Fremragende Trustpilot
Plusbog logo
20% rabat tilføjes automatisk på alle nye medlemsordrer!
Kurv
Børneklassikere
Børneklassikere

De 10 bedste klassiske børnebøger

Mangler du inspiration til bøger til højtlæsning for dine børn? Tag dit barn eller barnebarn på skødet og nyd her 10 klassiske børnebøger, der aldrig forældes, og som man aldrig bliver for gammel til!

af

- d. 28. oktober 2021

Børnebøger gør børn til læseheste

Alle eksperter er enige om at højtlæsning er den direkte vej til at gøre børn til dygtige læsere. Så tag dit barn eller barnebarn på skødet. Put jer tæt sammen og LÆS HØJT. Der findes ikke noget bedre, og skynd dig at kom i gang, for lige pludselig er de så store, at de kan og vil selv.

De bedste klassiske børnebøger

De største forfattere kan kunststykket: De kan få os til at le, de kan få os til at græde og de kan få os til at rykke tættere sammen i taknemmelighed over livet. Her er en liste over 10 af de bedste børnebøger, som man aldrig bliver for gammel til, og som kan læses højt for børnene – og senere læses af børnene selv.

Brødrene Løvehjerte af Astrid Lindgren

Brødrene Løvehjerte er et mesterværk. Et mesterværk der mellem samtlige linjer fortæller både os og vores børn om livets største værdier – om tro, håb og kærlighed. Hvis man kun skulle læse en enkelt bog i sit liv, så skulle det være eventyret om de to brødre storebror Jonatan og lillebror Tvebak, der dør og genforenes i Nangijala, hvor de kæmper for frihed og mod den modbydelige Tengil og den menneskeædende drage Katla. Det er en voldsom historie, der ikke er egnet til de helt små ører. Personligt bliver jeg aldrig træt af at læse Brødrene Løvehjerte. Aldrig. Og selvom jeg må snøfte mig igennem en del af afsnittene, så bliver børnene også med det samme grebet af historien. For den ER ubeskrivelig god - ligesom alt det andet Astrid Lindgren har skrevet til os og vores børn. Find Brødrene Løvehjerte, Emil, Pippi, Madicken og alle de andre børnehelte fra Astrid Lindgrens vidunderlige univers.

Halfdans ABC af Halfdan Rasmussen

En af de bøger, vi har læst igen og igen hjemme hos os, er Halfdan Rasmussens vidunderlige ABC. Halfdan Rasmussens univers er og bliver fantastisk, og det er ikke uden grund, at Halfdan Rasmussen betragtes som en af Danmarks største digtere. Det bliver ikke ringere af, at de fleste af hans værker er illustreret af Ib Spang Olsen. Halfdans ABC er ingen undtagelse. Både tegninger og tekst kalder på fantasien, og efter digtene er blevet til musik, kan du nu også synge bogen højt for dine børn – og lære dem alfabetet samtidig. Smart. Find Halfdans ABC og adskillige af hans øvrige titler her.  

Muldvarpen, der ville vide, hvem der havde lavet lort på dens hoved af Wolf Erlbuch og Werner Holzwarth

Lort er sjovt. Punktum. Og dyr, der høfligt beklager, at de ikke er lortens ejermand, mens de omgående laver en solid portion bæ for fødderne af en forbløffet muldvarp, og dermed illustrerer forskellen på en hundelort og en hestepærer eksempelvis – det ER bare skægt. Både for børn og voksne. Muldvarpen, der ville vide, hvem der havde lavet en lort på dens hoved er en skøn bog, som vi har læst hundredvis af gange hjemme hos os. Vi har sågar haft en lille plys-muldvarp med en lort på hovedet – så store fans er vi.

Den utrolige historie om den kæmpestore pære af Jakob Martin Strid

Den utrolige historie om den kæmpestore pære er nærmest blevet en moderne klassiker, og det er én af de bøger, der er læst flest gange hjemme hos os. Ungerne elsker at følge med hovedpersonerne katten Mitcho og elefanten Sebastian på den farefulde færd over Det Natsorte Hav sejlende i en kæmpestor pære. De er på vej ud for at finde Solbys retsmæssige borgmester J.B., som forsvandt på mystisk vis ud i det blå for lidt tid siden og som eftersigende skulle befinde sig på Den Mystiske Ø. Det bliver en udfordrende tur, hvor de må kæmpe mod sødrager og pirater. Mon de finder J.B.?
Jakob Martin Strid er ikke uden grund blevet overøst med priser. Hans tegninger og finurlige historier er fantastiske. Alle sammen!

Den grimme ælling af H.C. Andersen 

Begge mine børn har fået H.C. Andersens samlede eventyr i dåbsgave. En ordentlig moppedreng med eventyr, som vi har læst nogle stykker af. Det sjove ved at have dem i den originale version er, at man på den måde kan sammenligne med de mange genfortalte versioner, der verserer i en uendelige række pixibøger, popup-bøger, tegneserier og illustrerede børnebøger. De originale tekster er vanskelig læsning. Selv for voksne. De bærer naturligt nok præg af at være skrevet for omkring 150 år siden. Jeg er glad for, at H.C. Andersen er blevet genfortalt, så selv babyer kan følge med, og jeg har læst H.C. Andersen højt for mine børn, siden de var helt små. Særligt Den grimme ælling har vi været glade for. Den lille, grimme stakkel der må så gruelig meget ondt igennem, før den finder ud af, at den i virkeligheden er smukkere end alle de andre. Efter min mening er mesterens eventyr vidunderlige uanset hvilken form de kommer i – sproget har ændret sig lidt – men moralerne er evigt aktuelle. Find et rigt udvalg her. 

Den store bog om Peter Pedal af H.A.Ray

Hjemme hos os er vi helt tossede med Peter Pedal. Især mens mine børn har været 3-5 år, har alt, hvad den lille, nysgerrige abe har foretaget sig, været vældig interessant. Rigtig sjovt bliver det, hvis man læser forkert og for eksempel konsekvent siger ”manden med den LYSERØDE hat” i stedet for ”manden med den GULE hat.” Det er kun de mest opmærksomme lyttere, der opsnapper sådan en fejl. H.A. Reys lille opfindsomme hovedperson er blevet portrætteret i et væld af udgaver, og Peter Pedal er altid garant for en god historie – og så er den lille fyr lige fyldt 80 år!

Bogen om Peter Plys af A.A.Milne

Med den godmodige og en smule naive plysbjørn – Peter Plys – går man som regel heller ikke galt i byen, når det gælder højtlæsning for de mindste. De fleste børn vil nyde at stifte bekendtskab med Peter Plys, Ninka Ninus, Æsel, Kængubarnet og alle de andre venner fra Hundredemeterskoven. Og selvom børn lige pludselig bliver ALT for store til Peter Plys og øjeblikkelig rynker på næsen bare ved synet af en bog om Peter Plys, så har de en periode, hvor A.A. Milnes univers bare er det hyggeligste i verden, og hvor den gule bamses klodsede, tålmodige enfoldighed går rent ind. 

Orla Frøsnapper af Ole Lund Kirkegaard

Hvad er bedre end lyden af børn, der griner? Jeg elsker bare den lyd, og når jeg læser Ole Lund Kirkegaard for min søn, og fortæller om Orla Frøsnapper – det lange grimme hyl og alle de andre rødder, så griner han, så jeg bliver helt varm indeni. Og jeg griner også selv. For Ole Lund Kirkegaards univers er bare morsomt. 

Barnets bibel - bøgernes bog for børn genfortalt af Kim Fupz Aakeson

Alle mennesker elsker gode fortællinger, og en del af de rigtig gode finder vi i biblen. Ud over at børnebibler giver børnene et indblik i kristendommen, så er det virkelig sjovt at høre de små menneskers kommentarer til de beretninger, vi baserer vores tro på. For eksempel så bliver Jesus Kristus, Guds enbårne søn kun omtalt som ”Jesus Kristensen” hjemme hos os, for det var i flere år, hvad min datter bestemt mente han hed. Børnebibler kommer i adskillige udgaver. I denne udgave fortæller forfatter Kim Fupz Aakeson og illustrator Signe Kjær 60 af de allerbedste historier fra Det Gamle og Det Nye Testamente. Kim Fupz Aakeson er manden bag en lang række hylende morsomme børnebøger, bl.a. serien om drengen Vitello.

Sigurd fortæller om de græske guder af Sigurd Barrett

En af vores nyere helte på fortællefronten er Sigurd Barrett. Ud over at være god til at spille klaver og producere fængslende børnefjernsyn, der oven i købet opdrager de små tv-seere, så de bagefter kan kende forskel på en obo og en klarinet, så udmærker Sigurd Barrett sig ved at være umanerlig god til at fortælle finurlige, sjove og skæve eventyr. Vi har nydt hans tossede historier og har læst dem igen og igen, og hvem ved, måske kan poderne fiske lidt hengemt lærdom frem, når de engang sidder på skolebænken som store teenagere og skal høres i de græske guder, den nordiske mytologi eller om Danmarks historie. Tak til Sigurd!
Til de seneste udgivelser er der også udviklet sjove spil, aktivitetsbøger, sangbøger og kufferter med lærerige aktivitetskort.


Tags:

Del vores blogindlæg
med dine venner