Hurtig levering
Fremragende Trustpilot
Op til 20% Rabat på nye medlemsordrer
Kurv
blogImage33
blogImage33

Verdens første krimi

Undrer du dig nogensinde over, hvor den moderne krimi stammer fra? Krimi betyder forbrydelse, og det var den amerikanske forfatter og poet Edgar Allan Poe, der skabte den første moderne kriminalhistorie.

af

- d. 15. december 2016

Edgar Allan Poe skrev verdens første kriminalhistorie – og opfandt verdens første detektiv. Poes novelle “Mordene i Rue Morgue” regnes for litteraturhistoriens første moderne kriminalhistorie. Historien er fra 1841 og foregår i Paris. Den handler om de mystiske og blodige mord på to kvinder – mor og datter.

Handlingen – iagttagelser og slutninger

Fortælleren præsenterer os nu for sin ven – den kloge og analytiske C. Auguste Dupin. De to lever et frit, kreativt liv i Paris. De bruger deres tid på at læse og skrive. En dag læser de om de frygtelige mord i avisen. Dupin, der kender en højtstående betjent, får sammen med fortælleren adgang til gerningsstedet og begynder sit detektivarbejde. Han iagttager, ser detaljer, som politiet har overset, og drager heraf logiske slutninger. Novellen ender med, at Dupin opklarer mordet og tilmed lokker gerningsmanden frem.

Kriminallitteraturens fader

Definitionen på en krimi er en historie, der handler om en forbrydelse og opklaring. Forbrydelsen skal desuden være bestemmende og styrende for historiens plot og personernes handlinger.

Og det er netop, hvad vi har med at gøre i “Mordene i Rue Morgue”. Det er ganske enkelt første gang, vi støder på et logisk plot, der rationelt opklares af en detektiv. Derfor kaldes Poe også for kriminallitteraturens fader.

Dupins metode kaldes i øvrigt for “deduktion”. Det er en logisk slutningsform, som siger, at man kan udlede konklusionen (hvad skete der og hvem gjorde det?) ud fra nogle generelle præmisser (sandheder/kendsgerninger). Et eksempel: Af de to præmisser “alle torsk er fisk” og “alle fisk har finner” får man konklusionen “alle torsk har finner”. C. Auguste Dupins deduktive metode kommer til at danne grundlaget for fremtidige detektivhistorier, og Dupin regnes som den første moderne privatdetektiv.

“Mordene i Rue Mougue” er samtidig verdens første “Locked Room Mystery”: Altså en historie, hvor forbrydelsen finder sted i et aflåst rum, som ingen tilsyneladende kan være trængt ind i – eller have forladt igen. Det er et senere flittigt brugt tema inden for kriminalhistorier.

Sherlock Holmes brød sig ikke om Dupin!

Edgar Allan Poes historie inspirerede Arthur Conan Doyle til hans figur Sherlock Holmes. Det har Doyle selv skrevet i sine dagbøger. Den første historie om Sherlock Holmes – En studie i rødt (senere er dette ændret til Et studie i rødt) – udkom 46 år efter “Moderne i Rue Morgue”, nemlig i 1887. En sjov detalje er, at Doyle i En studie i rødt lader Holmes kommentere på Poes historie og på figuren Dupin! Og Holmes er ikke imponeret! Han kalder Dupin – som han altså selv er formet af – for ringe!

Watson siger til Holmes: 

”De minder mig formelig om Edgar Allan Poes Dupin. Jeg anede ikke, at der eksisterede sådanne væsener uden for romanerne”. Sherlock Holmes rejste sig og tændte sin pibe. ”De tror sikkert, at De siger mig en stor kompliment, når De sammenligner mig med Dupin,” bemærkede han. ”Efter min opfattelse har Dupin imidlertid været en person af ret ringe kaliber (…). En smule talent for analytisk tænkning har han utvivlsomt haft; men han har på ingen måde været et sådant unikum, som Poe øjensynligt har tænkt sig (…).” 

Edgar Allan Poes liv – og mystiske død

Jeg vil slutte af med et par ord om forfatteren. Edgar Allan Poe regnes som en af de største amerikanske forfattere nogensinde. Han skrev kun én roman. Hans forfatterskab var primært noveller. Han arbejdede dels som forfatter, dels som journalist. Han fik trykt artikler, anmeldelser, digte og noveller i aviser og magasiner. Poe mistede sine forældre allerede som barn. Også hans kone mistede han tidligt. Desuden havde han problemer med både dårlig økonomi og alkohol.

Poe blev kun 40 år. Efter at være forsvundet en uges tid, blev han fundet på gaden – omtåget og afkræftet – af en tilfældig forbipasserende. Det var i byen Baltimore d. 3. oktober 1849. Han blev bragt til et hospital, hvor han døde samme nat. Poes død er fortsat et mysterium. Spekulationerne om årsagen har i tidens løb været mange. Der er blevet gættet på alt fra selvmord, mord, kolera, rabies, syfilis og influenza til – naturligvis – alkohol. 

Forskellige udgaver af “Mordene i Rue Morgue” 

“Mordene i Rue Morgue” er blevet filmatiseret flere gange, og flere af filmplakaterne afslører det ellers nervepirrende plottwist, som historien er blevet så kendt for! Historien er ofte en del af samlede udgaver af Edgar Allan Poes noveller og digte, men desværre er den fantastsiske historie ikke tilgængelig på dansk i øjeblikket. Vi venter på et genoptryk, og i mellemtiden må vi nøjes med de engelske udgaver – eller den danske som e-bog. 


Tags:

Del vores blogindlæg
med dine venner