Fremragende Trustpilot
Plusbog logo
20% rabat tilføjes automatisk på alle nye medlemsordrer!
Kurv
blogImage176
blogImage176

Q&A: Dine livretter "på vegansk"

Få nye livretter eller genfind de gamle med VEGANSKE LIVRETTER, der er beviset på, at man sagtens kan spise lækre karbonader, lasagne og pizza på en grønnere kost! Forfatteren Thomas Erex fortæller mere her.

af

- d. 10. maj 2017

Thomas Erex er manden bag bloggen Kærlighed & Kikærter, og nu er han ude med kogebogen Veganske livretter. Bogen viser, at man sagtens kan spise sine livretter på en vegansk kost, for Thomas Erex giver en hjælpende hånd til, hvordan du gør dine livretter miljøvenlige og dyrevenlige på en simpel måde.

Q&A med Thomas Erex om Veganske livretter

Du har længe stået bag veganer-bloggen Kærlighed & Kikærter, på hvilket tidspunkt spirede tanken om en kogebog? 

Oprindeligt var idéen med Kærlighed & Kikærter at skabe en opskriftssamling, hvor mine venner og familie kunne finde inspiration og konkret vejledning, så det var lettere for dem at bespise mig til diverse arrangementer. Konceptet voksede dog hurtigt, da det viste sig, at der var flere, der havde interesse for bloggen. Pludselig gik det hurtigt, og der var mange følgere, og så fik jeg smag for det. Kogebogstanken spirede nok deromkring; altså da der begyndte at være stor interesse for bloggen. Det var dog ikke noget, jeg direkte opsøgte, og jeg har aldrig taget kontakt til et forlag. En dag fik jeg en mail fra Turbine Forlaget, som havde fundet frem til bloggen og gerne ville mødes med mig, og efter vores møde havde vi en aftale om at arbejde hen imod en kogebog. 

Ved at tage fat i danskernes livretter, gør du vegansk mad mere tilgængeligt – var det en målsætning for bogen? 

Det har altid været, og er stadig, et mål for mig at gøre vegansk mad ufarligt og tilgængeligt for folk. Jeg har en fornemmelse af, at mange danskere rynker på næsen og tænker på Icebergsalat, når man nævner ordet "vegansk", og det vil jeg da gerne modarbejde. Vegansk mad kan også være lasagne, pizza, karbonader og frikadeller, men det kræver, at man er åben for nogle nye idéer, og nogle ingredienser, som man måske ikke bruger som ikke-veganer - men som efterhånden er meget udbredte og tilgængelige i helt almindelige supermarkeder. I Veganske livretter får man opskrifterne til at gøre sine livretter miljø- og dyrevenlige. Helt enkelt. 

Har du en yndlings blandt alle livretterne?

Jeg er nok mest glad for variationen, for jeg har sjældent lyst til at spise det samme flere dage i træk. Der er så mange af mine livretter i bogen, at det er svært at vælge en. Hvis jeg alligevel skal forsøge, så kunne det godt være karbonaderne, som også ligger på min blog. På et tidspunkt fik jeg en besked fra en bloglæser, som havde lavet både "almindelige" karbonader og mine karbonader til sig selv og sin ikke-veganske mand. Manden smagte på begge karbonader og konstaterede efter måltidet, at de fremover godt kunne nøjes med at lave de veganske karbonader, fordi var så gode. Det, synes jeg, er den ultimative kompliment til opskriften. 

Med din blog – og ny denne lækre kogebog – viser du din store passion for vegansk mad. Hvor startede det for dig?

Da jeg var omkring 13 år, begyndte jeg at lave mad derhjemme. Min mor var træt af at lave mad hver dag, og jeg var glad for at hjælpe til. En dag foreslog jeg, at jeg kunne lave mad en eller to dage om ugen, hvilket min mor blev rigtig glad for og gav mig lov til. Allerede dengang begyndte jeg at snige mere grønt i maden, for jeg havde været overvægtig og tabt mig, og jeg ville gerne give både mig selv og min familie lidt sundere vaner. Så den klassiske "kød i mørke" fik et grønt twist og bestod pludselig af lidt flere ingredienser end oksekød, løg og brunt. Det brune fik selskab af gulerødder, peberfrugt, hvidløg og mange flere grøntsager. Den udvikling stoppede aldrig, og da jeg ti år senere var 23, blev jeg veganer. Jeg var stærkt motiveret af ny viden og nye tanker om dyreetik, som jeg havde tilegnet mig gennem dokumentarfilm og bøger, så det var på ingen måde et spørgsmål om sundhed. Passionen for vegansk mad er stadig funderet i min overbevisning om, at det er grundlæggende forkert at gøre unødig skade på andre - uanset hvor mange ben eller arme de har. Og så er jeg bare helt grundlæggende glad for mad i alle former og farver. Jeg kan lide det sunde, det fedtede, det søde, det salte - det hele. 

Har du nogle gode råd og tips til dem, der gerne vil springe ud i vegansk madlavning? 

Hvis jeg skal give et godt råd, så er det først og fremmest, at der er en rigtig god kogebog, man kan købe. Uh, nu har jeg glemt, hvad den hedder. Det er noget med "livretter". Nå, men den kan man i hvert fald købe. Dernæst er det vigtigt at turde kaste sig ud i det. Da jeg selv indførte flere og flere grøntsager i min families mad som 13 årig, var min mor meget åben og tog godt imod de nye ingredienser og retter. Jeg tror, det er virkelig vigtigt, at man går ind i det med en indstilling om, at man vil det, og at man ikke vil lade sig slå ud af, at man måske ikke lige kunne lide den første ret, der kom ud af det. Man skal finde nye livretter og samtidig prøve sine gamle livretter "på vegansk". 

Vi ser en voksende interesse for vegansk madlavning – i Sverige er stort set hver anden nye kogebog vegansk. Hvorfor tror du, at interessen er vokset så markant de sidste år?

Det er svært at se, hvorfor interessen for veganisme og vegansk mad ikke skulle vokse. Det er veldokumenteret, at en plantebaseret kost er den mindst ressourcekrævende og en af de, hvis ikke den, mest miljøvenlige i det hele taget. Samtidig undgår man helt at skulle forholde sig til det etiske problem i at dræbe dyr. Man behøver hverken tænke over, om koen eller grisen har "haft et godt liv" eller om der er blevet brugt bedøvelse eller ej før livet forlod kroppen, for der er slet ikke noget dyr på tallerknen. Jeg tror, den stigende interesse for veganisme skyldes de mange fordele for både dyrene, vores egen sundhed og miljøet. Jo mere der kommer fokus på de mange fordele ved at spise og leve vegansk, desto sværere bliver det at ignorere. Og så er det jo bare dejligt, at kunne spise sig mæt og glad i lækker mad med god samvittighed. 

Andre gode veganske kogebøger

Her er der to andre kogebøger til dig, som vil have gang i den veganske kost. Med Vegansk for begyndere får du en god guide til at starte op med en grønnere kost og med Vegansk bagebog kan du lære, hvordan du laver lækkert brød og andet bagværk uden ingredienser som mælk og æg. 


Tags:

Del vores blogindlæg
med dine venner