Fremragende Trustpilot
Plusbog logo
20% rabat tilføjes automatisk på alle nye medlemsordrer!
Kurv

TV-vært Gertrud Højlund anbefaler

TV-vært Gertrud Højlund deler, som månedens stemme i september, ud af sin store læsepassion og anbefaler blandt andet Fuglene af Terje Vesaas. 

af

- d. 01. september 2019

Hvis jeg står i en boghandel med en litterær lækkersult, som jeg ikke helt ved, hvordan jeg skal stille, så leder jeg altid efter noget fra enmands-hæren i Roskilde Arild Batzer, der driver forlaget Batzer&Co., hvor han udgiver den ene perle efter den anden. Han har i en årrække været min foretrukne forlægger, og jeg blev glad for at se ham vinde Blixenprisen i 2019. Han udgiver udelukkende oversat litteratur med overvægt af det skandinaviske - men også med nobelprisvindende forfattere fra den større verden som franske Patrick Modiano og kinesiske Mo Yan. 
 
Min egen interesse retter sig primært mod nordisk litteratur, og da jeg de seneste år har været vært på den glimrende litteraturfestival nORD i Helsingør (13. og 14. september 2019), er jeg hvert år spændt på, hvem Arild har fået lokket med til Kulturværftet. Det var hér jeg for et par år siden blev introduceret for nyudgivelsen af den norske klassiker Fuglene, skrevet af Terje Vesaas ved en talk og oplæsning, hvor Thure Lindhardt gav smukt krop til den sandhedssigende landsbytosse Mattis. Da jeg et halvt år senere læste romanen skete det som i en enkelt (grådlabil) vejrtrækning. Den bør alle mennesker unde sig selv. 
 
 
Det er svært at vælge, hvem man ellers skal fremhæve på udgivelseslisten. Men Batzer udgiver Jón Kalman Stefánsson, som jeg ikke kan læse mig træt i. Begynd med den patostunge, poetiske trilogi om drengen, der begynder med Himmerige og Helvede. Og hvis du er mere til det minimalistiske, maskulint ordknappe, så er der rigeligt at hente i Per Petterson, som jeg også er virkelig glad for og Tomas Espedal, som jeg tror er en af Arilds personlige favoritter. 
 
 
Roskva Koritzinsky smukke Jeg har endnu ikke set verden og vinderen af Nordisk Råds Litteraturpris 2018, Auður Ava Ólafsdóttirs roman Ar, fortjener også at blive fremhævet og læst.
 
 

Tags:

Del vores blogindlæg
med dine venner