Fremragende Trustpilot
Plusbog logo
20% rabat på din første medlemsordre!
20% rabat på din første medlemsordre!
Kurv

Nor og far anbefaler de bedste julebøger til børn

December kan være en travl og stressende måned. Derfor kan det være ekstra hyggeligt med en rolig stund sammen med børnene omkring en god julebog. Vi har samlet en række gode bud her.

af

- d. 01. december 2022

11-årige Nor og hans far, Jakob, er bogbloggerne bag profilen @norogfarlæser, der vandt Danish Book Blog Award i 2021.

De er begge kæmpe julefans og læser mange julebøger hvert år. Der er noget virkelig hyggeligt ved at sidde i den mørke julemåned og nyde en god fortælling med humor og julemagi – og her er deres bedste bud på julede læseoplevelser:

 

Juleklar - Godnathistorier der får børn til at glæde sig i søvne

Umiddelbart kan Juleklar godt ligne en bog til mindre børn. Men det er den langtfra! Det er derimod en hylemorsom bog, som byder på masser af farhumor, skæve jokes og skøre indfald. Vores yndlingshistorie handler om julemanden, der har taget helårsarbejde i forsikringsbranchen for at få råd til foder til rensdyrene. Det har desværre medført, at børnene har mistet deres fantasi og nu kun ønsker sig sorte sokker… Uanset dine børns alder er der grinegaranti!

 

Olympia i Underbyen

Hvis du gerne vil have en moderne julefortælling med masser af spænding, god humor og nogle virkeligt skægge nisser, er Olympia i Underbyen perfekt. Det er en hæsblæsende kalenderbog med masser af fantasi fra altid eminente Benni Bødker. Handlingen foregår under København og bliver kommenteret af den fiktive folkemindeforsker Eugenius Kranemann. Vi følger pigen Olympia, som indser, at mennesker og de underjordiske faktisk lever side om side, men det er langt fra alle underjordiske, der er venligtsindede… super spændende og lidt uhyggelig historie fra cirka 8 år og op.

 

Noah og vennerne - Jagten på julekuren

Det undrer os, at Jagten på Julekuren ikke er lavet som tv-julekalender for længst. Den er simpelthen så sjovt skrevet og med så fantasifuld en handling, der holder alle 24 dage, at det er oplagt med en tv-udgave. Verdens juletræer er døde, og mens plastikjuletræer går som varmt brød, prøver Noah og hans venner at finde en kur og redde det sidste juletræ i verden. Eventyret foregår i de nordiske lande og ikke mindst på Island, hvor vi også får en del islandsk julemytologi med. Fra 6 år.

 

Drengen de kaldte Jul

Hvis du og dine børn er glade for Julen, sådan rigtig glade, så er der ingen vej uden om bogen Drengen, de kaldte Jul. Det er en vidunderlig origin story, der fortæller om, hvordan Julemanden blev til. Den handler om 11-årige Nikolas, som bor i Finland og er ekstreeeemt fattig. Hans eneste legetøj er en roedukke, som efterhånden er ved at være ret muggen! Han rejser mod nord for at finde sin far, der er forsvundet på en ekspedition til nissernes land. Hvis I bliver glade for bogen, findes der også en fortsættelse – Pigen, der reddede julen.

 

Julegrisen

Du skal ikke lade dig snyde af den danske forside til Julegrisen af J.K. Rowling, som er til den nuttede side. Harry Potters mor har med Julegrisen begået en spændende, dramatisk og virkeligt rørende julefortælling, som sagtens kan læses op til 12 års alderen. Drengen Jack mister sin elskede krammegris, Lille Gis, lige før jul. Men juleaften er fyldt med magi, og han kan rejse til et rige, hvor alle de glemte ting ender. Det er en underfundig tanke – for har de fleste af os ikke undret os over, hvor noget, vi har mistet, er blevet af? Universet er supergodt bygget op, og både du og barnet sidder fængslet til sidste side.

 

Et Juleeventyr

Charles Dickens klassiske julehistorie findes i flere udgaver, end der findes brunkageopskrifter, men denne er vores absolutte favorit. Italienske Roberto Innocenti har illustreret, og hver tegning er et kunstværk. Det er ikke en historie til små børn, men en udødelig klassiker, som man begynder at værdsætte mere med alderen. Og selv i 2022 er det en historie, der stadig kan få både børn og voksne til at stoppe op og tænke over tilværelsen og ens egen tilgang til den. Den fine fortælling kommer endnu mere til live takket være de smukke illustrationer. Fra cirka 10 år og op.

 

Julebestiariet

Og til sidst et tip til dem, der bare synes Julen er alt for pussenuttet og for lalleglad. De to fantastiske fortællere Benni Bødker og John Kenn Mortensen har sammen begået Julebestiariet, som er et leksikon over alle de uhyggelige væsner, der faktisk også hænger sammen med julen. Du møder simpelthen de 24 fæleste julemonstre som fx Krampus og får gode overlevelsestips til hver enkelt. Det er skræmmende og virkeligt, virkeligt underholdende.

 

Det var de bedste tips til julebøger fra @norogfarlaeser – vi håber, I kunne bruge dem. På deres profil på Instagram kan I altid få friske bogtips til 8-12 årige, også selvom det ikke lige er jul…


Tags:

Del vores blogindlæg
med dine venner