Fremragende Trustpilot
Plusbog logo
20% rabat på din første medlemsordre!
20% rabat på din første medlemsordre!
Kurv
blogImage46
blogImage46

Rækkefølgen på Liza Marklunds bøger

Læs vores forfatterportræt af Liza Marklund – en af Sveriges største krimiforfattere – og få et overblik over hele serien om Annika Bengtzon samt hendes nyere udgivelser.

af

- d. 22. februar 2022

I september 2015 udkom Liza Marklunds sidste bog i serien om journalisten Annika Bengtzon. Krimien hedder Jernblod, og med bogen afsluttede Liza Marklund sin store successerie, der overgiver en styrket Annika til et nyt livskapitel. Vi har kigget nærmere på hovedpersonen i romanerne, og vi giver dig her en oversigt over hele rækkefølgen på Liza Marklunds bøger om Annika Bengtzon.

Om Liza Marklund

Liza hedder rent faktisk Eva Elisabeth Marklund og udover at være en af de bedst sælgende krimiforfattere i Skandinavien, har hun en tung journalistisk baggrund som nyhedsreporter, nyhedschef og chefredaktør i dagspressen og på tv. Liza Marklund er blandt de tre skandinaviske forfattere hvis bøger er strøget direkte ind på toppen af New York Times bestsellerliste (de to andre er Stieg Larsson og Jo Nesbø).

Den første bog om Annika Bengtzon, Nedtælling, udkom i 1998 i Sverige. Siden da er Liza Marklunds bøger om journalisten blevet solgt i over 15 millioner eksemplarer på verdensplan og blevet trykt på 33 forskellige sprog. Hvis du vil vide mere om Liza Marklund og bøgerne om Annika Bengtzon, kan du via dette link lytte til en svensk radioudsendelse, hvor Liza Marklund for første gang åbner op og blandt andet fortæller om sin datters sygdomsforløb.

Liza Marklund – dronningen af den skandinaviske krimi

Der er mange, der tænker på Liza Marklund som dronningen af den skandinaviske femi-krimi, selvom der har været mange andre bestsellerbøger, som er udkommet siden fra for forfattere som Camilla Läckberg, Sara Blædel og Helene Tursten.

Femi-krimi kan faktisk ledes helt tilbage til 1977 med den amerikanske forfatter Marcia Mullers bog Edward of the Iron Shoes. Betegnelsen femi-krimi dækker over en krimi, skrevet af en kvindelig forfatter med en kvindelig hovedperson.

I femi-krimien er der sket en forbrydelse, som skal opklares, men derudover er der også lagt vægt på det moderne kvindeliv, med hovedpersonens liv og personlige konflikter som omdrejningspunkt.

Den skandinaviske femi-krimi adskiller sig en smule fra den amerikanske, idet man i den nordiske krimi oftest finder en hovedperson, der arbejder inden for politiet eller journalistikken, og derudover beskrives kvinden som værende i et forhold med en mand, eventuelt gift med børn.

Danmark fik for alvor øjnene op for femi-krimien i den danske udgave da Paranoia af Gretelise Holm udkom. Siden da har vi nydt mange spændende femi-krimier fra forfattere som Elsebeth Egholm, Øbro & Tornbjerg og Julie Hastrup

Portræt af hovedpersonen Annika Bengtzon

Hovedpersonen i Liza Marklunds store serie hedder Annika Bengtzon og arbejder som journalist. Hun er opvokset i den lille by Hälleforsnäs. Hendes far døde, da hun var 17 og hendes mor, Barbro, er kassedame. Annika har et kompliceret og ret køligt forhold til sin mor. Hun har en halvandet år yngre søster, Birgitta. Søstrene har aldrig stået hinanden nær.

Ud over faderen var mormor Sofia den person, som stod Annika nærmest under opvæksten. Annika fandt sin mormor bevidstløs i køkkenet efter et slagtilfælde. Mormoderen kom sig aldrig og døde kort efter.

Et forhold præget af vold og overgreb

Annikas første langvarige forhold begyndte, da hun var omkring 13 år gammel. Hun blev kæreste med Sven Matsson, som gik to klasser over hende. Forholdet, som var præget af vold og overgreb, varede i elleve år og endte med, at Annika dræbte Sven i et opgør på det nedlagte jernværk. Byretten i Eskilstuna fandt hende skyldig i uagtsomt manddrab. Straffen blev gjort betinget, blandt andet med vilkår om tilsynsværge. Hvordan dette har påvirket Annika senere hen i livet er svært at svare på. Hun taler aldrig om hændelsen.

Nogle år senere mødte Annika sin mand, økonomen Thomas Samuelsson fra Vaxholm. Thomas var gift, da de mødtes, men blev skilt. Sammen har de sønnen Kalle og datteren Ellen. Thomas er opvokset i et øvre middelklassemiljø i Vaxholm.

Et knirkende ægteskab

Annika og Thomas boede først i hendes lejlighed. I forbindelse med Annikas efterforskning af terrorgruppen Røde Ulv fandt hun en stor mængde illegale eurosedler, hvilket skaffede hende næsten tretten millioner svenske kroner i findeløn. For pengene købte Annika en villa i overklasseforstaden Djursholm. Huset brændte ned til grunden i en påsat brand kun et halvt års tid senere. Gerningsmanden blev aldrig pågrebet. Efter villabranden lod Annika og Thomas sig separere. Han flyttede sammen med kollegaen Sophia Grenborg.

Skilsmissen medførte en betændt retssag om forældremyndigheden over Kalle og Ellen. Den blev dog aldrig afsluttet, da Annika og Thomas fandt sammen igen i forbindelse med, at de begge arbejdede samtidig i den spanske by Marbella. Derefter boede familien tre år i Washington D.C. i USA, hvor Annika arbejdede som korrespondent for Kvällspressen, og Thomas var udstationeret på Den Svenske Ambassade.

Da familien kom hjem til Sverige, vendte Annika tilbage til sit job på nyhedsredaktionen, og Thomas tiltrådte en stilling som efterforskningsmedarbejder i Justitsministeriet. De boede i Annikas treværelses lejlighed.

En kidnapning og en ny kærlighed

Livet hjemme i Sverige blev ikke som Annika havde håbet. Thomas trivedes hverken på sit arbejde eller i lejligheden og var hende konstant utro, hvilket gjorde Annika modløs og ulykkelig. På en tjenesterejse til Kenya i nærheden af grænsen til Somalia blev Thomas kidnappet af en islamistisk terrorgruppe. Jimmy Halenius, statssekretær i Justitsministeriet, udpegedes til at stå for forhandlingerne med kidnapperne. Annika betalte til sidst en stor løsesum og fik Thomas sat på fri fod. Under processen med at få Thomas løsladt indledte Annika et forhold til Jimmy. Da Thomas var kommet sig oven på skaderne og eftervirkningerne, han havde pådraget sig under fangenskabet, forlod Annika ham og flyttede sammen med Jimmy. 

Om Jernblod

Bogen Jernblod er den store finale i Liza Marklunds populære og storsælgende serie om journalisten Annika Bengtzon, der følger Annika siden hun blev ansat som journalistelev på Kvällsposten. I Jernblod står papirudgaven af avisen foran lukning og nye udfordringer venter.

Annikas søster er forsvundet og det eneste livstegn, som Annika har, er en sms, hvor der står “Annika, hjælp mig!” Selvom Annikas fortid er fyldt af komplicerede forhold, kan hun ikke ignorere søsterens indtrængende bøn. Annika tager tilbage til den by, hun engang forlod, til sin mor, til fortidens minder og skeletter – og til forældrene til den kæreste, Annika dræbte i selvforsvar på det gamle jernværk. 

Jernblod er mørk, intens og spændende og har fokus på relationer, identitet, hævn og forsoning. Samtidig sætter krimien en storartet krølle på halen på hele serien, og forbereder Annika til at komme afklaret videre til et nyt livskapitel.

 

Hvilken rækkefølge skal Liza Marklunds bøger læses i?

Her er rækkefølgen i Liza Marklunds serie om Annika Bengtzon: (Bemærk at bøgerne er sorteret i kronologisk rækkefølge, der følger Annika Bengtzon, og ikke efter hvornår Liza Marklund har skrevet dem. Du kan i parentesen bag bogens titel se, hvilet år bogen er skrevet og udgivet på svensk).

Hedebølge (1999)

Paradiset (2000)

Primetime (2002) 

Nedtælling (1998) 

Røde Ulv (2003)

Nobels testamente (2006)

Livstid (2007)

En plads i solen (2008)

Sort hvid (2011)

Noras bog (2013)

Jernblod (2015)

 

Nyere udgivelser af Liza Marklund

Sort perle som udkom i marts 2019 er en medrivende fortælling på tværs af fire kontinenter om magt, penge og den stærke, handlekraftige kvinde Kiona. Handlingen foregår tidligt i 1990’erne på den paradisiske koralø Manihiki i det sydlige Stillehav. Kiona lever på den isolerede ø sammen med sin familie. Gennem generationer har øboerne levet af at dyrke perler. Også Kiona er fridykker og dykker efter at høste de kostbare østers i havets dyb. I ledige stunder drømmer Kiona sig væk i alle de bøger, hun kan få fat i. Hun drømmer om at rejse væk og få en uddannelse. En skæbnesvanger nat under en orkan forulykker en stor sejlbåd. Det lykkes at redde en bevidstløs mand inden båden få minutter senere knuses mod øens rev. Han er svensk og hedder Erik. Ingenting bliver som før.

 

Polarcirklen, som udkom i oktober 2021, er første del af en ny trilogi, som foregår i byen Stenträsk i Norrbotten i det nordlige Sverige, hvor Marklund selv er vokset op. I sommeren 1980 forsvinder en ung pige i den lille by, og 40 år senere findes hendes lig indmuret i et brofundament, halshugget og nøgen. Fundet er et chok for de gamle veninder i læseklubben Polarcirklen og fører til, at smertelige hemmeligheder, som har været skjult i årtier, kommer op til overfladen, da kvinderne mødes i julen 2020. Og det får ødelæggende konsekvenser.

 

Mosen, som er andet bind i Stenträsktrilogien, udkommer den 07.10.22.

   

Gå på opdagelse i den skandinaviske femi-krimi

Der vrimler med gode skandinaviske forfattere. Har du lyst til at prøve nogle af de forfattere, som du måske endnu ikke har læst, kan vi anbefale, at du kigger nærmere på følgende:

Sofie Sarenbrandt

Svensk forfatter, som skriver om kriminalassistent Emma Skjöld. Du finder alle hendes udgivelser her.

Ninni Schulman

Svensk journalist og forfatter, der skriver om journalisten Magdalena Hansson og politibetjentene Petra Wilander og Christer Berglund. Første bind i serien hedder Pigen med sne i håret. Du finder alle bind i serien her.

Viveca Steen

Svensk jurist og forfatter, der skriver om jurist Nora Linde og kriminalinspektør Thomas Andreasson. Bøgerne foregår dels i Stockholm og dels på øen Sandhamn i den stockholmske skærgård. Første bind i serien hedder Stille nu. Læs rækkefølgen af Viveca Steens bøger her.

Kristina Ohlsson

Svensk forfatter og tidligere sikkerhedspolitisk analytiker ved rigspolitiet i Sverige. Ohlsson skriver på flere serier, blandt andet om akademikeren Frederika Bergman, hvor serien starter med Askepot. Find rækkefølgen af Kristina Ohlssons krimier her.


Tags:

Del vores blogindlæg
med dine venner