede deres eget kvindekollektiv på Rentemestervej, indtil Lesbisk Bevægelses brud med Rødstrømpebevægelsen og flere andre tidstypiske omstændigheder splittede dem ad midt i 1970erne.

Gennem mange år har Pernille drømt om at skrive sine mødres historie, der spejler den større historie om Rødstrømpebevægelsens første, vilde år, og de sidste ti år har hun interviewet sine mødre, lyttet til deres lange huskesamtaler og gennemgået et enormt kildemateriale.

Det er der kommet en ekstremt gennembearbejdet, velskrevet, oplysende og rørende bog ud af, der er lige så let læst som en medrivende roman. Med stor kærlighed og fremdrift beskriver Pernille sine mødres højst forskellige vej til Femøs kvindelejr i 1971, hvor de mødtes, og den bevidstgørelse, de gennemgik. Snart brugte de al deres tid på at omstyrte patriarkatet, skabe en mere lige og retfærdig verden og udfolde sig som kvinder på nye måder.

Jeg har desværre ikke selv nogen Rødstrømpebaggrund, men min hustru, Annette, var en del af bevægelsen. Hun blev dog først aktiv i 1974, så den periode, Pernille levendegør i bogen, kender jeg kun fra mine ældre veninder. Men det er ikke det samme at høre om det hele i anekdotisk tilbageblik som at se det beskrevet med kvindernes egne ord fra dengang. Selv har jeg fået et meget klarere billede af, hvordan det var at leve i det åbne øjeblik, hvor alt virkede muligt, og intet var federe end at være kvinde. 

 

Køb bogen her: 


Tags:

Del vores blogindlæg
med dine venner