Hurtig levering
Fremragende Trustpilot
Op til 20% Rabat på nye medlemsordrer
Kurv

Månedens stemme - Søren Pilmark

Du kender helt sikkert Søren Pilmark som skuespiller, men vidste du at han også er forfatter?

Pilmark skriver Varieté-serien, som finder sted på det lille Apollo-varieté teater i Hvidbjerg i 1910'erne.

D. 15. august udkommer det tredje bind i serien og du kan selvfølgelig forudbestille den allerede nu.

Læs mere om serien nederst på siden, efter du har læst Søren Pilmarks fremragende skriv! 

 

af

- d. 01. august 2024

Af Søren Pilmark

De har bedt mig anbefale en bog! De aner ikke, hvad de har sat i gang af tanker. Det er virkelig en interessant opgave. For jeg synes, at det siger utrolig meget om mennesker, hvilke bøger de anbefaler.
Da jeg fik opgaven, begyndte de bøger jeg har læst at flimre forbi mit indre blik, og jeg undskylder på forhånd til alle dem, jeg, af pladshensyn har udeladt.
Jeg tænkte først, at jeg ville foreslå en klassiker, for på den måde, at fremstå som indsigtsfuld, vidende og belæst. Men det er jeg desværre ikke.
Jeg har læst Krig og fred, - til side 700, så kunne jeg ikke mere af kedsomhed. Og jeg er selv faldet i søvn over Proust´s betragtninger om livet imellem søvn og vågen tilstand, i På sporet af den tabte tid. Det var vist på side 14. Jeg nåede aldrig til Madeleine-kagerne.
Og jeg har - fandeme - læst halvdelen af Ulysses af Joyce, men ville, om jeg fik en million, ikke kunne gengive en sætning fra den.
Men sådan er vi mennesker jo så forskellige - og ens. For selvom vi ikke er enige, forsøger de fleste af os jo hele livet at finde dem, som ligner os, og som synes det samme som os. Både politisk, menneskeligt og altså også når det kommer til forskellige former for ”kunstneriske” frembringelser.
 
Vi forsøger tit - og nogle gange febrilsk - at hverve proselytter til vores meninger ved at fortælle vidt og bredt om, hvad vi mener andre folk burde se, smage, læse, eller for den sags skyld, tænke. For tiden synes der at være stor valuta i ved middagsselskaber at kunne anbefale de fleste tv-serier, de bedste restauranter og altså også de mest læseværdige bøger.
Det er der som sådant ikke noget galt i, så længe vi blot åbnet udveksler erfaringer og forsøger at knytte sociale bånd ved at finde ligestillede og ikke bare bedrevidende bombarderer og docerende bralrer op om vores egne præferencer og darlings. Det, som mange bare glemmer, er, at det i næsten højere grad end selve produktet, der bliver skamrost, kommer an på afsenderen. Der findes anmeldere, som jeg er enig med, og der findes det modsatte. Der findes sågar mennesker i min omgangskreds, som jeg kender så godt, at jeg i mit stille sind ved, at når netop de har foreslået en bog, så behøver jeg ikke læse den.  
 
Alle disse indledende krumspring er bare for at give mig tid til at tænke over hvilken bog, jeg rent faktisk skal anbefale og så samtidig sige, at jeg ikke håber, at min person skræmmer nogen væk fra disse anbefalinger. 
Anyway!
Én bog! Kun! Jeg er simpelthen nødt til at skyde mig ind på en enkelt bog og langsomt stramme grebet og kredse den ind.
I den ene ende af genren ville intet være mere nærliggende end at forslå Jussi Adler Olsens AFDELING Q bøger. Hvad enten sommeren bliver varm eller kold, kan de godt give skønne søvnløse nætter. Er man mere til de førnævnte klassikere, er KONGENS FALD af Johannes V. eller Steinbecks MUS OG MÆND nogle rigtigt gode bud på kæmpe læseoplevelser.
Af nyere udgivelser bliver jeg også nødt til at nævne BYENS SPOR trilogien af Lars Saabye Christensen, og af helt ny litteratur er den nysudkomne SATANS MÆND, af Andrev Walden en skøn, varm og rørende coming-of-age fortælling.
Men hvem kan sidde Bjarne Reuter overhørig? Hvad enten man vælger BUSTERS VERDEN (som jo lider lidt af et ”Yesterday-syndrom”, forstået på den måde, at den næsten er så kendt, at man automatisk vælger den fra, hvilket er en skam), eller man vælger den vidunderlige MÅNEN OVER BELLA BIO, er man virkelig godt underholdt. For slet ikke at glemme SHAMRAN, hvori en lille dreng spiller skak med døden. Og vinder!
Vi nærmer os langsomt, for som det måske er nogen bekendt, har jeg selv forsøgt mig med et par udgivelser, der kredser lidt om samme emner. Verden set igennem børneøjne. Og da jeg trods alt har pli nok til ikke at anbefale mine egne arme værker, ender vi nok der, hvor den bog, jeg synes man skal læse, er DRÆB IKKE EN SANGFUGL.
Det var den første ”store” bog, som jeg fik tygget mig igennem, og som jeg har genlæst som voksen. Harper Lee fik mine øjne op for alt det, som gode bøger kan. Nemlig åbne en verden af indre billeder, som man selv skaber, og som ingen nogensinde kan tage fra en igen.
God fornøjelse. 
 

Søren Pilmarks anbefaling til dig:

 

Søren Pilmarks serie Varieté:

Varieté er en rørende, men spændende, serie om tryllekunstneren Laurits' liv på Apollo-varietéen i Hvidbjerg, Jylland, i 1910'erne. Gennem Laurits' kamp for teatrets overlevelse og hans forhold til den forældreløse Valdemar, udfolder Søren Pilmark en fortælling om magi, håb, familiebånd, kærlighed og skæbne. Samtidig formår Pilmark at flette historiske begivender ind i bøgerne og hans beskrivelser giver en så livagtig forestilling om, hvordan det har været at leve i 1910'erne, at man næsten skulle tro han selv har prøvet det. Det er et farverigt persongalleri vi møder i bøgerne og alle karakterne har på hver sin måde, noget at lære os, som virkelig tilføjer dybde til læseoplevelsen.
 

3.

2. 

1.

 

 

Tags:

Del vores blogindlæg
med dine venner