Hurtig levering
Fremragende Trustpilot
Op til 20% Rabat på nye medlemsordrer
Kurv
blogImage121
blogImage121

Ny kogebog samler 160 klassiske danske mormorretter

I kogebogen STEGT FLÆSK MED PERSILLESOVS tager Trine Gregorius fat på det traditionelle danske køkken. Læs meget mere om den nye kogebog her, hvor du desuden får en lækker opskrift fra bogen.

af

- d. 08. december 2015

Indrømmet – jeg har haft det lidt svært med dansk mad.

Jeg er en krydderipige og elsker at lave mad der smager af noget, og helst masser af hvidløg og chili.

Når jeg skal forkæle mig selv efter en hård dag laver jeg spaghetti med kødsovs der er fyldt op med oregano, basilikum, rosmarin, timian, hvidløg og chili.

Det var derfor noget af et kulturchok, da min mand og jeg mødte hinanden.

Han var ved at kløjs i al min chili-mad og ruskomsnusk, hvor jeg blander thailandsk rød karry, soyasauce, spidskommen og koriander. Og jeg var ved at få en overdosis af kød og kartofler. Vi havde flere diskussioner, før vi kunne blive enige om at bløde løg altså ikke var “salat”, når man spiste hakkebøffer.

I dag har vi fundet en middelvej.

Min mand kan virkelig lave flæskesteg med sprøde svær så englene synger. Og stegt flæsk med persillesovs.

Min svigermor laver, synes jeg selv, verdens bedste æbleflæsk. Og min mand spiser lykkeligt om end endnu stærkere retter end jeg.

Ny kogebog afviger fra verdensmad og bringer sovs og kartofler tilbage på menuen

Vi danskere har i mange år modtaget en eksplosion af smukke og farverige kogebøger med inspirerende og lækre retter fra hele verden. Vi har lykkeligt taget opskrifterne til os: Pizza, pasta, humus, falafel, chili con carne, karry-retter fra Indien, thailandske nudelretter og tapas.

Rundt omkring i landet bliver der åbnet den ene eksperimentelle restaurant med “Nyt Nordisk Køkken” efter det andet.

Og så – midt i al det her virvar – lander kogebogen Stegt flæsk med persillesovs af Trine Gregorius.

Stik imod alle de farverige krydderikogebøger og skræmmekampagner af kogebøger, hvor vi skal faste to dage om ugen, laver ris af blomkål, tørstege og for alt i verden undgå svinekød.

Om kogebogen Stegt flæsk med persillesovs skriver Trine Gregorius:

“Bogen er ikke en protestpamflet, der opfordrer til uhæmmet æderi og et forsøg på at hæve gennemsnitsvægten i befolkningen. Modtag blot en kærlig påmindelse om, at man ikke er en skidt karl, fordi man pludselig får en voldsom lyst til sovs og kartofler – og giver efter.

Så hvis du bliver ramt af smoothievognen, og du har suttet forkromningen af vandhanen, fordi den tørstegte kalkun kradser i halsen, så steg flæsk, lav persillesovs, og kog en kartoffel. Og nej: Du finder ikke en eneste opskrift med kalkun.

Det er en dum, grim fugl, og den smager af ingenting. Mager spise? Jep. Det er min sommerhat også, og sådan er der så meget.”

Skærmbillede 2015-12-07 kl. 08.45.27Skærmbillede 2015-12-07 kl. 09.17.26

Mad som mormor lavede det

Trine Gregorius tager os med på en rejse ind i de traditionelle danske retter, som “mormor” lavede dem:

– Den søde, røgede og saltede æbleflæsk.

– Den sure, søde, salte og fede pølser med varm kartoffelsalat, som nærmest er slik for voksne og noget så genial ovenpå    tømmermænd.

– Det flotte og festlige stjerneskud, der bevæger sig i grænselandet mellem smørrebrød, forret og hovedret.

– Runde og sprøde og saftige frikadeller.

– Den syrlige og søde citronfromage.

– De lækre og søde klatkager lavet på risengrød og vanilje

Og mange flere traditioneller retter.

Historien om da mor lavede gratin med blomkål og skinke

I kogebogen finder du også en opskrift på gratin med blomkål og skinke, hvor Trine Gregorius supplerer med en hyggelig fortælling:

“Når min mor lavede gratin, udsendte hun stormvarsel fem minutter før, den blev taget ud af ovnen: Maden er færdig, kom og sæt jer – NU!

Hvis man, som sædvanlig, lå på sofaen med gulvtæpper i ørerne og læste Anders And og svarede: “Uuuhmmm…” uden rigtigt at vide, hvad man svarede på, og så først dukkede op lidt senere, blev hun godt knotten. Med god grund. Den halve fornøjelse er at servere gratinen, beundre den og skære den for, inden den få minutter efter opgiver ånden og falder sammen.”

Kogebogen Stegt flæsk med persillesovs – og andre danske retter indeholder et væld af retter fra det traditionelle danske retter, med opskrifter der er lige til at gå til.

Bøger med klassiske danske hverdagsretter og rigtig mad

Hvis du holder af det traditionelle danske køkken – eller du har en derhjemme, der elsker sovs og kartofler, som du gerne vil glæde – kan det være, du skal se nærmere på disse kogebøger:


Tags:

Del vores blogindlæg
med dine venner